Landsbykirke har indkaldt klokkeassistance til ære for prins Henrik

Alle landets kirker ringer med klokken for prins Henrik i dag.

- Jeg har aldrig prøvet at ringe i så lang tid før.

Det siger Helle Gori, der er kirkegårdsleder ved Vejby Kirke ved Skive.

Hun er virkelig kommet på arbejde i dag, for Kirkeministeriet har udsendt et cirkulære, der opfordrer alle danske kirker til at ringe med klokkerne i en halv time før prins Henriks bisættelse starter i Christiansborg Slotskirke klokken 11 og i en halv time efter, at bisættelsen er slut.

Og det betyder helt konkret, at landsbykirken på Gadekæret i Vejby ved Skive i det vestlige Jylland på helt gammeldags vis i to gange en halv time skal trække i det reb, som er monteret på kirkeklokken. Af samme grund får Helle Gori assistance, for at ringe med klokken i en halv time uafbrudt er for hårdt for én mand, fortæller hun.

- Vi ringer gerne med klokken, og vi synes, det er en god idé. Vi vil gerne være en del af det sammenhold, der er nu efter prinsens død. I København gør man også nogle ting, men faktisk er det jo hele Danmark, der gør nogle ting sammen. Det synes jeg, betyder utrolig meget.

Siden klokken 8.00 onsdag i sidste uge er der blevet flaget på halv stang hver dag på samtlige statsbygninger og statsskibe indtil solnedgang.

Men her til morgen skete det for sidste gang. Klokken 12.00, når bisættelsen er forbi, kommer flagene til tops igen indtil solnedgang.

Selvom flaget fra i morgen ikke længere skal være på halv stang, fortsætter den måneds hofsorg, som kongehuset har proklameret.

Det betyder, at kongefamilien de næste tre uger bærer mørkt tøj og ikke deltager i festlige begivenheder. Hoffets ansatte bærer sørgebind.

Som en del af hofsorgen vil Livgarden heller ikke spille musik, som den ellers plejer.