OVERBLIK: Bombesagen dag for dag

Hvem er Lors Dukajev, og hvad handler hans bombesag om ? Vi giver dig et overblik.

Siden i fredags har sagen om den formodede bombemand rullet. Hvem er manden, og hvad har han foretaget sig? (Foto: Københavns Politi)

Bombemanden på Hotel Jørgensen er efterhånden en meget kendt mand i Danmark. DR Nyheder forsøger her at fortælle, hvordan sagen har udviklet sig.

Tirsdag den 7. septemberDen senere mistænkte bombemand indlogerer sig klokken 06:30 på Hotel Jørgensen i Rømersgade i det indre København.

Onsdag den 8. septemberKlokken 12:30 køber manden køber en kasse samt en rulle tape på posthuset på Øster Alle. Kassen bruges normalt til at sende cd'er. Desuden køber manden en busbillet til Belgien hos firmaet Eurolines. Der er afrejse fredag eftermiddag.

Torsdag den 9. septemberManden er på baren Floss i det indre København sammen en anden hotelgæst fra Hotel Jørgensen.

Aftenen sluttes af i Hotel Jørgensens hotelbar, hvor de drikker en øl med en tredje hotelgæst, John Dupasquier. John Dupasquier fortæller senere Tv-avisen, at bombemanden siger han er fra Luxembourg og taler fransk.

Fredag den 10. september 13:35Alarmen lyderManden går på posthuset på Øster Allé for anden gang. Han køber en kuvert med bobleplast i, og den bliver senere fundet på det sprængte toilet.

Manden tjekker ud af hotellet. Han har efterladt sin bagage, og vender tilbage efter den, hvorefter han går ind på et toilet og opholder sig der i 38 minutter. Så sker der en eksplosion, som sårer manden og sprænger selve toilettet helt væk.

Såret forlader manden hotellet og forsvinder ind Ørstedsparken. Politiet bliver alarmeret og rykker ud, afspærrer et større område omkring hotellet, Israels plads og Ørstedsparken.

Beboere i området og hotelgæster bliver evakueret.

Fredag den 10. september 15:38Bombemanden bliver anholdtUnder store sikkerhedsforanstaltninger bliver den mistænkte mand anholdt i Ørstedsparken. Politiet frygter, at manden har sprængstoffer på sig og benytter sig derfor af sprængstofseksperter.

Her ligger den anholdte mand efter en eksplosion på hotel Jørgensen i Rømersgade i København. (© DR)

Interessen samler sig om mandens taske, som Rullemarie beskyder omkring klokken 18:20. Tasken viser sig ikke at indeholde sprængstoffer, og bevæbnede betjente går ind efter manden. På den sårede mand finder Politiet papirer, der tyder på at manden kommer fra Belgien.

Østjyllands Politi skærper samtidigt overvågningen af Jyllands-Postens bygninger i Viby og tegner Kurt Westergaards hjem. I følge Ekstra Bladet skyldes den skærpede overvågning, at bombemanden havde et kort med en markering af Jyllands-Postens beliggenhed. Østjyllands politi siger, at overvågningen sker på eget initiativ.

Fredag den 10. september 20:15Manden føres vækDen mistænkte mand har ligget næsten fem timer på jorden i Ørstedsparken da han bliver kørt til Rigshospitalet og behandlet for sine skader. Manden er uden for livsfare.

I mellemtiden forsætter efterforskningen dels i Ørstedsparken, dels på Hotel Jørgensen. Politiets Efterretningstjeneste deltager i efterforskningen, men politiet afviser at have hævet terrorberedskabet. På mandens hotelværelse finder politiet en pistol.

Lørdag den 11. september 11:00Terrorberedskab hæves.Chefpolitiinspektør for Københavns Politi, Jørn Aabye, oplyser at politiet ikke vil afvise, at manden havde til hensigt at begå en terrorhandling og derfor hæves terrorberedskabet. PET skriver i en pressemeddelelse:

- Det er endnu for tidligt at sige, om der er tale om en terrorrelateret forbrydelse eller anden form for alvorlig kriminalitet, men der er omstændigheder, som peger i retning af et mislykket terrorangreb, skriver PET's chef Jakob Scharf.

Lørdag den 11. september 14:00GrundlovsforhørDen mistænkte fremstilles i grundlovsforhør. Han ankommer i hospitalstøj og mangler højre underben.

Her ligger den anholdte mand efter en eksplosion på hotel Jørgensen i Rømersgade i København. (© Københavns Politi)

Han ligner en forslået bokser og har mange sår i ansigtet, sandsynligvis efter flyvende fragmenter fra eksplosionen.

Han taler fransk med sin tolk, men er ellers tavs. Han nægter sig skyldig og kan ikke huske sit navn eller sin alder.

Han bliver sigtet for at ville skade andre og for at besidde eksplosive stoffer og bliver varetægtsfængslet indtil 4. oktober - de første ni dage i isolation.

Søndag 12. september 14:00:Her er den formodede bombemandPolitiet offentliggør en række overvågningsvideoklip med den formodede bombemand, og udsender desuden et signalement af manden.

  • Her er den formodede bombemand fredag på vej ind på Jørgensens Hotel.
  • Her er den formodede bombemand fredag på vej ind på Jørgensens Hotel.
  • Her er den formodede bombemand fredag på vej ind på Jørgensens Hotel. (Foto: DR © DR)
  • Her er den formodede bombemand på et nærliggende posthus den 8. september.
  • Her er den formodede bombemand på et nærliggende posthus den 8. september.
  • Her er den formodede bombemand på et nærliggende posthus den 8. september.
  • Her er den formodede bombemand på et nærliggende posthus den 8. september.
  • Her er den formodede bombemand på et nærliggende posthus den 8. september.
  • Her er den formodede bombemand på et nærliggende posthus den 8. september.
1 / 9

Manden viser sig at have tre forskellige identiteter fra mellemeuropæiske lande på sig. Navnene på identiteterne er Raoul Foltz, David Francois J de Vicq de Cumptich og Hans Veller.

Han taler udover fransk også tysk og engelsk. Han beskrives som cirka 40 år og 180 cm høj. Senere på aftenen ændrer politiet den beskrivelse til, at manden er 169 cm høj og mellem 25 og 30 år. Han er både set med og uden skæg.

Mandag den 13. september 05:58Politiet har fået 40 henvendelser fra befolkningen om manden med de tre identiteter.

Mandag den 13. september 09:39Politiet offentliggør et detalejret signalement og en samlet oversigt over, hvilke ting de har fundet hos bombemanden:

Mand, 25-35 år, mellem- til sydeuropæisk udseende 169 cm. høj, almindelig atletisk Mørkt kort hår (ca tre cm) med høje tindinger Ovalt ansigt, set både med og uden skæg Bred næse, der peger mod højre og ser ud til at være brækket flere gange. Ar på højre side af næsten.

Taler flydende fransk og engelsk med fransk accent samt tysk

Mandag den 13. september 11:33Afspærring igenKøbenhavns politi afspærrer igen Ørstedsparken for at kunne gennemsøge parken efter yderligere spor. Desuden oplyser politiet, at antallet af henvendelser om bombemandens færden er oppe på 52.

Bombemanden nægter fortsat at samarbejde, men har oplyst til politiet, at han er vegetar og har bedt om at få udleveret en række bøger, som peger i forskellige religiøse retninger.

Tirsdag den 14. september 11:00Frømandskorpset gennemgår søen i Ørstedsparken, ligesom politiet for anden dag i træk har eftersøgt spor i samme park.

Politiet oplyser, at antallet af henvendelser fra offentligheden er oppe på 98 samt at bombemandens DNA-profil er udsendt internationalt. Uden resultat foreløbigt.

