2020 skulle være stort dansk år for norsk milliardær: Nu er Petter Stordalens livsværk sendt til tælling

Hotelkongen Petter Stordalens indtjening står stille. Nu beder han staten om hjælp.

(Foto: © Celina Dahl, Scanpix)

Skulle nogen være i tvivl, om vi lever i en ekstraordinær tid, er det bare at gå ind på Petter Stordalens Instagram-profil.

Her ynder den ukronede norske hotelkonge at flashe et liv i luksus og fremvise sin offensive forretningsstrategi med masser af opkøb og hotelopførelser på tværs af Skandinavien.

For bare en måned siden stod den 57-årige milliardær således på en tagterrasse i iskolde Tromsø og annoncerede - i vanlig frembrusende stil - at der skulle opføres et nyt hotel på havnefronten i 'Nordens Paris'.

- Jeg kan ikke vente med at åbne det hotel, gjaldede Stordalen ud over hustagene på sit foretrukne medie, Instagram, sidst i februar.

Men så væltede coronapandemien ind over grænserne og lukkede store dele af landene ned.

Og efter 14 dages fravær stak Petter Stordalen igen sit solbrune ansigt frem på Instagram - men nu lagt i nye, alvorsfulde folder:

- Vi står på kanten af afgrunden.

Et stort dansk år

Med en god bankforbindelse hos Norges største bank, DNB, har Petter Stordalen de seneste år været på massiv shoppingtur i oplevelsesøkonomien i Skandinavien.

I oktober sidste år købte Stordalen sammen med to kapitalfonde rejsebureauerne Spies og Ving og flyselskabet Sunclass Airlines. Kort forinden havde han overtaget 40 procent af Sveriges største restaurant, hotel og natklub-koncern, Stureplansgruppen, og købt den finske hotelkæde Kämp.

I Danmark er han i færd med at opføre et af Nordens største hotelkomplekser og et konferencecenter ved Kastrup Lufthavn med næsten 1.000 værelser og en mødearena på 2.500 kvadratmeter, som skal åbne til efteråret.

I størrelse overgås byggeriet i Kastrup dog af Nordens største hotel, 'The Hub', som i foråret sidste år slog dørene op i hjertet af Oslo, da Stordalen ankom til hotellet med en svævebane fra et andet af hans hoteller i Oslo, Amerikalinjen.

Sådan så det ud, da Petter Stordalen blev præsenteret som ny ejer for de ansatte hos landets største rejseselskab, Spies.

På dansk grund fik Petter Stordalen dog mest opmærksomhed, da han i efteråret 2016 troppede op i den gamle postbygning ved Hovedbanegården i København iført et dannebrog-jakkesæt.

Her ville han opføre et luksushotel, som med knap 400 værelser skulle summe af liv.

Siden har hans hotelimperium, Nordic Choice Hotels, investeret over 1,5 milliarder kroner i at opbygge et ekstraordinært hotel centralt i København.

Det femstjernede hotel, Villa Copenhagen, skulle have slået dørene op i dag, den 1. april, men den store åbning er foreløbig udskudt til den 14. maj.

- Go big or go home. Det var vores tanke med København. Så fandt vi dette, og det opfylder det, lød det fra Petter Stordalen, da han i dannebrogshabit fortalte om sine planer for den gamle postbygning i hjertet af København.

- Vi bygger for gæsterne. Og så bekymrer vi os om investeringerne senere, lød det fra Petter Stordalen. Se klippet herunder:

2020 var i det hele taget planlagt til at blive et stort danskerår for den norske milliardær.

Stordalens forlag, Strawberry Publishing, åbnede ved årsskiftet i Danmark og skal blandt andet hjælpe med at få Stordalens selvhjælpsbog 'Endelig Mandag' ud i boghandlen.

Udgivelsen af 'Endelig Mandag' er foreløbig udskudt på grund af corona-krisen.

Bankens problem

Det er ikke gratis at eje et hotelimperium, der tæller over 200 hoteller.

Ifølge den norske erhvervsavis Dagens Næringsliv, har Petter Stordalens bankgæld for længst oversteget syv milliarder kroner.

Men i bogen 'Jeg skal fortælle dig min hemmelighed' skriver han også:

- Det siges, at hvis du har en million i gæld, du ikke kan betale, så har du et problem. Har du en milliard i gæld, du ikke kan betale, så har banken et problem.

Stordalen trak sig i 2011 ud af Danmark med et milliardtab. Men de seneste år har han geninvesteret store beløb og blandt andet købt det femstjernede hotel Hotel Skt. Petri og tre andre hoteller i København. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

Stordalen har spændt buen til det yderste, og samtidig har han trodset anbefalinger om at differentiere sine investeringer. Så når turisterne pludselig forsvinder, så forsvinder stort set alle indtægterne i hans enorme imperium.

