Lars Løkke: Prins Henrik nægtede at være tilskuer til livet

Statsminister Lars Løkke Rasmussen skriver i sit mindeord, at prins Henrik har haft en kæmpebetydning for Danmark.

ARKIVBILLEDE Den tidligere amerikanske præsident Barack Obama og hans kone Michelle Obama besøgte Prins Henrik og Dronning Margrethe på Amalienborg. (Foto: KELD NAVNTOFT)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har i sit mindeord om prins Henrik især fokus på hans alsidighed, hvor han med sine internationale øjne var med til at åbne danskernes øjne for verden.

Lars Løkke Rasmussen skriver også, at prins Henrik har haft en kæmpebetydning for Danmark som nation.

- Prins Henrik har på fornem vis repræsenteret Danmark. Hans engagement var smittende, og hans indsigt enorm, uanset hvor og i hvilken sammenhæng han færdedes, skriver Lars Løkke Rasmussen.

- Prins Henriks liv rummer hele verden. Fra en barndom i Hanoi, gymnasietid i Cahors, studieophold i Saigon, værnepligt i Algeriet og diplomatisk karriere i London til at være et skattet samlingspunkt for den kongelige familie.

Lars Løkke Rasmussen skriver, at prins Henrik mestrede den danske humor og selvironi. Han brændte for finere fransk madlavning og besad charme og sans for poesi, musik og kunst. Med sit internationale udsyn var han med til at åbne danskernes øjne for verden.

- Prins Henrik satte tydelige aftryk på verden omkring sig gennem hele sit liv. Han var en facetternes mand med mod og kant. Han turde sætte sig selv og sin person i spil og nægtede at være tilskuer til livet.

- Prinsens livsglæde foldede sig for alvor ud sammen med børnebørnene, der heldigvis fik mange år til at lære deres lune og kærlige farfar at kende.

- Den kongelige familie har mistet et anker. Dronning Margrethe har mistet sin indsigtsfulde og varme livsledsager igennem mere end et halvt århundrede, skriver statsministeren.

Prins Henrik døde i aftes klokken 23.18 på Fredensborg Slot omgivet af dronningen, kronprins Frederik og prins Joachim.