Operation Osama bin Laden

Med Osama bin Ladens død har amerikanerne sagt farvel til et årti præget af frygt for terror og al-Qaeda.

Præsident Barack Obama, vicepræsident Joe Biden og udenrigsminister Hillary Clinton fulgte sammen med flere embedsmænd med, da amerikanske soldater fandt og dræbte Osama bin Laden den 1. maj i år. (Foto: Pete Souza © Scanpix)

En 33-årig pakistansk IT-konsulent opdagede som den første, at noget var ved at ske den nat i Pakistan. Han hørte helikopterlarm over byen Abbottabad og skrev en besked om det på Twitter. Senere fandt en hel verden ud af, hvad der var sket i den pakistanske by.

Efter flere års søgen efter en af Osama bin Ladens få fortrolige, var det lykkedes amerikanerne at finde den såkaldte kurér. Og han ledte dem til ejendommen i byen Abbottabad i Pakistan, hvor Osama Bin Laden gemte sig.

Præsident Barack Obama gav ordren til angrebet. Og det var også præsidenten selv, der fortalte amerikanerne og resten af verden nyheden om, at Osama bin Laden var død. Meddelelsen udløste fest nogle steder i USA - ikke mindst i Washington og New York, hvor amerikanerne gik på gaden for at vise deres glæde over Osama bin Ladens død.

Noget sluttede

Professor og terrorekspert Gary LaFree mener, at det for mange amerikanere var nødvendigt at få besked om, at Osama bin Laden var død, før de kunne lægge terrorangrebene mod USA i september 2001 bag sig.

- Der var en enorm følelse af, at noget sluttede, siger han til DR Nyheder.

Gary LaFree er direktør for START - et amerikansk forskningsprogram, der har til opgave at afdække baggrunden for og konsekvenserne af terror.

Ifølge START har al-Qaeda - som blev grundlagt af Osama bin Laden - stået bag eller er mistænkt for at stå bag mere end 80 terrorangreb siden 1998. Og selv om det kun er en meget beskeden del af det samlede antal terrorangreb kloden rundt i den periode, så har gruppen dræbt mindst 4.299 mennesker og såret flere end 6.000, oplyser START. Så i nyere terrorhistorie er al-Qaeda den gruppe, der har udført flest angreb med et stort antal dræbte og sårede.

Interessen for terror falder

Alligevel mener Gary LaFree, at mange amerikanere har lagt terrorfrygten bag sig med Osama bin Ladens død.

- For eksempel fylder terror ikke meget i den politiske debat mellem kandidaterne til præsidentposten, siger Gary LaFree.

Det er ikke nødvendigvis en god nyhed for præsident Obama. For efter at have givet ordren til at angribe Osama bin Ladens gemmested i Pakistan har præsidenten et stærkt svar klar, når republikanerne angriber ham for at være for svag og blød.

Men præsidenten må nok vænne sig til, at interessen for at diskutere terror ikke længere er så stor. For som Gary LaFree forklarer, så var der heller ikke nogen bred interesse for emnet før bombningen i Oklahoma City i 1995 og angrebene på New York og Washington i september 2001.

Og med Osama bin Ladens død og efter en lang periode uden alvorlige terrorangreb i USA, ja, så er konklusionen blandt mange amerikanere, at truslen er drevet over, vurderer Gary LaFree.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter