223.000 har allerede reserveret bord: Flere restauranter melder udsolgt for weekenden

Lørdag ser ud til at blive den travleste aften på landets restauranter. Antallet af bookinger er dog langt fra at være rekordhøje.

Arkivfoto. Selvom bordreservationerne tikker ind i en jævn strøm på landets restauranter, er der stadig nervøsitet at spore i branchen. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Siden politikerne sent fredag aften blev enige om, at restauranter, caféer og barer fra i morgen kan slå dørene op, har 223.000 danskere sat kryds i kalenderen og booket bord.

Det viser foreløbige tal, som bookingsystemerne DinnerBooking og Easy TableBooking har trukket for DR Nyheder.

Flere end 850 restauranter benytter sig af DinnerBooking og 330 restauranter skriver ordre i bogen ved hjælp af Easy TableBooking.

På åbningsdagen i morgen har knap 27.000 gæster booket sig ind, mens lørdag indtil videre ser ud til at blive den travleste dag med godt 41.000 bookinger.

Der kan nå at komme flere aftaler i bogen, men det samlede antal bookinger kan langt fra måle sig med en tilfældig lørdag sidste år, inden covid-19-pandemien ramte Danmark, det viser en sammenligning af DinnerBookings tal.

Det skal ifølge Kristian Nørgaard, der er politisk chefkonsulent hos restauranternes brancheorganisation Horesta, forklares med de mange restriktioner, som restaurantgæsterne skal indordne sig under.

– Det er dejligt, at så mange allerede har booket bord. Det har vi i den grad brug for. Men vi er stadig bekymrede.

– For det første havde vi håbet, at tallene var endnu højere, og så kommer både afstandskrav, forsamlingsforbud og de tidlige lukketider til at få betydning for restauranternes omsætninger, siger han.

Ifølge Kristian Nørgaard var der kun få weekender hen over sommeren, hvor restauranternes besøgstal og omsætning kunne måle sig med tidligere år. Derfor er han også bekymret for, om danskernes begejstring for igen at kunne komme på restaurant vil være kortvarig.

– Godt nok har vi lige fået udbetalt feriepenge, men vi har jo set, at forlystelsesparkerne, som har været åbne nogle uger nu, har problemer med at tiltrække gæster, siger han.

Stadig muligt at booke bord

DR Nyheder har forsøgt at booke bord til to fredag aften på ti tilfældigt udvalgte restauranter i København, Aarhus, Odense og Aalborg.

På fem af restauranterne i København er der allerede fuldt booket. Det samme gælder for tre ud af ti restauranter i Aarhus, fem ud af ti i Odense og tre ud af ti i Aalborg.

Et af stederne er Restaurant Alimentum i Aalborg. Her er alle borde afsat både torsdag, fredag og lørdag aften.

– Det er gået rigtig stærkt med at få bordene fyldt, og de seneste dage har også været ret kaotiske, fortæller restaurantchef Simon Kvist Bjerre.

Restauranten har været gennem en større ombygning, der er blevet ansat nye medarbejdere, og først i dag har håndværkerne forladt lokalerne.

Restaurant Alimentum i Aalborg har plads til 32 siddende gæster ad gangen. De lægger vægt på at kunne tilbyde plads omkring gæsterne, og derfor har afstandskravet heller ikke begrænset dem i at have det antal gæster, de plejer. (Foto: Alimentum © Alimentum)

Restaurant Alimentum har plads til 32 siddende gæster – afstandskrav eller ej – og allerede dagen efter, at Simon Kvist Bjerre og hans køkkenchef åbnede for bookingsystemet, var weekenden fuldt booket.

– Jeg er glad for responsen, men vi har også nogle meget loyale gæster og følgere online, siger Simon Kvist Bjerre.

Hans ordrebog er fyldt for alle weekenden indtil starten af juni.

Dermed fristes man til at spørge, om branchens nervøsitet for afstandskrav og testsvar har været ubegrundet?

– Det synes jeg bestemt ikke. Man skal også holde sig for øje, at alle de spontane besøg, som fylder en del på hverdagene, ikke er mulige, siger Kristian Nørgaard fra Horesta.

Han pointerer, at branchen har sagt farvel til 31.000 stillinger svarende til 28 procent af de ansatte under nedlukningerne.

– Så selvom vi åbner forsigtigt nu, så kommer det til at tage mange år at indhente det tab, vi har haft, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk