Odense: Børnebesparelser afværget i sidste øjeblik

Borgmester Anker Boye bøjer sig i sidste øjeblik og finder millioner for at undgå massive besparelser i børnehaver og på skoler.

Mindre end en halv time tog det - så havde politikerne i Odense fundet de 20,2 millioner kroner, der skulle til for at undgå massive besparelser. Imens var pladsen foran rådhuset i Odense scene for en stor fakkeldemonstration mod de planlagte besparelser.

Kun få uger før omfattende besparelser på børn og unge i Odense skulle vedtages, er de på et lynmøde mandag aften taget af bordet.

Borgmester Anker Boye (S) har ellers vedholdende afvist at give ekstra penge til børne- og ungeforvaltningen, der stod for at skulle spare 28,2 millioner kroner senere på måneden.

Her var der blandt andet lagt op til at lukke byens skovbørnehaver, erstatte flere pædagoger med pædagogmedhjælpere i børnehaverne og bruge færre lærere i den understøttende undervisning i Odenses folkeskoler.

Finder 20 mio i Boyes kasse

Men på et hasteindkaldt budgetmøde mandag aften lykkedes det at finde 20,2 millioner kroner i Anker Boyes egen forvaltning, borgmesterforvaltningen.

Dertil kommer 8 millioner, som Børn- og ungeforvaltningen kan finde steder, hvor det ikke berører servicen i skoler og daginstitutioner.

V: Havde Anker bare ledige millioner?

Venstres rådmand, Jane Jegind, der er rystet over forløbet i sagen.

- Det er jo sådan set fint nok at der nu er fundet penge, men på den anden side kunne vi have undgået en masse bekymringer hos en masse forældre og ansatte, hvis han havde fortalt os, at han sad på penge, han ikke skulle bruge til noget, siger Jane Jegind.

Anker Boye har desuden varslet, at han er parat til at søge om at sætte skatten op med 1 procent over de kommende fire år for at skaffe flere penge til børn og ældre i kommunen.