Se prins Henrik og Margrethes kærlighedserklæringer til hinanden

Læs, hvad dronningen og Prins Henrik har sagt om hinanden, deres ægteskab og kærlighed.

De seneste år har rygterne om kriser i det kongelige ægteskab mellem prins Henrik og dronning Margrethe svirret.

Næret af Prins Henriks pensionering, den stille fejring af parrets guldbryllup og prinsens opsigtsvækkende erklæring om ikke at ville begraves ved siden af sin kone.

Rygterne har dronningen manet til jorden - som i sommer, hvor hendes svar på journalisternes spørgsmål om, hvorvidt parret var gået fra hinanden, lød:

- Bevar mig vel.

Det kan nok ikke udelukkes, at der i et 50 år gammelt ægteskab - som det mellem dronningen og prinsen - fra tid til anden har været knas. Men der har også været masser af kærlighed.

Læs her, hvad de to gennem årene har sagt om hinanden og deres kærlighed.

Prinsesse Margrethe og Prins Henrik i Fredensborg Slotspark. (Foto: © Allan Moe)

Margie

Forelskelsen mellem prinsesse Margrethe og Henri de Monpezat var ikke til at overse, da den først blev kendt i befolkningen. I et interview med BT lød det fra den unge franske greve:

- Margie … undskyld, jeg ville sige Margrethe, er den sødeste og mest intelligente pige, jeg nogensinde har mødt.

Havens allersomdejligste blomst

Der er mange, der skal takkes og huskes i en bryllupstale, når der er tale om et kongeligt bryllup. Sådan var det også i prins Henriks tale til Margrethe i 1967, og netop derfor er den lille del, der kun handler om hans udkårne, nok den mest rørende. Det lød sådan her:

- Jeg kom fra et blomsternes land til en blomstrende have. Syren og guldregn, hyld og bonderose, blomster i parker, i marker og skov, blomster i grøftekanten. Men pigen var dog havens allersomdejligste pynt. Margrethe, dig skylder jeg tak mest af alle for dit yndige sind og din kærlige færd, for din hjælp i alt, for alt hvad du er. Som din mand og din støtte i arbejdet, vil jeg altid finde lykken i mit liv.

Vemodige og glade bryllupsdage

25 år senere erklærede prins Henrik igen sin kærlighed til dronningen:

- Hver eneste bryllupsdag har jeg frydet mig over at have tilbragt endnu et år fuld af glæde sammen med dig, men det fylder mig med vemod at tænke på, at vi så også har et år mindre sammen.

Dig, mig og os

Både dronningen og prins Henrik har brugt vendingen, at et godt ægteskab består af dig, mig og os.

- At blive gift er ikke blot en stor glæde og en lykke, som fylder en. Det er også en livsopgave. Et stykke arbejde - men et arbejde, som man netop ikke er ene om. Man er to om at skabe - man er to om at tåle - man er to om at holde ud - man er to om at bære over og bære igennem. To? Jeg plejer at sige - man er tre: Dig, Mig og Os! Det er den treklang, som skal vokse sig stærk igennem et ægteskab, sagde dronningen i et interview med Jyllands-Posten i 2010.

- I vort ægteskab har du skænket mig din kærlighed, din ro og din støtte. Men især har du skænket mig den sikre vished, at vi som par er dybt forbundne. Ingen af os har nogensinde glemt, at et godt ægteskab består af tre dele, der er lige værdige: Dig, mig og os, sagde prins Henrik i sin sølvbryllupstale til dronningen.

Mine længslers dronning

Prins Henrik skrev gennem årene en del digte. Nogle af dem tilegnet hans kone. Det gælder blandt andet digtet 'Nætter og dage' fra Stephanie Surrugues bog 'Enegænger - portræt af en prins'.

Mine længslers dronning et stykke af himlen tilfaldt mig som gave Dine kys er min duftende have og min elskovsrus er dit smykke

(Foto: © MADS NISSEN, Mads Nissen/ info@madsnissen.com/ www.madsnissen.com)

- Vi har aldrig kedet os

Dronningen har ofte rost prinsen for at være det, som han så ofte fik skældud for, nemlig sig selv. I interviewet med Jyllands-Posten fra 2010 sagde hun, at hun håbede, at danskerne ville få øje på hendes mands kvaliteter.

- Det håber jeg, for han er et menneske med mange strenge på instrumentet. Han kan mange sjove og spændende ting, som man ikke altid kan forvente, at folk skal kunne. Han skriver - og skriver godt. Han er en fin digter efter min opfattelse. Han digter ikke som danske digtere. Og hvorfor skulle han også det? Det har vi danskere til, sagde hun og tilføjede, at de to altid havde noget spændende at tale om og aldrig kedede sig.

Klumper i grøden

Dronningen lagde dog heller ikke skjul på, at det hele ikke var lutter lagkage.

- Der kan godt være små klumper i grøden en gang imellem, men man kommer gennem dem samme. Selvfølgelig var der masser af forskelle, som vi sådan efterhånden opdagede, ting, som hver især havde regnet for "sådan gør man bare", og hvor den anden slet ikke regnede med, at man gjorde sådan. Men det må være at regne for klumper i grøden, for ja, soliditeten mellem os har været stærk, forklarede hun i biografien om prinsen 'Enegænger'.