Prins Henrik var en dygtig skulptør: Her kan du se hans kunstværker

Prins Henrik debuterede sent som kunstner med sine fantasifulde skulpturer. Mange af dem kan du se rundt om i landet.

Prins Henrik var en flittig - og efterspurgt - skulptør. Her ses en af hans skulpturer, Torso, på Marselisborg Slot i Aarhus, der har fået en blomst i anledningen af hans død. (Foto: Collage © Scanpix)

Prins Henrik har i mange år samlet på kunst. Faktisk var han så ivrig en kunstsamler, at han havde landets største samling af afrikanske masker og figurer, som tilmed har haft sin egen udstilling.

Men prins Henrik var også selv kunstner – nærmere betegnet skulptør – og rigtig mange af hans værker kan du se i en række danske byer.

Lige nu kan du faktisk opleve mange af hans skulpturer samlet på ét sted, nemlig på udstillingen ’Eventyrlig dialog’ på Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum i Herning.

Og prinsens værker er flotte. Det mener DR’s kulturkommentator, Niels Frid-Nielsen, der har fulgt prinsen som kunstner i mange år.

- Man kan ikke afskrive det som ren amatørisme. Han satte sig ordentlig ind i tingene, og værkerne er baseret på dybt kendskab til tingene. Det var ikke værker, han bare lavede på en indskydelse – alt hvad han foretog sig var baseret på grundige studier, siger Niels Frid-Nielsen.

 • Prins Henrik sprang i 2007 offentligt ud som skulptør, da denne skulptur fik sin faste plads i Strib. Det var Middelfart Kommune, der havde givet ham opgaven. Her ses prinsen til åbningen - i stilende regnvejr. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
 • Prinsen ses her med sin tometer høje bronzeskulptur Dronningen på C.C. Biehls Plads i Gråsten i 2014. Det er en kæmpe udgave af skakbrikken fra det skakspil, som prinsen lavede til kronprins Frederiks 18-års fødselsdag. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • Dronning Margrethe og prins Henrik havde i 2014 en fælles udstilling, 'Pas De Deux Royal', på Aros Kunstmuseum i Aarhus. Her ses de med en af prinsens skulpturer. Udstillingen fik flotte anmeldelser. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
 • Her er en af prins Henriks skulpturer, som man kunne se på regentparrets fælles udstilling 'Pas De Deux Royal' på Aros. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
1 / 4

Tænkt som et personligt projekt

Prinsen lavede skulpturer i mange år – faktisk siden han kom til Danmark – men det var kun familien og de nære venner, der kendte til hans hobby. Lige indtil han placerede et af sine værker ved regentparrets franske vinslot i Caix.

- Det var bare tænkt som personligt projekt, fortæller museumsleder Lotte Korshøj fra Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum, der har samarbejdet med prinsen flere gange på museet.

- Han havde stillet skulpturen op ved Caix, og så var der en dansker, der kom forbi, fandt interesse for værket og henvendte sig, siger Lotte Korshøj.

Opdagelsen resulterede i, at prinsen blev overtalt til at lave en kopi af sin Caix-skulptur, der endte med at få sin faste plads på Strandvejen i den vestfynske by Strib i 2007. Prinsens første offentlige skulptur var dermed en realitet.

Værkerne er en hyldest til fantasien og livet

To år senere blev prinsen for alvor kendt på den offentlige kunstscene med værket Torso 1 på skulpturfestivalen Sculpture by the Sea i Aarhus. Her gjorde prinsen det så godt, at hans værk tilmed blev nummer et i en publikumsafstemning.

Museumsleder Lotte Korshøj er da også begejstret for prinsens legende og fantasifulde skulpturer, der primært er fabeldyr, mennesker eller geometriske figurer.

- Han talte om fantasien som en fjerde verden, hvor man kan forestille sig, at alt er muligt. Hans værker er i høj grad en hyldest til fantasien og livet, og man kan se, at der ligger en skaberglæde bag. Værkerne er legende og lette og på ingen måde dystre, fortæller Lotte Korshøj.

De senere år tog prins Henrik selv rundt i landet og deltog i afsløringerne af sine værker på torve, kulturhuse, haver og havne.

Herunder kan du få et overblik over en stor del af de skulpturer fra prins Henriks hånd, som du lige nu kan opleve rundt i Danmark.

Se Prins Henriks skulpturer

 • Prins Henriks tre meter høje bronzeskulptur fra 2007 af en torso kan ses på Strandvejen ved Rudbæksbanke i Strib.

 • Prins Henriks skulptur Abstrakt Torso fra 2016 kan ses i forhallen i Aalborg Kongres og Kultur Center.

 • Skulpturen Sirene fik i september sidste år fast plads på Honnørkajen på Aarhus Havn.

 • Prins Henrik har også lavet skulpturen Torso Maskulin, der har stået ved Tønder Rådhus siden 2016.

 • Skulpturen ’Miss Fredensborg’ står fast på Torvet i Ringkøbing og har gjort det siden 2015. Prinsen gav dog byens borgere lov til at kalde den ’Miss Ringkøbing’. Prinsen lavede i forbindelse med regentparrets guldbryllup en ny ’Miss Fredensborg’, den står dog i den private del af haven på Fredensborg Slot.

 • På C.C. Biehls Plads i Gråsten kan man se skulpturen Dronningen. Værket blev oprindeligt skabt i 1988 i anledning af kronprins Frederiks 20 års fødselsdag, men fik først sin offentlige placering i Gråsten i 2014.

 • I Slotsparken ved Marselisborg Slot kan du se flere af prinsens skulpturer. De står vest for slottet.

 • Lige nu kan du se en lang række af prinsens skulpturer på udstillingen ’Eventyrlig dialog’ på Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum i Herning.

 • Lige nu kan en lang række af prinsens skulpturer ses på udstillingen ’Eventyrlig dialog’ på Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum i Herning. Her er prinsens værker udstillet side om side med malerier af Carl-Henning Pedersen. (© Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum)
 • Prins Henriks skulptur 'Skaberens hånd' er også udstillet i Herning for tiden. (© Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum)
 • Udstillingen byder også på skulpturen Sirene, der også har fast plads på Aarhus Havn. (© Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum)
1 / 3