Omstridt afgift får elpris til at slå rekord

En særlig afgift på elregningen er firedoblet på fem år. Med den forkætrede PSO-afgift bidrager danskerne stort til grøn omstilling.

Jo hurtigere elmåleren løber, jo mere afgift skal du betale. Og især én afgift løber op. (Foto: Thomas Øvre- DR © DR)

De såkaldte PSO-afgifter til grønne energiprojekter får danskernes elregninger til at svulme op. De seneste års satsninger på vindmøller og andre former for grøn energi er godt for miljøet. For jo mere grøn strøm jo mindre bliver der behov for strøm fra kulkraftværker og andre elproducenter.

- Her i 1. kvartal dækkede vind 47 pct. af elforbruget. Så det går rigtig stærkt, siger Lars Aagaard, direktør i brancheforeningen Dansk Energi.

PSO afgiften sætter rekord

Det er specielt de mange havvindmølleparker, der nu for alvor fortrænger traditionel elproduktion. Men det har sin pris for forbrugerne. Alle husstande i Danmark betaler nemlig et bidrag til den grønne omstillinge via den PSO-afgift, der står på el-regningen. Sidste år nåede regningen for en gennemsnitsfamilie op på 760 kr., hvilket er ny rekord.

Foreløbige tal fra 1. kvartal af 2015 viser at PSO-regningen er steget med yderligere 10 pct. i forhold til tilsvarende periode sidste år. For fire år siden lå forbrugernes tilskud til den grønne energi nede på godt 200 kr. om året.

- Det er jo en slags brugerbetaling for at dække den ekstraomkostning, der er ved at vi har gjort det dansk el-system grønt, siger Lars Aagaard.

Årsag: flere havvindmøller

Den stigende regning til forbrugerne skyldes to forhold. Dels er der kommet flere havvindmøller op, så den del af elproduktionen, der får støtte, er steget. Og samtidig er prisen på traditionelt produceret strøm faldet. Og eftersom selskaberne bag de nye havvindmølleparker er garanteret en fast pris for strømmen, stiger behovet for støtte, når almindelig strøm falder i pris.

-PSO går til at finansiere en minimumsafregning til vindmøllerne. Og når de ikke får noget ind på elprisen, så må de jo have noget mere i tilskud, mener Lars Aagaard. De stigende afgifter på strøm har fået både vismænd og tænketanke til at advare mod udviklingen. Frygten er, at den høje pris på strøm lokker forbrugerne til at bruge andre og mere forurenende energikilder.

- På grund af, at PSO gør el dyrere, vil jeg bruge noget andet end jeg ellers ville have gjort. Jeg vil måske bruge en benzinplæneklipper i stedet for en el-plæneklipper, forklarer Otto Brøns Petersen, analysechef hos den liberale tænketank Cepos.

Energi- og klimaminister Rasmus Helveg Petersen (rad. V.) deler dog ikke bekymringen.

- Grunden til, at det kan betale sig at spare på energien og at vi er verdensmestre i at spare på energien er, at strømprisen er høj.

Så derfor lyder rådet fra energispareeksperter til folk, der er kede af PSO-tillægget på deres el-regning: Vær mere omhyggelig med at slukke lyset efter dig, drop tørretumbleren og hæng i stedet tøjet til tørre. Og så bør man naturligvis altid skifte til mere energibesparende modeller, når de hårde hvidevarer skal skiftes ud.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter