1000 milliarder sendt i skattely

Skat er i gang med at kulegrave pengeoverførsler for over 1000 milliarder kroner sendt mellem Danmark og 55 skattely-lande.

Monte Carlo er et af de steder Skat er i gang med at kulegrave pengeoverførsler for over 1000 milliarder kroner. (© Scanpix)

Danske virksomheder og velhavende privatpersoner har sendt over 1000 mia. kr. frem og tilbage mellem Danmark og 55 skattely-lande, viser helt nye data fra Skat.

Skat går nu i gang med at kulegrave, hvad der kan blive den største skatteskandale nogensinde herhjemme.

Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) er chokeret over omfanget af transaktioner med skattely-destinationerne og lover ekstra ressourcer til Skat.

Minister: Største skatte-sag nogensinde

- Det her kan blive Danmarks største skattesag nogensinde. Beløbene overstiger langt hvad jeg havde frygtet, og jeg vil gerne melde klart ud, at Skat skal sikres alle nødvendige ressourcer til at kulegrave pengestrømmene, siger Troels Lund Poulsen til DR Nyheder.

Det er Skats såkaldte projekt Money Transfer, der har fået de enorme overførsler af penge til skattelylande frem i lyset. Trods stærk modvilje fra landets banker har Skat fået udleveret samtlige bankdata om transaktioner mellem danske konti og skattely-lande fem år tilbage i tiden.

Det sker efter at Skatterådet sidste år gav tilladelse til det omfattende projekt. Nu er alle data fra bankerne indløbet, og tallet er chokerende højt.

- Vi kan se, at der bliver indført og udført over 1000 mia. kr. mellem Danmark og skattelylande. Det ville undre mig meget, hvis det var legalt alt sammen, men jeg vil også understrege, at en stor del vil være legalt, siger Preben Buchholtz Hansen, afdelingschef i Skats enhed for økonomisk kriminalitet.

Ikke alle overførsler er ulovlige

Både Skat og skatteministeren understreger, at man ikke automatisk kan stemple alle overførslerne på over 1000 mia. kr. som svindel, selv om det er suspekte destinationer som Bahamas, Cayman Islands og De Britiske Jomfruøer, der er tale om.

- Baseret på erfaringen fra tidligere projekter, må jeg konstatere, at vi nu står med et helt unikt datamateriale, der formentligt vil resultere i meget betydelige indtægter til statskassen i takt med, at vi får afdækket den mulige skatteunddragelse, siger Troels Lund Poulsen.

Han peger på, at Skat siden 2004 via det store kreditkort-projekt har gransket betalingsdata vedrørende Visa, Mastercard, Eurocard og American Express.

Projektet fældede golfspiller

Det var dette projekt, der fældede den professionelle golfspiller Søren Hansen og en lang række andre velhavere. Ifølge Skats seneste opgørelse ventes kreditkort-sagerne at indbringe skatten et provenu på omkring en halv mia. kr.

Hvad det nye og langt mere omfattende Money Transfer-projekt kan indbringe, tør hverken Skat eller skatteministeren gisne om, men der kan være milliarder at hente for statskassen

- Jeg forventer, at det her projekt vil være langt større i omfang end kreditkort-projektet, og det betyder, at det er rigtig mange penge, vi potentielt er gået glip af, siger Troels Lund Poulsen. Ministeren betegner datamaterialet som "helt unikt".

- Det her bliver et nybrud i måden at lave skattepolitik- og kontrol på i Danmark. Der er helt sikkert nogen, der nu får afdækket transaktioner, som de ikke hidtil har troet kunne komme til Skats kendskab, siger Troels Lund Poulsen.