Op mod en halv million har det uden at vide det: Nu skal patienter i Aarhus også tjekkes for knogleskørhed

Der er forskel på, om patienter med brud automatisk tilbydes anbefalede scanninger på landets sygehuse.

Heldigvis fik 63-årige Inger Svankjær et brud på underarmen i en tenniskamp for fem måneder siden.

Heldigvis.

For det var det brud, der skulle til, før hendes knogleskørhed blev opdaget. Sådan er det typisk.

Allerede i 2018 anbefalede Sundhedsstyrelsen, at alle sygehuse systematisk skal tilbyde patienter over 50 år med knoglebrud at blive undersøgt for knogleskørhed. Men der er stor forskel på, om de danske sygehuse tilbyder scanningen - og hvor langt de er.

Nu vil Aarhus Universitetshospital tilbyde borgere, som brækker en knogle, at blive udredt for osteoporose, som knogleskørhed også kaldes. Det foregår med en såkaldt DXA-scanning, som måler knoglernes mineralindhold og tæthed.

Det er en scanner som denne, der bruges til at undersøge patienter for knogleskørhed. (DR)

Her er Bente Langdahl overlæge og professor. Hun arbejder med behandling af patienter med knogleskørhed og har længe haft fokus på en systematisk opsporing.

- Det har været uhensigtsmæssigt, at det indtil nu har været op til den enkelte patient at tænke, om der er noget mærkeligt ved knoglebruddet. Det vil svare til, at man er indlagt med en blodprop i hjertet, og ingen tænker på at måle blodtryk, kolesterol og fedt i blodet.

Men hvis det indtil nu har været uhensigtsmæssigt, hvorfor har I så ikke indført det før nu?

- Der er mange grunde til det. Coronasituationen har ikke gjort det nemmere. Sygehusene har været hårdt presset og derfor har det været svært at indføre nye tiltag, svarer Bente Langdahl.

- Men jeg synes faktisk, det er gået relativt hurtigt, da der endelig kom gang i det.

Risiko for sammenfald

I en kamp på tennisbanen faldt Inger Svankjær midt i et slag. En læge henviste hende til scanning, og resultatet var osteoporose.

Et fald på tennisbanen er årsagen til, at Inger Svankjær opdagede sin knogleskørhed. (Foto: © Troels Timann Esmarch, DR)

Tallene var endda dårlige.

- Mit fald var held i uheld. For det er godt, at jeg er blevet scannet, og at jeg er kommet i den rette og nødvendige behandling. Men jeg blev samtidig bekymret, ked af det, og jeg ville ønske, det var forebygget på et tidligere tidspunkt, fortæller Inger Svankjær.

Men hun havde ikke haft andre symptomer - før bruddet. Knogleskørhed giver typisk ikke symptomer, før man brækker noget, og det vurderes, at op mod en halv million danskere har sygdommen uden at vide det.

Hvis knogleskørhed ikke bliver behandlet, er risikoen for at brække noget igen markant højere. Det forklarer overlæge Bente Langdahl.

- Konsekvensen ved ikke at blive opdaget er, at man vil få flere brud resten af livet. Sammenfald eller brud på ryghvirvlerne i ryggen og en brækket hofte. Ved at scanne efter første brud kan vi stoppe den kaskade af brud, som er en konsekvens af at have knogleskørhed, siger hun.

Forskel på landets sygehuse

Forrige år udviklede en arbejdsgruppe danske anbefalinger for osteoporose. Anbefalingen lød: Indfør Fracture Liaison Service (FLS) på alle akuthospitaler i Danmark. FLS er en model til at forebygge brud, og det er betegnelsen for det tilbud, som Aarhus Universitetshospital nu har indført.

Men det sker også i resten af Region Midtjylland:

- I løbet af 2023 forventer jeg, at det vil være oppe at køre på alle akutsygehuse i regionen, lyder det fra Bente Langdal.

Andre sygehuse har været i gang i længere tid. Og nogen er på vej.

I Region Sjælland og Region Hovedstaden er FLS indført på flere hospitaler, og i Region Syddanmark er det startet som en forsøgsordning på Odense Universitetshospital.

I Region Nordjylland har der i flere år ligget en sundhedsaftale om aktiv opsporing, som går ud på, at der på flere niveauer har været en opmærksomhed omkring netop at forebygge knogleskørhed – også inden der overhovedet er kommet et brud. Det har haft en effekt.

Men alligevel er der netop nu også en politisk proces i gang for at indføre FLS i skadestuerne.

Opfordring: "Få det tjekket"

I dag er Inger Svankjær i behandling. Én tablet ugentlig. Håbet er, at behandlingen kan forbedre tallene, så hun mindsker risikoen for knoglesammenfald i rygsøjlen og for flere brud.

Der er ar efter underarmsbruddet, som Inger Svankjær håber, bliver det sidste. (Foto: © Troels Timann Esmarch, DR)

For at holde kroppen stærk er hun tilbage på tennisbanen - dog på et lidt andet niveau:

- Jeg går stadig godt ind i kampen, men jeg har fået en frygt for, at jeg falder igen. Så jeg passer lidt bedre på mig selv nu, siger hun og har en klar opfordring:

- Mine to søskende har det også, så jeg burde måske have tænkt tanken. Nu fortryder jeg, at jeg ikke fik det tjekket før. Det skal man altså gøre - få det tjekket.

Inger Svankjær er tilbage på tennisbanen i Aarhus. (Foto: © Troels Timann Esmarch, DR)