Derfor har corona-krisen på rekordtid sendt Petter Stordalen fra storhed til fald.

En årlig omsætning på omkring 10 milliarder kroner er gået totalt i stå.

- Det er en helt, helt forfærdelig situation. Alt jeg har arbejdet for; menneskene, kulturen... Vi gør alt, hvad vi kan for at løse det, siger Stordalen til Dagens Næringsliv.

Hele 7.500 af koncernens 17.000 ansatte er foreløbig sendt hjem. Men ud over løn skal der også betales renter og husleje.

Alene sidste betalte Nordic Choice Hotels 2,5 milliarder kroner i husleje. Det er over 200 millioner kroner om måneden.

- Dette er uden tvivl den mest ekstreme og alvorlige situation, jeg har oplevet som forretningsmand, fortalte Petter Stordalen i sidste uge til sine følgere på Instagram.

For nylig var Petter Stordalen på besøg hos det norske nyhedsmedie NRK. Her bad han om statsstøtte til sin pressede hotelkoncern.

DNB har foreløbig tilbudt Petter Stordalen afdragsfrihed, mens coronakrisen står på, fremgår det af artiklen i Dagens Næringsliv.

Men der er formentlig tale om en stakket frist. For selv om han ifølge internationale medier er god for over 10 milliarder kroner, så er hans formue primært bundet i de hoteller, som han i øjeblikket ikke tjener penge på.

Så han har ikke penge i banken, som kan lappe på de enorme huller i kassen, hvorfra pengene fosser ud.

I oktober blev købte Stordalen 40 procent af Vinggruppen i Norden, der består af Ving Norge, Ving Sverige, Globetrotter, Spies i Danmark, Tjäreborg i Finland og Thomas Cook Airlines Scandinavia. Sammenligningen med den danske rejsekonge Simon Spies lå ligefor. (Foto: © TT News Agency, Scanpix)

I Dagens Næringsliv har Petter Stordalen og journalisten følgende ordveksling:

Hvor meget klarer du at reducere omkostningerne?

- I et normalt år udgør personaleomkostningerne 30 procent. Og husleje cirka 30 procent af koncernens omsætning. Estimater er usikre, der er forskellige hjemsendelsesregler, og det tager tid, før omkostningsbesparelserne er effektive. Men måske 50 procent.

Så løber pengene ud?

- Det stemmer.

Stordalen ejer selv nogle af hotellerne i Nordic Choice Hotels' portefølje. Her har han allerede skåret ned på en del af huslejen.

Det norske dilemma

Hans bøn om statsstøtte har skabt stor debat i Norge. Petter Stordalen er blandt Norges rigeste mænd og har tidligere været i søgelyset for skattetænkning.

Nu står den norske regering med valget, om den skal redde en af Norges rigeste mænd fra konkurs - og samtidig sikre tusindvis af arbejdspladser.

Eller lade en af de største koncerner i Skandinavien gå konkurs.

- Ender det med konkurs, falder en hotelgigant med over 10 milliarder kroner i årlig omsætning. 200 hoteller lukker natten over. Tusindvis af ansatte i de nordiske og baltiske lande mister deres job. Det er dem, der virkelig taber. Folk mister deres levebrød, medarbejderne mister alt, og tusindvis af familier står over for usikre tider, skriver ansvarshavende redaktør på erhvervsmedier E24, Gard L. Michalsen.

https://www.instagram.com/tv/B94RGLEDhhG/?utm_source=ig_web_copy_link

Nordic Choice Hotels henviser i den norske og svenske debat til den danske regerings hjælpepakke, hvor en del af de faste udgifter betales af staten.

- Vi er meget taknemmelige for, at Danmarks regering tidligt så, at reguleringerne ville have store konsekvenser for erhvervslivet og job, og vi har peget på Danmark i vores arbejde med regeringer i Norge, Sverige og Finland for at belyse, hvordan krisen påvirker turistindustrien, siger Torgeir Silseth, administrerende direktør i Nordic Choice Hotels, til DR.

Villa Copenhagen

  • I 2020 åbner Villa Copenhagen i den tidligere postbygning, som ligger lige ved Københavns Hovedbanegård og Tivoli.

  • Hotellet får 390 værelser og suiter, træningsrum og afslapningsområde med bassin, restaurant og bar samt moderne konferencefaciliteter. I alt fordeler Villa Copenhagen sig over 30.000 kvadratmeter centralt i København.

  • Villa Copenhagens filosofi er ifølge Nordic Choice Hotels “bæredygtig luksus”. Det grønne perspektiv er i fokus, når det drejer sig om blandt andet rengøring, madspild og brug af plastic.

  • Inden corona-krisen havde Villa Copenhagen bookinger for 18 millioner kroner.