Prins Henrik bisættes på tirsdag og halvdelen af asken spredes over danske farvande

Den anden halvdel af asken skal nedlægges i urne i privat slotshave.

Prins Henrik sov stille ind på Fredensborg Slot i går aftes klokken 23.18. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Prins Henrik skal bisættes fra Christiansborg Slotskirke på tirsdag 20. februar.

Prinsen skal kremeres, og halvdelen af asken skal spredes i de danske farvande. Den anden halvdel skal nedlægges i den private slotshave på Fredensborg Slot i en urne. Der bliver altså ingen offentlig adgang til gravstedet.

Det oplyser kongehuset på en pressebriefing.

Selve bisættelsen kommer - efter prinsens eget ønske - til at foregå ved en mindre ceremoni, hvor kun hans nærmeste familie og ganske få andre vil deltage. Biskop Erik Norman Svendsen skal forestå bisættelsen.

Flaget er på halv over Christian IX's Palæ på Amalienborg. Palæet er også regentparrets residenspalæ, men dronningen bliver på Fredensborg i den kommende tid. Foto: Katrine Rørby Madsen

Det er altså prins Henrik selv, der ikke har ønsket sig en statsbegravelse.

Lukket kiste i slotskirke

I morgen bliver han kørt fra Fredensborg Slot i Nordsjælland til Amalienborg klokken 10, hvor den kongelige familie vil følge ham på vej.

Men offentligheden får alligevel mulighed for at sige farvel til prinsen. Han kommer nemlig til at ligge i en lukket kiste i Christiansborg Slotskirke på lørdag klokken 15 til 19, søndag fra klokken 12 til 19 og mandag fra 15 til 19.

(© DR Nyheder)
(© DR Nyheder)

Prins Henrik sov stille ind i aftes klokken 23.18 på Fredensborg Slot omgivet af dronningen, kronprins Frederik og prins Joachim. Han blev 83 år.

De første blomster, der blev lagt foran regentparrets residenspalæ på Amalienborg denne morgen. Foto: Katrine Rørby Madsen

Tidligere på dagen blev han blevet flyttet fra Rigshospitalet til netop Fredensborg Slot for at tilbringe sin sidste tid dér.

Klokken cirka 21.30 i aftes ankom både prins Joachim og kronprins Frederik til Fredensborg, så de kunne være sammen med deres far i hans allersidste timer.

Flag på halv stang

I fredags meddelte Kongehuset, at prins Henriks tilstand var blevet alvorligt forværret, efter at han havde været indlagt på hospitalet siden slutningen af januar.

Henover weekenden har dronningen, hans to sønner, svigerdøtre og børnebørn besøgt ham på hospitalet. Ligeledes har hans lillesøster, Catherine de Monpezat, taget turen fra Frankrig og besøgt prinsen.

Kongehuset meddelte 28. januar, at prins Henrik var blevet indlagt på hospitalet, efter at han var blevet hastet hjem fra Egypten, hvor han havde opholdt sig siden begyndelsen af januar.

Kongehuset har dekreteret en måneds hofsorg, hvor dronningen og den øvrige kongelige familie og hoffet ikke deltager i selskabelige eller underholdende arrangementer, og der bæres mørkt tøj offentligt.

Der flages også på halv stang fra samtlige statslige bygninger og statsskibe fra i dag klokken 08 og frem til solnedgang.