Fem måneder efter, at FH's formand Lizette Risgaard måtte trække sig efter flere sager om krænkelser, har 13 fagforeninger under Fagbevægelsens Hovedorganisation ikke vedtaget et såkaldt adfærdskodeks for deres ansattes og ledere.
Det viser en DR-rundspørge til de 65 organisationer i Fagbevægelsens Hovedorganisation, hvoraf 39 har svaret. Fire er i gang med at udarbejde et kodeks.
Netop i dag skal FH vælge en ny formand på en ekstraordinær kongres på baggrund af Lizette Risgaards afgang.
Derfor undrer de manglende adfærdskodekser også Laust Høgedahl, der er lektor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.
- Det overrasker mig faktisk ret meget. Vi har set, at fagforeninger er enormt følsomme over for de her sager. Så det overrasker mig, at der er ikke flere, der har et adfærdskodeks, siger han til DR Nyheder.
Senest måtte den tidligere FH-formand Lizette Risgaard trække sig tilbage fra sin toppost i landets største faglige organisation. Det skete, efter flere unge mænd trådte frem og fortalte, at de havde oplevet ubehagelige episoder med formanden.
En sag, som både resulterede i en intern advokatundersøgelse og splid mellem foreningerne i FH.
Derfor mener Laust Høgedahl også, at et adfærdskodeks er oplagt at vedtage i fagforeningerne for at forsøge at sikre, at lignende situationer ikke sker igen.
- Et kodeks er en måde, hvor man bedre kan ruste sig imod, at nogen bliver offer for en krænkelsessag. Og hvis det så sker alligevel, så ved man også, hvordan man skal håndtere det, siger han.
’Fagforeningerne bør gå forrest – også indadtil’
Ifølge lektoren er det nemlig lige så vigtigt at have et adfærdskodeks i en fagforening, som det er på en arbejdsplads. Hvis ikke endnu vigtigere.
- Lederne i foreningerne står på tillid fra medlemmerne. Så de er ekstra følsomme over for det her, da man har ekstra forventninger til valgte politikere, der står på et mandat for deres medlemmer, når det handler om at udvise en god og ordentlig adfærd.
Samtidig er det et vigtigt signal at sende, når ens opgave i verden er netop at forbedre medlemmernes vilkår og arbejdsmiljø, lyder det fra Laust Høgedahl.
- Fagbevægelsens fremmeste opgave er at kæmpe for medlemmernes løn og arbejdsvilkår herunder også et godt arbejdsmiljø, hvor man kan gå på arbejde og føle sig tryg og ikke skal krænkes. Når de går forrest i forhold til den kamp, skal de også gå forrest indadtil i deres egen adfærd, siger han.
For hvis fagforeningerne ikke ændrer adfærd, så kan det i sidste ende få konsekvenser for organisationerne.
- Man er følsom over for sådan nogle sager, når man har medlemmer, som kan finde på at stemme med fødderne og melde sig ud.
- For 20 år siden talte man meget om pamperi i den danske fagbevægelse, hvor der var nogen, der ragede lidt for meget til sig. Og her er fagbevægelsen også nødt til at forny sig og finde måder at håndtere tingene. For jeg er helt sikker på, at vi kommer til at se flere af de her sager i fremtiden.
Fokus på adfærd kan hjælpe med at klinke skår
Stedfortrædende formand, som også er eneste formandskandidat på FH-kongressen senere i dag, Morten Skov Christiansen, understreger, at han netop vil have et øget fokus på, hvordan man omgås ordentligt med hinanden i den faglige organisation.
- Spørgsmålet omkring kultur og adfærd er noget af det, som jeg kommer til at have som en høj prioritet de kommende år, har han tidligere udtalt sig til DR Nyheder i forbindelse med sin kandidatur til posten, hvor der endnu ikke er nogen modkandidater.
Og netop et øget fokus skal den nye formand også have, hvis skårene skal klinkes i FH, mener Laust Høgedahl.
- Det er afgørende. Også for at komme videre for FH. Det har slået nogle skår, at man har haft denne sag med Lizette Risgaard. Det kom lidt som et lyn fra en klar himmel. For at kunne lægge det her bag sig, så er det enormt vigtigt at få styr på de her ting fremadrettet.
Han understreger dog, at mange forbund under FH er meget små, og at de måske ikke har ressourcerne og kompetencerne til at kunne skrue et adfærdskodeks sammen.
Her vil FH som hovedorganisation kunne spille en vigtig rolle, mener han.
- Der skal de mindre foreninger måske have lidt hjælp, og der tænker jeg, at man helt sikkert kan vinde noget på at hjælpe hinanden i fagbevægelsen, siger Laust Høgedahl.
DR har været i kontakt med FH. Men hovedorganisationen har ikke lyst til at kommentere på, hvorfor 13 fagforbund fortsat ikke har et adfærdskodeks.