Jesper var prins Henriks kok i ti år: Han fik alle til at stramme ballerne ekstra

Køkkenet havde en stor betydning for prins Henrik, husker regentparrets tidligere køkkenchef Jesper Vollmer.

I 2015 inviterede prins Henrik DR1's seere indenfor i Kongehusets slotskøkkener, hvor han blandt andet kunne ses lave mad med netop Jesper Vollmer. (© dr)

Prins Henrik var en mand, der vidste, hvad han ville have. Og han gik ikke på kompromis.

Sådan husker Jesper Vollmer, der i ti år arbejdede som køkkenchef i Kongehuset, prinsen, der sent i aftes sov stille ind på Fredensborg Slot.

I perioden fra 2006 til 2016 var prinsen nok den af de kongelige, som Jesper Vollmer havde allermest med at gøre, fortæller han. Det var nærmest dagligt, at prinsen lige var forbi køkkenet for at vende dagens menu eller de ting, som blomstrede i haven.

- Det var faktisk rigtig rart. Man vidste, at der var nogen deroppe i den anden ende, som virkelig gik op i den mad, som man stod og lavede. Det betød rigtig meget, fortæller han.

Og prinsens interessere for det gastronomiske liv i Kongehuset gjorde også, at de ansatte sørgede for at præstere.

- Alle strammede bare ballerne ekstra meget, når man vidste, at han var hjemme. Det siger jo meget om ham som person, at han udgøder den respekt omkring sig, siger han.

- Og det var ikke fordi, man var bange for at få en skideballe – det var mere fordi, man rigtig gerne ville gøre ham glad.

Ingen fråds i prinsens husholdning

Jesper Vollmer beskriver desuden prins Henriks tilgang til mad som gammeldags forstået på en god måde. Helt tilbage fra sin barndom havde prinsen nemlig en masse rutiner og tanker, som ifølge den daværende køkkenchef var gode og fornuftige.

Det handlede ikke kun om at spise foie gras, trøfler og caviar.

- Tværtimod. Vi brugte i virkeligheden meget billige råvarer, og alt skulle bruges. Der var ikke noget madspild. Og han havde en forkærlighed for nedfaldsfrugter og sådan nogle ting, som andre ikke rigtig gad at spise, forklarer han.

Under regentparrets sommertogt i 2012 besøgte prins Henrik CELF, Center for Erhversrettede uddannelser Lolland Falster, hvor Grand Cru-eleverne bespiste regentparret. Her tester prinsen kartoffelmosen, som Grand Cru-eleven René har lavet. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Det samme gjaldt, når Kongehuset tog imod statsledere eller afholdte store middage. Her kunne det lige så godt være et kalkunbryst som en oksemørbrad, der ventede gæsterne på deres tallerkener.

- Det behøvede ikke være dyre råvarer, for at være god mad. Det er helt klart noget, som jeg har taget med mig derfra.

Til minde om H.K.H. Prins Henrik kan du lige nu finde programrækken "Hofretter" på dr.dk/tv. Her inviterede prinsen seerne med inden for i Kongehusets slotskøkkener, hvor han blandt andet lavede mad med Jesper Vollmer.

Facebook
Twitter
Emner: