Eddie Skoller og prins Henrik: Vi var store drenge på tennisbanen

Prins Henrik beskrives som vennernes ven, der delte passionen for kunst, mad, jagt og spil med omgangskredsen.

Prins Henrik var ifølge vennen Eddie Skoller en bedre tennisspiller end ham selv. Her ses en grinende prins under mødet med John McEnroe i forbindelse med tennisturneringen Legends Live i KB Hallen i 2004. (arkivfoto) (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Det var et slag tennis med komponisten Bent Fabricius-Bjerre, som startede venskabet mellem sangeren Eddie Skoller og prins Henrik.

Og venskabet varede i 30 år.

- Jeg spillede med Bent Fabricius-Bjerre, og en dag meldte prinsen sig på banen, og så fandt vi ud af, at vi havde det så sjovt og hyggeligt, at vi ville fortsætte. Og det har vi så gjort, indtil han måtte melde fra på grund af fysikken, fortæller Eddie Skoller.

Kun'dus' og grin

Sangeren elskede stunderne med prinsen, der bliver beskrevet som afslappende og fulde af gode grin.

På tennisbanen var al kongelig protokol lagt væk, og de var som 'store drenge, der drillede hinanden', som Skoller udtrykker det.

- Der er jo et frirum på tennisbanen. Man er nødt til at være mere uhøjtidelig. Man siger; ”det er din”, hvis en bold passerer én, man siger jo ikke: ”det er deres kongelige højheds”. Det kan man ikke nå, for så taber man kampen. Derfor bliver man dus, og så griner man sammen, siger han.

Stor støtte ved skilsmissen

Prins Henrik var bare godt selskab. Blandt andet på grund af sin humor, selvironi og gode humør. Og så var han ifølge Eddie Skoller meget charmerende.

- Han havde en dejlig latter, og så elskede han, når jeg fortalte anekdoter. Det gjorde jo, at han var godt selskab.

- Da jeg blev skilt for nu 14 år siden, kunne han mærke, at jeg var ked af det. Så kom han helt spontant og sagde, om ikke jeg ville komme og spise middag på Amalienborg, fordi han havde lyst til, at jeg skulle opmuntres. Så han var virkelig sine venners ven. Og jeg vil savne det venskab i den grad.

  • Dronning Margrethe, Kronprinsesse Mary og Prins Henrik hilser på kunstnerne Søren Østergaard, Nahiba og Eddie Skoller efter festforestillingen i Danmarks Radios Koncerthus 14. januar 2012 i anledning af Dronning Margrethes d. 40. regentjubilæum. Regentjubilæum. Koncert i DR Koncerthuset. (Foto: MARIE HALD © Scanpix)
  • Eddie Skoller og Bent Fabricius-Bjerre ankommer til Tivoli for at overvære en fødselsdagskoncert til ære for prins Henrik på hans 70 års fødselsdag. (arkivfoto) (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)
1 / 2

Danskerne: Godt at vælge bisættelse

'Vidunderlig humor'

Jesper Bruun Rasmussen, auktionarius og bestyrelsesformand for Bruun Rasmussen Kunstauktioner, blev chokeret over nyheden om prinsens død, da han hørte den i morges. Selvom han godt vidste, at prins Henrik havde det 'rigtig, rigtig skidt'.

Nu ser han tilbage på et langt venskab, der blandt andet har budt på flere nytårsaftenener med regentparret, god vin og utallige bridgespil.

- Han var en prægtig person med en vidunderlig sans for humor og vældig interesseret i kunst på alle mulige måder. Virkelig ’good company’, som Jesper Bruun Rasmussen siger det.

- Han var jo ikke så højtidelig som andre. Han var jovial, og man hyggede sig rigtig godt med ham.

Ældre foto af Jesper Bruun Rasmussen sammen med prins Henrik og afdøde Margit Brandt ved indvielse af Store kro i Fredensborg. (Foto: Geert Bardrum © Scanpix)

Sendt på arbejde

Jesper Bruun Rasmussen lærte prins Henrik at kende efter ægteskabet med dronningen, hvor prinsen begyndte at komme til eftersyn hos i auktionshuset. En aktivitet der varede ved i årevis, og som af og til også satte prinsen på arbejde.

Han talte nemlig både vietnamesisk og kinesisk på grund af sine unge år i Østen.

Prins Henrik hjalp derfor auktionshuset med oversættelser på nogle af genstande, som de ikke selv kunne tyde.

- Det var jo en fantastisk hjælp for os, og han syntes jo, at det var sjovt at kunne fortælle os det, siger Jesper Bruun Rasmussen.

Prins Henrik var i mange år venner med blandt andre forretningsmændene Christian Kjær (midten) og Peter Zobel. Sidstnævnte døde sidste år, og prinsen deltog i begravelsen. (arkivfoto) (Foto: Birger Storm © Scanpix)

Dansk af hjerte

Netop kærligheden til kunsten kan veninden Patricia Asbæk nikke genkendende til. Hun delte også det frankofile og glæden ved madens verden med prinsen.

- Jeg har altid elsket hans mangfoldige talent som både digter, madelsker og billedhugger.

- Han var en stor digter. Det viser han jo også med sin bisættelse ved at få asken spredt ud over havet og på Fredensborg. Og den viser, at prins Henrik var dansk af hjerte. Danmark er jo omgivet af vand, så det bliver ikke mere dansk og mere smukt, siger hun.

Som eksempel på at prins Henrik heller ikke havde noget imod at stikke ud, nævner hun prinsens besøg i 2013 på Christiania uden livvagter.

- Da han tog til Christiania, var det et meget valgt tidspunkt, hvor der var flere politikere, der ikke turde tage derud, og så valgte prins Henrik at vandre forbi med en stor hat, så han kunne genkendes, siger hun.

Prins Henrik og Kjeld Hillingsø har flere gange været på jagt sammen. (arkivfoto) (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Temperament så det slog gnister

Tidligere generalløjtnant Kjeld G.H. Hillingsø mener, at prins Henrik har stor del af æren for, at fransk kultur og gastronomi blev udbredt i Danmark. Det skyldes blandt andet, at han generelt var en initiativtager.

- Hvis der var noget, der interesserede prinsen, så beskæftigede han sig med det. Hvis der var noget, der kunne sættes i gang, så satte han det i gang, siger Hillingsø til Ritzau.

Han vil huske venskabet med prinsen for at være fuld af humor og hygge. Men også at prinsen ikke var bange for at sige sin mening.

Der lægges blomster og hilsner foran Fredensborg Slot, hvor prinsen døde i går aftes 83 år gammel.(Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2018) (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Han havde et udmærket temperament, så en gang imellem ramte vi sammen, så det slog gnister. Men øjeblikket efter var han god igen. Han var en god ven, når han kom her i huset, siger Kjeld Hillingsø.

- Han var aldrig selvhøjtidelig, men han ytrede absolut sine egne meninger.

Prins Henrik bliver bisat på tirsdag klokken 11.00 i Christiansborg Slotskirke.

Bagefter skal han kremeres, og halvdelen af asken skal spredes ud over danske farvande, mens den anden halvdelen skal ned i en urne i den private del af Fredensborg slotshave.

VIDEO Dronningen kom ud og så på blomsterne på Fredensborg

FacebookTwitter