25.000 arbejdere bliver pensionsmillionærer

Nye tal viser, at arbejdsmarkedspensionerne skaber tusindvis af nye pensionsmillionærer.

Industriens Pension har netop rundet de 10.000 pensionsmillionærer, siger Laila Mortensen, direktør i Industriens Pension (Foto: Claus bech © Scanpix)

Tusinder af lønmodtagere fra traditionelle LO-fagforbund i industrien kan nu også kalde sig millionærer i pensionspenge.

De to største arbejdsmarkedspensions-selskaber, Industriens Pension og Pension Danmark, har i dag 25.000 medlemmer med en pensionsopsparing på mere end en million kroner.

Det viser en opgørelse fra de to selskaber, der tilsammen har 1.080.000 medlemmer fra en række LO-fagforbund med 3F og Dansk Metal i spidsen.

Indbetaler 12 procent af lønnen

Laila Mortensen, der er direktør i Industriens Pension, siger, at det er en blåstempling af de arbejdsmarkedspensioner, som startede med en beskeden indbetaling på 0,9 procent af lønnen i 1993. Industriens Pension har netop rundet 10.000 pensions-millionærer.

- Bidragene er nu oppe på 12 procent af lønnen, og det betyder at der hvert år bliver sat et rigtig pænt beløb til side. Samtidig har vores investeringer givet et rigtig godt afkast de sidste ti år, siger Laila Mortensen.

En gennemsnitlig pensionsmillionær i Industriens Pension er i dag 51 år gammel. Region Syddanmark er det område, hvor flest medlemmer har rundet millionen, mens der er færrest medlemmer i Region Nordjylland.

3,5 millioner gennem et helt liv

Og i fremtiden bliver der endnu mere at glæde sig over, siger Laila Mortensen.

- Vi forventer, at en person der har været med i en arbejdsmarkedspension gennem et helt liv har 3,5 millioner kroner stående på sin pensionsopsparing, når vedkommende går på pension, siger Laila Mortensen.

Industriens Pension forventer, at de nuværende 10.000 pensions-millionærer bliver femdoblet til 50.000 om fem år.

Frem til starten af 1990'erne var det stort set kun de offentligt ansatte, funktionærer og akademikere som sparede op til pension via lønnen på det danske arbejdsmarked. Hundredetusindvis af arbejdere på det private arbejdsmarked kunne derimod se frem til kun at få folkepension når de gik på pension.

LO og arbejdsgiverne satte sig derfor sammen i 1991, og aftalte at flere skulle have et supplement til de offentlige pensioner. Og de første indbetalinger begyndte så at rulle ind efter overenskomstforhandlingerne i 1993.