Tirsdag den 14. september 14:00Politiet offentliggør et foto af bombemanden, som de mener har været bokser eller har dyrket kampsport. Desuden havde han et klassisk turistkort over København som var fra 2008/2009.

Her ligger den anholdte mand efter en eksplosion på hotel Jørgensen i Rømersgade i København. (Foto: Københavns Politi)

Tirsdag den 14. september 19:14Et international politisamarbejde betød tirsdag formiddag, at dansk politi modtog et fingeraftryk fra serbiske kollegaer, der mente, at det kunne stamme fra bombemanden fra Hotel Jørgensen. Efter nøje undersøgelser viser fingeraftrykket at være en blindgyde.

Onsdag den 15. september 00:25BT skriver, at den formodede bombemand er blevet genkendt af en belgisk sportstræner. Træneren, Albert Syben fra den belgiske by Liege, siger, at han kender manden, der er 24 år gammel og fra Tjetjenien, fra sin sportsklub, hvor tjetjeneren er kommet gennem de seneste fem år.

Onsdag den 15. september 09:41Ifølge den belgiske avis Het Nieuwsblad er bombemanden identisk med den 27-årige tjetjener Lort Djorkaez.

Danske medier følger dog de oplysninger, der er om manden på det belgiske bokseforbunds hjemmeside. Her bliver han kaldt Lors Doukaiev og er født den 12. januar 1986.

Onsdag den 15. september 14:00I løbet af onsdag eftermiddag begynder oplysningerne om Lors Dukajev at rulle ind og for første gang siden anholdelsen fredag, begynder der at danne sig et egentligt billede af den ellers så hemmelighedsfulde, formodede bombemand.

Blandt andet menes han at være kommet til Belgien i 2002, hvorfra han tilsyneladende forsvandt for to måneder siden.

Onsdag den 15. september 16:55DR Nyheder får kontakt til Lobov Krsjisjanovskaja, der var leder af den hjælpeorganisation, der i 1996 møder Lors Dukajev på et hospital, efter han som 10-årig har mistet sit højre ben ved at tråde på en mine i forældrenes baghave.

Hun giver DR Nyheder dette billede af den 10-årige:

Her ligger den anholdte mand efter en eksplosion på hotel Jørgensen i Rømersgade i København.

Dukajevs tidligere svoger fortæller, at Dukajev sjældent kom i moskeen, og at han ikke anså sig selv som tjetjener.

Torsdag den 16. september 06:08Politiet efterforskning kritiseres for at være fejlbefængt og præget af kaos. SFs retsordfører har bedt om en redegørelse.

Den russiske ambassadør i Danmark, Teymuraz Ramishvili, har tilbudt Udenrigsministeriet assistance med at finde oplysninger om den formodede bombemand, der angiveligt er født som russisk statsborger.

Fredag den 17. september 15:00Politiet afslører på et pressemøde, at Lors Dukajev forud for sin anholdelse var i færd med at fremstille en brevbombe, som var tiltænkt Jyllands-Posten.

På pressemødet fortæller politiet, at det sprængstof, der blev benyttet i bomben, var TATP; også kaldet Satans Mor.

Der blev også vist billeder af de stålkugler, der var anvendt til brevbomben. Kuglerne har en diameter på 4,4 mm. Også nye overvågningsbilleder blev fremvist:

Her ligger den anholdte mand efter en eksplosion på hotel Jørgensen i Rømersgade i København. (Foto: Politifoto © Scanpix)

Fredag den 17. september 18:35Politiets Efterretningstjeneste oplyser, at der endnu ikke er taget stilling til, om sigtelserne mod den anholdte skal udvides til at omfatte forsøg på terrorisme.

PET har ikke fundet anledning til at ændre alarmberedskabet overfor terror, da det i forvejen er PET's vurdering, at der er en generel terrortrussel mod Danmark, der skærpes af militante ekstremistiske gruppers høje prioritering af Danmark som mål for terror.

Mandag den 20. september 12:08Den anholdte bekræfter på et retsmøde i Københavns Byret mandag, at han hedder Lors Doukajev.

Det oplyser politiet, der i løbet af weekenden har fået i alt 35 henvendelser om sagen fra offentligheden. De fleste henvendelser har drejet sig om de metalkugler, som skulle indgå i bomben, og som Doukajev har købt, mens han har været i København.

Fredag den 1. oktober 2010

Den etbenede bombemand, Lors Doukajev, handlede på egen hånd under sit ophold i København. Det fastholder Københavns Politi, der har indhentet overvågningsvideoer fra Københavns gader og stræder.

Lørdag den 2. oktober 2010

Kilder fra det tyske forbundspoliti, Verfassungsschutz, bekræfter, at den etbenede bokser havde tæt kontakt til et islamistisk miljø i den nordtyske by Bremen.

Politikilderne forklarer, at han flere gange personligt har besøgt miljøet i byen. De samme politikilder fortæller i øvrigt, at det var i Hamburg, at Doukajev for nogle år siden anskaffede sig sin benprotese af mærket Ottobock.

Mandag den 4. oktober 2010

Dommeren i Københavns Byret beslutter, at Lors Dukajev skal sidde varetægtsfængslet i isolation i mindst fire uger endnu.

Onsdag den 20. oktober 2010

En ung japansk turist afgiver bag lukkede døre i Københavns Byret vidneforklaring i sagen mod Lors Dukajev. Japaneren boede lige som Dukajev på Hotel Jørgensen i København den 10. september, hvor bomben sprang mellem bombemandens hænder på hotellets toilet.

Mandag den 1. november 2010

Dommeren ved Københavns Byret beslutter, at forlænge varetægtsfængslingen af Lors Dukajev til den 29. november. Dermed overskrides grænsen på otte ugers isolationsfængsel.

Dommeren vurderer, at der kan være medgerningsmænd eller personer, som Lors Dukajev kan påvirke. Hvis det kan bevises, at der står nogen bag Lors Dukajev, kan der være grundlag for en terrorsigtelse. Indtil videre er Dukajev sigtet for bombesprængningen.

Tirsdag den 21. december 2010

Københavns politi ændrer sigtelsen mod den formodede bombemand Lors Dukajev til en sigtelse efter straffelovens terrorparagraf. Den tidligere sigtelse lød på fremstilling af en bombe og grov våbenbesiddelse, som kan give op til 12 års fængsel.

Den nye sigtelse efter straffelovens terrorparagraf er en af de mest alvorlige i straffeloven og kan give fængsel på livstid, vurderer DR's sikkerhedsredaktør Claus Buhr.

Politiadvokat Jens Rasmussen fortæller til DR Nyheder, at det er foreløbige resultater af tekniske undersøgelser og oplysninger fundet på Dukajevs computer i Belgien, der fører til mistanken om terror.

Torsdag den 17. februar 2011

Den etbenede, tjetjenske bombemand Lors Doukajev skal på anklagebænken til maj, oplyser politiadvokat Jens Rasmussen.

Der er afsat seks dage til sagen i Københavns Byret. Første retsdag er den 16. maj. De følgende retsdage er fordelt ud over måneden med den 31. som sidste dag.

Tirsdag den 3. Maj 2011

Rigsadvokaten oplyser, at justitsministeren er enig i, at Lors Dukajev kan tiltales for terror.

Tjetjeneren vil blive tiltalt for at forsøge at fremstille en bombe ved hjælp af sprængstoffet TATP. Bomben skulle bringes til sprængning på Morgenavisen Jyllands-Posten i Viby ved Aarhus eller "en anden ikke nærmere bestemt lokalitet i Danmark eller udlandet", oplyser Rigsadvokaten.

Sagen starter ved Københavns Byret den 16. maj.

Facebook
Twitter