Nargis - en meget kraftig orkan

Den tropiske orkan Nargis fik ganske katastrofale følger, da den ramte Burma. Men hvorfor gik det så galt? Og hvad er egentlig en tropisk orkan?

Ødelæggelserne efter Nargis er massive. (Foto: str © Scanpix)

Nargis var en meget kraftig tropisk orkan. Disse vejrsystemer kendes mange steder i verden, hvor de har forskellige betegnelser.

- I Atlanterhavet og det østlige Stillehav: Hurricane eller orkan.

- Vestlige Stillehav: Tyfon

- Det Indiske Ocean: Tropisk cyklon, som i den Bengalske Bugt også betegnes "severe cyclonic storm" - og Nargis var præcis en sådan.

Disse vejrsystemer dannes alle på samme måde og kræver blandt andet mindst 27 grader varmt havvand. De lever alene af den varme der frigives, når fordampet havvand kondenserer til små vanddråber i atmosfæren.

Ikke usædvanligt

Det er ikke usædvanligt, at der ved begyndelsen af sæsonen for sommermonsunen opstår et sådant tropisk uvejr, men det er usædvanligt, at den blev så kraftig.

Havtemperaturen er i øjeblikket cirka 30 grader i den Bengalske Havbugt, så der er meget energi at tage af.

Nargis var formentlig en kategori 4 orkan, da den ramte Burma på det mest kritiske sted, hvor landet ikke har en naturlig barriere mod havet. Hele Irrawaddy-deltaet blev derfor oversvømmet og en stor del af rismarkerne forurenet med saltvand.

Hvis dødstallet når op over 100.000, hvilket ikke er usandsynligt, vil Nargis komme ind blandt de 10 dødeligste tropiske orkaner nogensinde.

På grund af den store befolkningstæthed i Sydøstasien er der i reglen langt flere ofre her end andre steder i verden, hvor orkanerne rammer. Heldigvis er der så ikke så mange orkaner i området, som for eksempel i vestlige Stillehav eller i Atlanterhavet.

Facebook
Twitter