15.000 ansatte på hoteller og restauranter sendt ud i arbejdsløshed: 'Vi bløder som branche'

Corona-krisen har allerede ført til fyringer hos 40 procent af restauranter og hoteller, viser rundspørge.

Aalborgs kendte forlystelsesgade Jomfru Ane Gade ligger øde hen, efter gadens restauranter, værtshuse og natklubber har lukket for at forhindre coronasmitte. Horesta regner med, at branchen ser ind i et omsætningstab på mellem 10 og 13 milliarder kroner i 2020. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

En årlig omsætning på 65,7 milliarder kroner i hotel- og restaurationsbranchen er på det nærmeste gået i stå, efter sygdommen Covid-19 har udviklet sig til en pandemi og lukket store dele af Danmark ned.

Brancheforeningen Horesta har spurgt sine medlemmer, hvor hårdt de er ramt af corona-krisen, og svaret er nedslående:

- Vi er gået fra at være det erhverv, som har været mest jobskabende i Danmark, til på ekstremt kort tid at ramme en mur. Vi bløder som branche lige nu, siger Katia K. Østergaard, der er administrerende direktør i Horesta, som organiserer virksomheder inden for hotel- og restaurationserhvervet.

Hele syv ud af ti virksomheder svarer i undersøgelsen, at corona-krisen har ført til et fald i omsætningen på over 70 procent. Kun to ud af de 432 virksomheder, som har svaret på Horestas spørgeskema, fortæller, at de foreløbig er uberørte af corona-udbruddet.

15.000 afskediget

Horesta vurderer, at corona-krisen allerede har ført til afskedigelser af 15.000 ansatte i hotel- og restaurationsbranchen og et omsætningstab på foreløbig 2,4 milliarder kroner.

- Man skal forstå, at der sidder nogle ansvarlige ledelser derude og planlægger fremtiden for deres virksomhed. Og når krisen rammer med så voldsom kraft, og man ikke kan se en ende på det, er man simpelthen nødt til at lave tilpasninger, siger Katia K. Østergaard.

40 procent af virksomhederne svarer, at corona-krisen har ført til afskedigelser. Yderligere 30 procent er på vej med afskedigelser, ifølge svarene fra Horestas medlemmer.

Blandt andet har virksomheden BC Hospitality Group varslet fyringer for 350 ansatte som følge af corona-udbruddet. Læs mere her.

15.000 sendt hjem på 3F-ordning

Foruden de omkring 15.000 afskedigelser vurderer Katia K. Østergaard, at øvrige cirka 15.000 er sendt hjem på den særordning, som Dansk Erhverv og 3F fredag blev enige om.

Ordningen giver hoteller, restauranter og barer mulighed for at sende 3F-ansatte hjem uden løn frem til den 29. marts. Ind til videre har 60 procent af Horestas medlemmer benyttet sig af tilbuddet.

Derefter håber Horesta på, at arbejdspladser kan blive sikret ved, at hoteller og restaurationer benytter den statslige lønkompensationsordning, som mandag aften blev ændret, så den nu er mere spiselig for Horestas medlemmer.

- For samfundsøkonomien og for branchen som helhed, håber vi jo, at så mange job som muligt kommer helskindet gennem denne krise, siger Katia K. Østergaard.

Ifølge justeringen af trepartsaftalen får virksomheder nu mulighed for at benytte sig af ordningen, selv om de har afskediget medarbejdere.

Det var i første gang ikke muligt med den aftale, der blev indgået søndag.

Og så har Horesta fået sikkerhed for, at deres medlemmer rent teknisk kan betegnes som ikke-funktionærer, hvilket udløser en månedlig lønkompensation på op til 26.000 kroner fra staten per hjemsendte medarbejder.

Takeaway og restaurantbesøg

Katia K. Østergaard opfordrer til fortsat at benytte restauranter og hoteller, mens forsamlingsrestriktionerne i Danmark er på 100 personer. Dog henviser hun til Sundhedsstyrelsens anbefalinger til at beskytte sig selv og andre.

- Og så vil jeg gerne opfordre til at flytte restaurantbesøgene hjem ved at købe takeaway. Vores restauranter har brug for omsætningen mere end nogensinde, siger Katia K. Østergaard.

Hotelerhvervet beskæftiger typisk cirka 20.000 og restauranterhvervet 100.000 på dette tidspunkt af året.

Horesta regner lige nu med, at branchen ser ind i et omsætningstab på mellem 10 og 13 milliarder kroner i 2020.

- Det ser sort ud for rigtig mange virksomheder. Man skal huske på, at en stor del af vores medlemmer er små, enkeltmandsejede virksomheder som kroer og restauranter. Og de er altså meget sårbare over for den her enorme krise, som er kommet meget pludseligt, siger Katia K. Østergaard.

Omsætningstal:

  • I 2019 omsatte hotel og restauranterhvervet for 65,7 milliarder kroner ifølge brancheforeningen Horesta.

  • Sådan var omsætningen fordelt:

  • Overnatningsvirksomheder i København: 7,8 milliarder kroner.

  • Overnatningsvirksomheder uden for København: 10,3 milliarder kroner.

  • Restauranter, cafeer, natklubber, kantiner mv.: 47,6 milliarder kroner.

Kilde: Horesta.