23-årige Niels har taget ekstra SU og satset stort efter aktie-nedtur

Jurastuderende valgte at købe fremfor at sælge, da coronakrisen lammede aktiemarkederne.

23-årige Niels Køhler-Jacobsen valgte at have is i maven, da aktiemarkederne styrtdykkede. (Privatfoto)

Det gjorde ondt på den 23-årige jurastuderende Niels Køhler-Jacobsens pengepung, da coronapandemien for alvor ramte dansk og international økonomi i midten af marts.

Hans

aktier
faldt med op til 30 procent i værdi, og han blev på få dage mange tusinder kroner fattigere.

- Det var virkelig demotiverende, at man nærmest ti dage i træk mærkede tab. Normalt oplever man lidt op- og nedture, men det her var anderledes, siger Niels Køhler-Jacobsen, der både har danske og udenlandske

aktier
.

Den 23-årige studerende valgte dog at have is i maven. I stedet for at sælge alt for at sikre, at tabet blev så småt så muligt, så investerede han flere penge.

Ikke en ny finanskrise

Både i de

aktier
han allerede havde tabt stort på, men også i nye
aktier
, som, han håber, kan give afkast over de næste år.

- Jeg kan huske, at jeg var lidt negativ, men på den anden side var jeg også fortrøstningsfuld. Det har hele tiden været min opfattelse, at det ikke var finanskrisen om igen. Jeg havde hele tiden tanke på, om situationen kunne udnyttes i mit favør, siger Niels Køhler-Jacobsen og fortæller, at han købte nye

aktier
i slut marts og start april.

Niels Køhler-Jacobsen skrabede nemlig alt, hvad han havde sammen af midler og valgte også at tage det forhøjede SU-lån, som det kun er muligt at få under coronakrisen.

- Min økonomi kan godt bære at have lånet, da det er meget favorabelt. Jeg tror simpelthen på, at jeg kommer til at få et højere afkast, end det koster at låne pengene, siger han.

I dag har hans portefølje et negativt afkast på cirka 15 procent mod de 30 procent tidligere i marts.

De danske aktier i fremmarch

Hvis Niels Køhler-Jacobsen udelukkende havde investeret i de største danske

aktier
, så kunne han havde indhentet endnu mere af det tabte.

For på trods af, at coronakrisen har ført til, at 170.000 danskere er sendt hjem med kriseløn for staten, og at der er kommet næsten 50.000 flere ledige i perioden, så er de danske

aktier
i fin form.

I marts havde det toneangivende danske C25-indeks - de 25 største børsnoterede selskaber i Danmark - det ene historiske fald efter det andet, som barberede hundreder og atter hundreder millioner af kroner af aktionærernes kassebeholdning.

Her halvanden måned senere er historien dog en helt anden. Siden 23. marts, hvor indekset var nede på sit laveste niveau, er aktierne steget med mere end 25 procent.

Og det betyder også, at da markedet lukkede i går eftermiddags, så var indekset i et plus på cirka 0,1 procent for 2020.

23-årige Niels Køhler-Jacobsen glæder sig over den positive udvikling på aktiemarkedet. Han har dog ikke tænkt sig at sælge ud for alvor lige foreløbigt. En eventuel gevinst skal nemlig først indkasseres om mange år.

- Min strategi er at have store likvide

aktier
og så have tålmodighed. Jeg regner ikke med, at det siger ’bum’, og så har jeg et afkast på 20 procent i morgen. Jeg har en horisont på omkring fem år, og jeg har en god mavefornemmelse, siger han.