Se kanonerne skyde sørgesalut for prins Henrik

Saluteringen til ære for prins Henrik varer i 40 minutter i både Helsingør og København.

Kanonerne skyder her af ved Batteriet Sixtus på Holmen i København.

Bang.

30 sekunders pause.

Bang.

Sådan lyder det ved Kronborg Slot og ved Batteriet Sixtus på Holmen i København, hvor kanonerne nu er i gang med at affyre sørgesalut til ære for prins Henrik.

Flere danskere er mødt op både i Helsingør og København for at overvære affyrringen.

- Der er meget stille, og alle står andægtigt og kigger på kanonerne. Det er en meget respektfuld atmosfære, der er her både med flaget på halv og søværnets militærpoliti der er klædt i uniform med røde hatte, fortæller DR's reporter på Holmen, Christian Nordkap.

Der afgives et skud hvert 30. sekund, i alt tre gange 27 skud, og seancen kommer til at vare i 40 minutter.

Ikke sket siden år 2000

Det er Søværnets Militærpolitivagt på Holmen, der skyder med kanonerne på Batteriet Sixtus, og soldater fra Artilleriafdelingen i Oksbøl, der skyder med kanonerne på Kronborg.

Der saluteres normalt kun i forbindelse med særlige begivenheder som fødsler og dødsfald, og på dronningens fødselsdag, samt når kongeskibet Dannebrog sejler ud på sommertogt.

Sidste gang, der var en sørgesalut, var da dronning Ingrid døde i år 2000, og den er cirka tre gange så lang som en almindelig salut.

Flaget på halv hver dag

Klokken 10.00 bliver prins Henriks kiste kørt i sørgeoptog fra Fredensborg Slot til Amalienborg Slot i København.

Og kongefamilien vil følge kisten på vej.

En anden ting der markerer dødsfaldet i kongefamilien er, at der flages på halv stang fra samtlige statslige bygninger og statsskibe fra solopgang og frem til solnedgang indtil bisættelsen på tirsdag.

Prins Henrik skal bisættes fra Christiansborg Slotskirke klokken 11.00 ved en mindre ceremoni med nærmeste familie og nogle få andre gæster.

Herefter skal han kremeres, og hans aske skal dels spredes ud over danske farvande, dels sættes ned i en urne i den private del af haven på Fredensborg Slot.