OVERBLIK Den danske indsats i Irak fortalt i billeder

Den sidste måned har Danmark haft fly i Irak for at bekæmpe Islamisk Stat. Se billeder af den militære indsats.

 • 50.000 kurdere var i august fanget på toppen af Sinjar-bjerget i Irak og kunne ikke komme ned, da Islamisk Stat havde omringet bjerget. Episoden blev dækket af medier verden over og var med til at sætte fokus på Islamisk Stat. (Foto: Stringer © Scanpix)
 • IS havde vundet kontrol over området og stillet indbyggerne over for et ultimatum. Enten kunne de konvertere til islam, eller de kunne blive slået ihjel. (Foto: Stringer © Scanpix)
 • Nødhjælpsorganisationer kom langt om længe frem til de desparate kurdere. På vej til bjerget forsøgte Islamisk Stat at skyde helikopteren ned. (Foto: Rüdaw © DR)
 • Inden for de sidste otte måneder har Islamisk Stat erobret store dele af Irak. IS finansieres af oliesalg på det sorte marked og drives frem af den ekstremistiske leder, Abu Bakr al-Baghdadi, der er så ekstrem, at selv al-Qaeda har slået hånden af han. Målet er at udrydde områdets religiøse minoriteter. (© Scanpix)
 • Et bredt flertal i Folketinget besluttede den 2. oktober, at Danmark skulle være med til at bekæmpe Islamisk Stat. Ifølge Udenrigsminister Martin Lidegaard skal indsatsen vare 12 måneder. (© DR)
 • Det blev vedtaget, at F16-flyene skal indgå i kampen mod IS i samarbejde med USA og andre øvrige lande i en international koalition. (Foto: Christian Als © Scanpix)
 • Det danske luftmilitære bidrag omfatter fire operative F16-fly og tre i reserve. Med flyene følger et mandskab på op til 140 personer. (Foto: Claus Fisker © Scanpix)
 • De danske F-16 kampfly landede søndag den 5. oktober på Ahmed Al Jaber basen i Kuwait. Den 16. oktober var to danske F16-fly på vingerne og havde deres første mission i kampen mod Islamisk Stat i Irak. (Foto: Forsvarskommandoen © Scanpix)
 • Mens Danmark bomber Islamisk Stat fra luften, bekæmper mange shiamuslimske militser i øjeblikket IS på landjorden. (© DR)
 • IS er kendt for at bruge selvmordsbomber, granater og vejsidebomber for at erobre områder. Her træner kurdiske peshmerga-soldater på øvelse med britiske soldater i kampen mod Islamisk Stat. (Foto: STRINGER/IRAQ © Scanpix)
 • En gruppe soldater fra Abu al-Fadl al-Abbas-militsen poserer med et flag, de siger, de har erobret fra IS på landjorden. (© DR)
 • Forsvarets F16-fly har indtil nu fløjet 61 missioner og smidt 43 bomber. (© Scanpix)
 • Flyvevåbnets F16-fly er af typen Fighting Falcon og kan både kæmpe mod andre fly i luften og gennemføre præcise bombninger af mål på jorden. (Foto: Mario Laporta © Scanpix)
 • Tidligere udenrigsminister har nu rejst tvivl om det danske F16-bidrag. Holger K. Nielsen mener, at Danmark skal trække sig ud af Irak, hvis ikke den irakiske regering får stoppet vold og overgreb hos de shia-militser, som den irakiske regering er allieret med i kampen mod Islamisk Stat.
1 / 14

Billeder og videoer af halshuggede civilie. Myrdede børn og bortførte kvinder, der sælges som sexslaver. Selvmordsaktioner og vejbomber. Det er blot nogle af de gerninger, som Islamisk Stat er blevet kendt for.

I kampen mod den ekstremistiske gruppe Islamisk Stat (IS) har Folketinget i oktober sendt syv F16-kampfly af sted mod Irak.

Flyene har allerede haft flere missioner under vingerne og kastet bomber ud over det irakiske landskab. Men der er ikke enstemmigt positive miner om det danske bidrag.

Du kan bladre gennem billederne i toppen af artiklen for at få et overblik over indsatsen.

Facebook
Twitter