I morgen vil kanonerne skyde i 40 minutter for prins Henrik

En sørgesalut med 81 skud vil kunne høres i København og Helsingør fra klokken 8.

21. skuds-saluteringen 28. aug. 1999 på Batteriet Sixtus på Holmen for at markere, at prinsesse Alexandra har født en søn. I morgen affyres sørgesalut for prins Henrik. (Foto: KASPAR WENSTRUP © Scanpix)

I morgen tidlig vil der fra Kronborg i Helsingør og fra Holmen i København blive affyret kanonskud i anledning af prins Henriks død.

Salutten består af tre gange 27 skud, der vil blive affyret med 30 sekunders mellemrum. I alt vil det tage omkring 40 minutter, lyder det i en pressemeddelelse fra Kongehuset.

Der er tradition for at særlige begivenheder som fødselsdage, dødsfald og fødsler i Kongehuset markeres med en salut. Det er begivendenheden, der afgør hvor mange skud, der affyres.

Kisten føres til Amalienborg

Sørgesalutten affyres fra Batteriet Sixtus på Holmen i København af Søværnets Militærpolitivagt og fra kanonerne på Kronborg Slot i Helsingør, hvor det er soldater fra Artilleriafdelingen i Oksbøl, der skyder med kanonerne.

Også nyheden om, at prins Henrik i aftes var sovet stille ind, blev i morges klokken 8 markeret med en kanonsalut fra Batteriet Sixtus, hvor også rigets flag gik på halvt, mens københavns kirkeklokker ringede.

Traditionen med at affyre løse skud som hilsner stammer fra krigsførelse eksempelvis til søs, hvor det var en måde at markere, hvor enheder befandt sig.

Sørgesalutten torsdag vil også kunne følges på DR1 og her på dr.dk.

Efter sørgesalutten i morgen fortsætter markeringen af prins Henriks dødsfald. Klokken 10.00 bliver prinsens kiste ført fra Fredensborg Slot i Nordsjælland til Amalienborg i København. Fredag vil prins Henriks kiste komme til Christiansborg Slotskirke.

Ruten, der fører kisten fra Fredensborg Slot til Amalienborg.