2015-inflation blev den laveste siden 1953

Ikke siden 1953 har den årlige stigning i de danske forbrugerpriser været på et lavere niveau.

Priserne steg ikke så meget i 2015, og årsagen er nok især, at lønningerne ikke er steget så meget. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Priserne på varer og tjenester steg langsomt i 2015. Fra 2014 til 2015 steg det gennemsnitlige forbrugerprisindeks med 0,5 procent, og det er det laveste niveau siden 1953, oplyser Danmarks Statistik.

Dermed lander inflationstakten i Danmark på det laveste niveau i 62 år. Det er især de lave oliepriser, der har været med til at holde det generelle prisniveau nede, siger Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.

- Det mærker mange danskere primært, når de er nede og tanke bilen op. Så koster det simpelthen mindre end for et år eller halvandet år siden, siger han.

Oliepris er en del af forklaringen

Renset for energi og uforarbejdede fødevarer ligger den såkaldt underliggende inflation på 1,2 procent, så hele forklaringen på det lave niveau kan ikke findes i olieprisen, siger Jacob Graven.

- Det er et udtryk for efterveer efter finanskrisen, hvor væksten i dansk økonomi i en årrække har været ret beskeden. Lønstigningerne i Danmark har været meget lave de seneste år. Med lave lønstigninger er der også en tendens til, at virksomheder ikke hæver priserne på deres produkter særlig meget, siger han.

/ritzau/

Læs også

  1. Inflationen forsatte fald i februar