2000 ansatte og syv styrelser: Jarlovs nye job er vigtigere end du tror

Rasmus Jarlov (K) skal stå i spidsen for 2000 ansatte under Erhvervsministeriet.

Ny erhvervsminister Rasmus Jarlov blev præsenteret i audiens af statsminister Lars Løkke Rasmussen på Amalienborg. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

En storsmilende Rasmus Jarlov (K) kunne i går træde frem på Amalienborg Slotsplads til hyldest fra fremmødte partifæller og andre tilskuere, da han overtog erhvervsministerposten fra Brian Mikkelsen.

Og ved overdragelsen i Erhvervsministeriet på Slotsholmen kaldte han ministerposten for sit drømmejob.

- Jeg brænder for erhvervslivet og glæder mig til at sidde på denne side af bordet og sørge for, der bliver skabt endnu mere vækst og velstand. Hvor vi ikke hele tiden laver nye ordninger, tilskud og fradrag, så livet bliver simpelt og let for erhvervslivet.

Men hvad er det egentlig for et ministerium, den 41-årige konservative politiker kan se frem til at være minister for?

Et ministerium i skyggen

Udadtil er Erhvervsministeriet ikke et ministerium, der tiltrækker sig samme store opmærksomhed, som de ministerier, der arbejder med værdipolitiske sager eller varetager værdfærdsområder som sundhed og beskæftigelse.

Internt i det politiske miljø anses erhvervsministerposten dog som ganske vigtig, påpeger DRs politiske analytiker Jens Ringberg.

Især hvis ministeren forstår at spille en central rolle i regeringen.

- Det har Brian Mikkelsen i høj grad gjort. Det samme gjaldt den konservative politiker Bendt Bendtsen, der overtog ministeriet i 2001, hvor Erhvervs- og Økonomiministeriet blev dannet, siger Jens Ringberg og fortsætter:

- At man tit ikke hører så meget til erhvervsministeren, afspejler ikke at han ikke bestiller noget. Dels arbejder ministeren med en række tunge områder, dels er der mange EU-møder i erhvervsministerens kalender, forklarer Jens Ringberg.

Gode vilkår i erhvervslivet

Erhvervsministerens hovedopgave er at føre regeringens erhvervs- og vækstpolitik ud i livet gennem ressortområder fra boligfinansiering, erhvervsregulering og forbrugerforhold til konkurrenceevne og digitalisering i erhvervslivet.

Sammen med ministeriet skal Rasmus Jarlov altså arbejde for at skabe bedre vækstvilkår for virksomheder i Danmark.

Indtil 2011 var Erhvervsministeriet lagt sammen med Økonomiministeriet, der overvågede de finansielle markeder og stod for regeringens økonomiske politik.

Men ved regeringsskiftet og Helle Thornings-Schmidts tiltræden som statsminister blev ministerierne splittet, og økonomiområdet blev overført til et nyt Økonomi- og Indenrigsministerium.

I dag ligger den økonomiske politik i hænderne på Finansministeriet.

En stor organisation

Erhvervsministeren styrer ministeriets opgaver med hjælp fra knap 2000 ansatte.

Rasmus Jarlov får nemlig ikke bare ansvaret for departementets 180 medarbejdere på Slotsholmen i København. Han står også i spidsen for ansatte i ministeriets syv styrelser: Erhvervsstyrelsen, Finanstilsynet, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Patent- og Varemærkestyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Søfartsstyrelsen og Nævnenes Hus.

Derudover er en række selvstændige institutioner tilknyttet Erhvervsministeriet - blandt andet Vækstfonden, Finansiel Stabilitet og Visit Denmark.

Tidligere ministre på området tæller blandt andre Troels Lund Poulsen (V), Henrik Sass Larsen (S), Annette Vilhelmsen (SF), Ole Sohn (SF) og Lene Espersen (K) og Bendt Bendsten (K).

Facebook
Twitter