2010'erne bød på vild fest for aktionærer: 'Har gjort de rige væsentligt rigere'

Hvem er 2010'ernes vindere og tabere på aktiemarkedet? Få svaret her.

Nok et årti går på hæld, og det er tid til at gøre status - også over aktiemarkedet.

Hører man til blandt de mange danskere, der ejer aktier, kunne afslutningen på årtiet passende fejres ved at poppe en dyr flaske champagne.

Det har nemlig været et vildt vækst-årti på aktiemarkederne, hvor kursen stort set kun er gået én vej: Op, op, op.

Fordelte man i 2010 sine investeringer på de 20 største danske aktieselskaber, ville aktierne ti år senere være hele 238 procent mere værd. Det viser et datatræk, som Sydbank har lavet for DR.

- Det har været et fremragende årti at være aktieinvestor i. Ikke nok med at man kom ud af finanskrisen, og man derfor startede lidt lavt, så har det jo nærmest været én lang optur, som kulminerer i 2019, hvor vi også har et fantastisk stærkt afkast på aktierne, siger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef hos Sydbank.

Slår europæiske og amerikanske aktier

Væksten blandt de danske børsnoterede selskaber er markant og overgår både amerikanske og europæiske markeder.

Mens de 20 største danske selskaber er vokset med hele 238 procent over det seneste årti, så er kursen for de 500 største amerikanske selskaber steget knap 190 procent i 10'erne. De største europæiske aktier har blot præsteret et afkast på 27 procent over det seneste årti.

- De danske selskaber har nogle meget stærke forrentningsmodeller, så de kan tilpasse sig forskellige scenarier rundt om i verden. Det gør mange af de danske selskaber dygtigt, og det gør dem også skarpere og stærkere og giver dem bedre forudsætninger end mange af deres konkurrenter, siger Jacob Pedersen.

Medicin i top

Stigningen blandt de største danske selskaber er især båret af landets mest værdifulde virksomhed, Novo Nordisk.

Medicinalvirksomheden har været gennem et årti med massive overskud på salget af medicin til diabetespatienter, og selskabet lukker årtiet ned med en stigning på hele 490 procent i forhold til begyndelsen af 10'erne.

- Novo Nordisk har taget nogle store spring fremad. Selskabet har udviklet nogle nye, konkurrencedygtige produkter og er derigennem vokset markant, siger Jacob Pedersen.

Højdespringeren blandt de 20 største danske selskaber er medicinalvirksomheden Genmab, der udvikler lægemidler til behandling af kræft.

Investerede man 10.000 kroner i Genmab i januar 2010, ville aktiebeholdningen i dag, ti år senere, være vokset til hele 183.900 kroner.

Jacob Pedersen fremhæver også logistikvirksomheden DSV, som på ti år har hævet sin markedspris med 738 procent, så selskabet i dag er 180 milliarder kroner værd.

En kraftig vækst, der står i kontrast til konkurrenten Mærsk, som 'blot' er vokset med 57 procent på ti år.

- Mærsk har været fanget i nogle forretningsområder, der i den grad har været i modvind. Både containerfragt og sejlads er gået fra at være en specialitet til en hyldevare. Mærsk har også haft en olievare, som har været udfordret.

Danmarks største virksomhed målt på omsætning, shippingselskabet Mærsk, har været hårdt prøvet det seneste årti. Mærsk har dog fundet en smule genrejsning i løbet af 2019, hvor regnskaberne også har set mere lovende ud end længe. På billedet er det skibet Anna Maersk. (Foto: Jason Redmond © Scanpix)

- Omvendt har DSV udnyttet egne kompetencer til at købe op, og så ligger DSV et sted i markedet, som er bedre og stærkere, hvor man ikke har været udsat for et tungt prispres. DSV har været ekstremt dygtig til at udnytte markedsøkonomien, siger Jacob Pedersen.

Finans i bund

I den mindre festlige del af skalaen ligger cementkoncernen FLSmidth, som er mindre værd i dag, end selskabet var for ti år siden.

