Lyden af et menneske: 9 stykker musik du skal høre til minde om prins Henrik

Prins Henrik elskede musik. Her er ni stykker, han selv prægede og blev præget af gennem livet.

Prins Henrik var en dygtig pianist og har enkelte gange optrådt for et publikum. (Foto: Hans Fulling © Scanpix)

- Jeg prøver at se, hvad der er godt i alle de former for musik, som menneskesjælen har kunnet skabe.

Sådan sluttede Prins Henrik, da han i 1994 var gæst i tv-programmet 'Midt i musikken'. Og prinsens eget liv bød bestemt på masser af musik, fra klassisk til pop.

Her er ni stykker af Prins Henriks liv ved musikken. Både dem, han har spillet – og dem han har spillet en rolle i tilblivelsen af.

(Foto: Hans Fulling © Scanpix)

Kongelig diskussion om Beethoven

Den unge grev Henri var en glimrende pianist, og som prins fortsatte han med at spille hele livet.

Han var glad for komponister som Wagner og Mahler - og ikke mindst Fauré. Enkelte gange optrådte Prins Henrik for et større publikum.

I 1970 spillede prinsen 2. sats fra Beethovens Klaverkoncert nr. 3 med Det Kongelige Kapel, dirigeret af sin svigerfar Kong Frederik 9.

Musikerne hørte i øvrigt den her ordveksling under prøverne:

Kongen: ”Tempoet er for langsomt.” Prinsen: ”Det er mit tempo.” Kongen: ”Men det er mig, der er dirigent.” Prinsen: ”Ja, men det er mig, der er solist.” Kongen: ”Ja, men det er mig, der er Konge!”

Musikgave med Michael Learns to Rock

- Jeg mangler tid og vilje til at øve mig, sagde Prins Henrik i et interview fra sin 60-års fødselsdag, så han spillede aldrig til optagelse med radio eller tv.

En optagelse prinsens klaverspil findes der dog: I 2013 spillede prins Henrik nemlig klaver på jazzpop-nummeret 'Echo', sammen med blandt andre den danske popgruppe Michael Learns To Rock.

Indspilningen var en gave til Thailands daværende konge, Bhumibol Adulyadej.

(Foto: STEEN JACOBSEN © Scanpix)

Orgel-overraskelse til brylluppet

Prins Henrik spillede også gerne på orgel, eksempelvis i Fredensborg Slotskirke, men det var med hans egne ord ”som 100% amatør".

Allerede ved det kongelige bryllup i 1967 introducerede han danskerne for fransk orgelmusik. På prinsens opfordring spillede organisten Grethe Krogh nemlig Widors 'Toccata', da det nygifte kronprinsessepar forlod kirken.

Stykket var inden brylluppet stort set ukendt i Danmark. Sådan er det ikke længere – det er i dag et af de orgelstykker, som DR P2 får flest henvendelser om at spille i radioen.

(Foto: Jens Panduro © Scanpix)

Prinsens egen honnørmarch

Ingen prins uden sin egen march - og prins Henrik har da også sin helt egen.

'Prins Henriks Honnørmarch' blev komponeret af Preben Beyer som en bryllupsgave til prinsen. Den indeholder ifølge kongehuset både klare referencer til marchtraditionen i Frankrig og til danske H.C. Lumbyes kongelige marcher.

Når rustvognen kører fra Christiansborg Slotskirke efter bisættelsen, bliver det til tonerne af honnørmarchen.

(Foto: MOGENS FLINDT © Scanpix)

Sangen om de københavnske piger

I 1990 komponerede Bent Fabricius-Bjerre, der iøvrigt selv er en ven af kongehuset, sangen 'Les Filles de Copenhague' med tekst af prins Henrik.

Sangen om de københavnske piger er siden også levet sunget af DR PigeKoret, men her kan du høre den med Claude Chichon:

Digte til mørke toner og latinamerikanske rytmer

Prins Henrik inviterede ofte musikere til at spille ved hoffet og arrangerede flere offentlige koncerter i Fredensborg Slotskirke, ofte med unge danske musikere.

En af dem var organisten og komponisten Frederik Magle, der mellem 2004 og 2009 komponerede et stort orkesterværk over prins Henriks digtsamling 'Cantabile'.

Værket blev opført til prins Henriks 75 års fødselsdag i 2009. Her kan du høre to satser af værket: 'Cortège & Danse Macabre' samt ' Carillon-Finale'. Førstnævnte beskriver et makabert dansende begravelsesoptog med både traurighed og latinamerikanske rytmer

(Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Den udødelige lidenskab

Prins Henrik skrev og udgav i alt syv digtsamlinger, oversat til dansk af respekterede navne som Per Aage Brandt, Peter Laugesen og Niels Lyngsø.

I 2012 tog en af prinsens venner, musikeren og entertaineren Eddie Skoller, digtet 'Udødelig lidenskab' og satte musik til.

(Foto: Jens-Christian Wandt)

Side om side med sin yndlingskomponist

Prins Henriks optrådte sidste gang som pianist til en koncert i 1982, hvor han akkompagnerede Mstislav Rostropvitj, verdens mest berømte cellist, ved et ekstranummer i Tivolis Koncertsal.

Stykket var Après un Rêve ('Efter en drøm') af prins Henriks yndlingskomponist, Gabriel Fauré.

Og samme stykke blev valgt som baggrundsmusik, da prins Henrik indtalte sit eget digt 'Côte a Côte' med dj og producer Katrine Ring. Indspilningen blev skabt til Verdensballetten i 2014:

(Foto: Jørgen jessen © Scanpix)

Sørgemarch for en kunstner

Prins Henrik var glad for den danske kormusik og sangskat, ikke mindst P.E. Lange-Müllers sang 'Kornmodsglansen'. Når det kom til de klassiske komponister, syntes han til gengæld ikke, at Danmark bød på så meget.

En af favoritterne var dog J.P.E. Hartmanns 'Sørgemarch for Bertel Thorvaldsen'. Den bliver spillet, når prinsens kiste bæres ud af Christiansborg Slotskirke efter bisættelsen tirsdag.