Prins Henrik charmerede sig ind i hjerterne hos grønlændere og færinger

Prinsen vil blive savnet af folket under de kongelige besøg, lyder meldingerne fra rigsfællesskaberne i nord.

Prins Henrik er altid kommet tæt på befolkningen under besøgene på Grønland og Færøerne. Her deltager han i en kædedans på Færøerne i 2010. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Grønland og Færøerne har altid haft en stor plads i prins Henriks hjerte. Sammen med dronningen har prinsen iført sig deres farverige nationaldragter og charmeret den lokale befolkning.

Prinsen har besøgt Færøerne 10 gange gennem tiden. Første gang var i 1971, og senest var han der sammen med dronningen i 2010.

Her dagen efter prins Henrik sov ind, blev der flaget på halv overalt på Færøerne, fortæller lagmand Aksel V. Johannesen.

- Vi står sammen om kongehuset og vil gerne vise kongehuset vores dybeste medfølelse, siger lagmanden.

Aksel V. Johannesen fortæller, at især prins Henriks væremåde gjorde prinsen meget vellidt på Færøerne.

- Han kunne lide at være på Færøerne og var meget afholdt her. Han havde en meget uformel facon og var ofte klar med en sjov bemærkning, og det kan vi gode lide. Vi er meget uformelle, så det var nemt at være sammen med ham, siger Aksel V. Johannesen.

Regentparret på Færøerne i 2010: Prinsen får sig en snak med nogle lokale. mens Dronning Margrethe venter. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

Prinsen vil blive savnet

Til august vil der igen være kongeligt besøg på Færøerne, når kronprinsparret kommer på besøg med børnene.

- Dronningen var her også i 2016 uden prinsen, og der er mange færinger, der vil savne ham. Vi ser frem til, at kronprinsparret kommer, men der er ikke tvivl om, at han vil blive savnet, siger Aksel V. Johannesen.

DR's korrespondent Line Gertsen befinder sig lige nu på Færøerne og bekræfter, at det netop er prinsens tætte kontakt med befolkningen, der har været med til at skabe det tætte bånd.

- Jeg har talt med en del, der har nogle finurlige historier. Man kan mærke, han er kommet helt ind i hjertet på færingerne. Han ville gerne tale med helt almindelige mennesker, særligt hvis han kunne få et godt grin med dem, og det er noget, der passer færingerne godt, fortæller Line Gertsen.

Regentparrets besøg i Grønland i 2015 i forbindelse med sommertogt med Kongeskibet Dannebrog. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Grønlænderne glade for prinsen

Også Grønland har haft flittigt besøg af prinsen og dronningen gennem tiden. Grønlænderne har reageret med tristhed i forbindelse med prinsens sygdom og død.

Det fortæller journalist hos KNR Nuno Isbosethsen.

- I løbet af weekenden har man kunnet se, at grønlænderne har et kæmpe hjerte for prinsen, og i dag har folk talt meget om ham, siger Nuno Isbosethsen.

Kongeparrets seneste besøg på Grønland var i 2015. Nuno Isbosethsen fortæller, at prinsen uden tvivl vil blive savnet fremover.

- Hver gang de har været her, lyser grønlænderne op - de er så glade for især prinsgemalen. Han var meget tæt på befolkningen. Han talte med dem, han kunne lide de lokale retter og spiste for eksempel sæl - og der var engang, han næsten kyssede en hund. Grønlænderne har et kæmpe hjerte for dronningen og prinsen, siger Nuno Isbosethsen.

Regentparrets besøg i Grønland i 2015 i forbindelse med sommertogt med Kongeskibet Dannebrog. Prins Henrik bliver taget hjerteligt imod af en stor grøndlænderhund. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Både Færøerne og Grønland har sendt officielle kondolencer til dronningen i dag.

Formanden for det grønlandske landsstyre, Kim Kielsen, mindes de besøg, som regentparret har aflagt Grønland.

- Både under Deres og Prinsens besøg i Grønland gennem mange år, men også direkte ved andre begivenheder, har vi mærket prinsens brede og varme engagement i grønlandske anliggender.

- Det har været til stor glæde for mange borgere i Grønland, at prins Henrik under Deres besøg i Grønland har vist stor interesse i et varmt og direkte møde med befolkningen i by og bygd, lyder det i kondolencebrevet.

FacebookTwitter