Protektorater mindes prinsen: 'C'est la vie, Henrik'

Kondolencer og mindeord strømmer ind fra erhvervslivet og organisationer efter prins Henriks død.

Her hilser prins Henrik på Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl. (arkivfoto: (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Prins Henrik nåede gennem sit virke for kongehuset at trykke hundredvis af hænder og samarbejdede med utallige organisationer og foreninger.

Han var blandt andet protektor for Røde Kors, Dansk Kennel Klub, Københavns Drengekor, Danmarks Jægerforbund og præsident for WWF Verdensnaturfonden.

Prinsen mindes på de sociale medier af blandt andre Dansk Røde Kors.

- I knap 49 år har Prins Henrik været en trofast og skattet del af Røde Kors, og vi vil i dag bruge dagen på at mindes vores fantastiske protektor, skriver organisationen på Twitter.

Demensdiagnose hjalp andre

Organisationer, som andre medlemmer af kongefamilien er protektor for, deler også deres tanker om den afdøde prins.

Det gælder blandt andet Psykiatrifonden, som kronprinsesse Mary er protektor for.

Organisationen skriver på Facebook, at kongehusets fokus på prinsens demensdiagnose har været med til at 'sætte fokus på en alvorlig sygdom, som kan ramme alle'.

- Den kongelige familie står Psykiatrifonden nær. Særligt gennem vores protektor HKH Kronprinsesse Mary, som gennem sit engagement netop er med til at sætte fokus på netop psykisk sygdom og sundhed. Derfor sender vi også de varmeste tanker til den kongelige familie - og varmer os ved tanken om, at HKH Prins Henrik var omgivet af sin familie til det sidste.

- C'est la vie, Henrik, lyder det på organisationens hjemmeside.

Satte kulør på Danmark

Prinsesse Marie er protektor for Folkekirkens Nødhjælp, og organisationen sender tanker til prinsessen og resten af den kongelige familie.

- Vores tanker går til den kongelige familie og H.K.H. Prinsesse Marie, protektor i Folkekirkens Nødhjælp. Hvil i fred, Hans Kongelige Højhed Prins Henrik.

Frankrigs ambassadør i Danmark, Francoise Zimeray,

Prins Henrik 'satte kulør på danmark', Frankrigs ambassadør Francois Zimeray. Her hilser de to på hinanden ved ankomsten til Nivaagaards Malerisamlling 28. maj 2016. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

har mødt prinsen flere gange og de delte forståelsen for både det danske og det fransk.

- H.K.H. Prins Henriks liv har været en rejse gennem et århundrede. Han var en sand kunstner, der satte kulør på Danmark.

- H.K.H. Prins Henrik var den mest danske blandt franskmænd, den mest franske blandt danskere.

'Pandaen har mistet sin prins'

Som præsident for Verdensnaturfonden arbejdede prins Henrik i fire årtier for at hjælpe truede dyr.

- WWF Verdensnaturfonden har med H.K.H Prins Henrik i spidsen for organisationen i mere end 40 år haft en engageret præsident, der har åbnet mange døre og sikret mange sejre for naturen, skriver organisationen på Facebook.

Prins Henrik var præsident i WWF Verdensnaturfonden i 40 år. Organisationen har pandaen som varemærke. (© WWF)

Dyb forståelse for Østasien

Danish-Chinese Business Forum, der er et forretningsforum mellem danske og kinesiske forretnings- og organisationsledere, var prins Henrik også protektor for.

Foreningen skriver på sin hjemmeside, at prinsen, siden han blev protektor, har været en passioneret protektor og en sand støtte.

- HKH prins Henriks dybe værdsættelse og forståelse for østasiatisk kultur, dybe forståelse og passion for Kina og beherskelse af det kinesiske sprog gjorde ham til en stor kulturel ambassadør for danske virksomheder i Kina.

- Danish-Chinese Business Forum kunne ikke have ønsket sig en bedre protektor, skriver foreningen og sender de dybeste kondolencer til den kongelige familie.

Dansk idræt: Han vil blive savnet

Prinsen var vild med sport, og det gjorde ham også protektor for Dansk Vandski & Wakeboard Forbund og Dansk Petanque Forbund. I den forbindelse har Dansk Idrætsforbund også sendt sin kondolence.

Prins Henriks død påvirker hele Danmark og naturligvis også os i Danmarks Idrætsforbund, skriver Niels Nygaard, der er formand for forbundet.

  • Prins Henrik var en ivrig sejler. (Foto: henning Bagger © Scanpix)
  • Prins Henrik var protektor for Dansk Petanque Forbund. En sport, som især spilles i det sydlige Frankrig. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)
1 / 2

Han skriver, at prinsen flere gange har besøgt de danske atleter til de forskellige olympiader, hvilket betød meget for atleterne. Samtidig roser Niels Nygaard prinsen for sin evne som sejler.

- Prins Henrik var en glimrende sejler, og han havde stor interesse for dansk sejlsport generelt, hvor han havde flere æresposter. Prins Henrik vil blive savnet i dansk idræt, skriver han blandt andet.

Erhvervslivet: Fornem repræsentant for Danmark

Prinsen får også venlige mindeord med på vejen fra dansk erhvervsliv, der især takker ham for at have været en god repræsentant for Danmark.

- Han var en mand med lune og vid og han bidrog med mangt og meget. Dansk Erhverv vil gerne takke ham for fornemt at have repræsenteret Danmark ved mange statsbesøg og dermed åbne døre for danske virksomheder. Æret være hans minde, skriver direktør i Dansk Erhverv, Jens Klarskov.

Danmarks tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen sender også en tanke til prinsen og kongefamilien.

- Med stor sorg har jeg modtaget meddelelsen om Prins Henriks død. Vi vil savne Prins Henrik, skriver han på Twitter.

På Facebook uddyber han sit syn på prinsen.

- Hans Kongelige Højhed Prins Henrik var en stor og spændende personlighed. Han udfyldte sin rolle og udførte sit arbejde i dyb respekt for monarkiets ånd. Der stod respekt om hans indsats på en lang række områder: naturbeskyttelse, bevaring af værdifuld bygnings- og landskabskultur, fremme af danske virksomheders eksport.

- Samtidig bidrog han til den gradvise fornyelse af det danske monarki. Med nænsomhed og respekt, lyder det fra Anders Fogh Rasmussen.

Prins Henrik døde i aftes på Fredensborg Slot med dronningen, prins Joachim og Kronprins Frederik ved sin side. Han blev 83 år.