227 kroner stykket: Prisen på danske minkpelse brager nedad

Det drastiske fald på skindene skyldes blandt andet overproduktion og økonomisk uro i Kina og Rusland.

Danske minkpelse er en milliard-industri, og det danske pelsauktionshus Kopenhagen Fur står for 60 procent af verdensmarkedet for minkskind. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Ingen højere...?

På årets første af i alt fem minkauktioner blev de danske minkavleres bange anelser indfriet.

227 kroner blev der i gennemsnit budt på pelsene. Det er 160 kroner mindre end sidste år, og 385 kroner mindre end rekordåret 2013.

Minkproduktion

Der er fem minkpelsauktioner om året herhjemme. Denne auktion er den første, men også en af de mindre målt på antal skind, der bliver solgt.

Det danske pelsauktionshus Kopenhagen Fur regner med at sælge omkring 2,7 millioner skind på den første auktion og 30 millioner skind i alt for året.

80-90 procent sælges til kinesiske kunder.

Nedenfor kan du se lidt om økonomien:

Omsætning

2015: 11 mia.

2014: 8,3 mia.

2013: 13,3 mia.

Gennemsnitspris per skind:

387 kroner

324 kroner

612 kroner

- Det har været en svær og lidt stille start. Minkpelsene er faldet i pris, og det skyldes, at et af vores største markeder, Rusland, er faldet sammen. Alligevel går det bedre, end jeg havde forventet og frygtet, siger Tage Pedersen, formand for det danske pelsauktionshus Kopenhagen Fur.

Koldt i Kina

Kopenhagen Furs største kunde er Kina. De køber 80-90 procent af de i alt 30 millioner skind, der bliver solgt på de årlige auktioner.

At priserne styrtdykker, skyldes en overproduktion af minkskind på verdensplan, påpeger Kopenhagen Fur. Og så Ruslands økonomi. Blandt andet har Kina - som syer de danske minkskind om - fået svært ved at sælge dem videre til Rusland.

- Heldigvis er det dejligt koldt i Kina, især i nord, og vores salg til den voksne kinesiske middelklasse går rigtig godt. Så vi ser fortrøstningsfuldt på fremtiden, men det er klart, at der er en smertegrænse. Det handler om at tilpasse produktionen til efterspørgslen, siger Tage Pedersen.

I 2013 omsatte Kopenhagen Fur for 13,3 milliarder kroner. Sidste år endte omsætningen på 11 milliarder.