Det samme er tilfældet for landets to største banker, Nordea og Danske Bank, som begge forlader 10'erne med et minus i forhold til årtiets begyndelse.

Det til trods for at årtiet begyndte med en krise i finanssektoren.

Landets største selskab Danske Bank har haft et årti i rutsjebanen. Første del af årtiet bød på store stigninger. Men de seneste år er kursen faldet lodret. Blandt andet grundet negative renter og skandalesager. (Foto: Reuters Staff © Scanpix)

- Finanssektoren er i øjeblikket meget udfordret af et rentemiljø, hvor de først nu er begyndt at sende regningen videre til kunderne. Derudover er hele bankopfattelsen under et alvorligt pres. Der er teknologivirksomheder, som forsøger at sætte sig på betalingsstrømmene, og det giver frygt for et opbrud inden for finanssektoren, siger Jacob Pedersen, aktieanalysechef i Sydbank.

De rige bliver rigere

De usædvanligt høje vækstrater på aktiemarkedet kan især forklares med centralbankernes lave renter. De lave renter skubber kapital over i aktiemarkederne og bringer kursstigninger med:

- Centralbanker over alt i verden har sænket renterne til nogle meget lave niveuaer. Dermed er det ikke nær så attraktivt at købe obligationer, og det har sendt rigtigt mange investorer over i aktier, siger han.

Centralbankerne begrunder de lave renteniveauer med et forsøg på at puste liv i økonomierne, hvor særligt sydeuropæiske økonomier har været udfordrede af høj arbejdsløshed og lave vækstrater.

Men på bundlinjen er det først og fremmest aktionærerne - altså de formuende - som har fået glæde af den lave rente, forklarer Jacob Pedersen.

- Den Europæiske Centralbank har sænket renterne, uden at det har sparket ret meget gang i økonomierne eller skabt lønstigninger eller en masse bedre job. Det har først og fremmest betydet stigninger i kurserne, og det har gjort den rigeste del af befolkningen væsentligt rigere, uden at den mindre rige del af befolkningen har fået så meget ud af det, siger han.

Forudsigelsen: Mindre afkast

Men det er formentlig slut med aktieafkast på 20-30 procent om året, vurderer Jacob Pedersen. Renten kan nemlig ikke komme meget længere ned, og derfor skal man ikke regne med, at festen på aktiemarkedet forstætter med samme kadence.

- Min forudsigelse er, at afkastet bliver markant ringere de næste ti år. Der er taget forskud på rigtigt mange glæder. Tidevandet har løftet nogle af de både, der også har haft huller. Det tror jeg ikke bliver tilfældet de næste ti år. Derfor gælder det om at være mere selektiv i sin aktieudvælgelse, når man kigger ti år frem, siger Jacob Pedersen.

Novo Nordisk - Danmarks største virksomhed målt på markedsværdi.

 • Novo Nordisk er på knap 100 år gået fra at være en lille gruppe forskere til en verdensomspændende medicinalvirksomhed med over 42.000 ansatte.

 • Novo Nordisk blev grundlagt i 1923, da en gruppe danske forskere besluttede at sætte insulin i produktion.

 • Virksomheden er i dag vokset til at være Danmarks største virksomhed målt på markedsværdi. Novo Nordisk er noteret på fondsbørsen i København.

 • Novo Nordisk omsatte i 2018 for næsten 112 milliarder kroner. Selskabets produkter bliver solgt i 170 lande.

 • Novo Nordisks markedsværdi er 727 milliarder kroner.

 • Novo Nordisk har hovedkvarter i Bagsværd, men beskæftiger over 42.000 ansatte i omkring 80 lande.

 • Novo Nordisk har fabrikker i syv lande.

 • Novo Nordisk er førende inden for diabetesbehandling.

 • Samtidig har selskabet en række produkter inden for behandling af blødersygdomme, væksthormonbehandling og hormonpræparater.

 • Et af de seneste produkter på hylden er diabetesmidlet Ozempic, der er udråbt som fremtidens store væksthåb.

 • Kilde: Novo Nordisk.