27-årig tiltalt for betjents død trækker tråde til kæmpe svindelsag med leasingbiler

11 personer er ifølge politiet involveret i svindel for samlet 100 millioner kroner. Direktør er idømt fængselsstraf.

Vi spoler tiden tilbage til den 23. juli 2019 kort efter midnat.

Den 35-årige politibetjent Magnus Buhl Hansen var i tjeneste, da han tilfældigt kørte over Langebro i sin private bil i retning mod Amager.

Vejen var våd, og det var bælgmørkt, da en dengang 25-årig bilist ifølge politiets anklage kom kørende i en Audi A6 med mindst 117 kilometer i timen, og torpederede Magnus Buhl Hansens bil.

Knap 20 minutter senere åndede den 35-årige politimand ud for sidste gang, men her var den 25-årige bilist for længst stukket af fra ulykkesstedet, lyder det i anklageskriftet.

Her kan du se, hvilken rute den tiltalte bilist kørte den nat ifølge anklageskriftet:

- Jeg vågner midt om natten ved, at min telefon brummer. Det er Magnus' kone, der ringer, og hun siger: 'Jeg ved ikke, hvordan jeg skal sige det, men der står tre betjente herinde i min stue og siger, at Magnus er blevet slået ihjel'. Så går det hele i stå, siger den afdøde politimands mor, Britta Buhl, der pludseligt fik revet sin ældste søn fra sig for halvandet år siden.

- Jeg husker kun, at jeg græd og græd. Det er det værste, man kan få at vide som mor, siger hun.

Her kan du høre Magnus Buhl Hansens mor fortælle om den skæbnesvangre nat og begravelsen, der fulgte.

Den nu 27-årige fører af Audien blev i sidste uge anholdt i Dubai og skal nu udleveres til Danmark.

Han har indtil nu nægtet sig skyldig i sagen, hvor han risikerer op til otte års fængsel.

Sagen om tragedien på Langebro er dog mere omfangsrig, end offentligheden hidtil har kendt til.

Programmet Pengejægerne, som kan ses på DR TV, kan nemlig afsløre, hvordan ulykken og ikke mindst den 27-årige førers luksusbil trækker direkte tråde til et kæmpe netværk, der er mistænkt og i flere tilfælde dømt for omfangsrig svindel med luksusbiler.

Stort leasingselskab leasede stjålen bil ud

Helt centralt i sagen om den leasede Audi står det store leasingselskab Agilease A/S.

Leasingselskabet holder til i Viborg og har skabt sig en solid forretning med lutter sorte tal på bundlinjen de seneste mange regnskabsår.

Indtil nu har det ikke været en hemmelighed, at den 27-årige formodede vanvidsbilist på Langebro kørte galt i et leaset køretøj.

Pengejægerne kan dog nu afsløre, at den potente Audi var leaset hos netop Agilease.

Men ikke nok med det. Bilen har tidligere været stjålet, hvorefter den blev klonet – inden den havnede hos Agileases enorme bilportefølje.

Et eksempel på kloning kan være, at en stjålen bil overtager stelnummeret fra en totalskadet bil.

I grafikken kan du se, hvad kloning er biler er. Artiklen fortsætter under grafikken:

Agilease leasede så muskelbilen ud, som endte med at blive impliceret i ulykken, der kostede Magnus Buhl Hansen livet.

Leasingselskabet oplyser over for DR Nyheder, at det var en anden person end den anholdte 27-årige, der havde leaset køretøjet.

I denne præsentationsvideo kan du se, hvordan Agilease har lageret fyldt af luksusbiler.

I programmet bliver det ligeledes dokumenteret, hvordan leasingfirmaet også havde en stjålet og klonet Aston Martin i deres portefølje, inden ejeren selv opdagede sin bil på Agileases hjemmeside.

Leasingfirmaet ønsker i programmet ikke at stille op til interview om sagen med Pengejægerne. Men i et mailsvar forklarer de, at de mener, at de er den forurettede part.

De har nemlig købt bilerne hos en underleverandør og vidste ikke, at bilerne var stjålet, skriver de. Ligeledes forklarer de, at de har lidt et økonomisk tab på grund af de klonede biler.

- Vi har undersøgt de biler, vi har haft mulighed for at undersøge. Vi påpeger i øvrigt, at indkøbte biler udleveres direkte fra underleverandøren til dennes kunde uden at komme forbi os. Det er meget naturligt i leasingbranchen, men er efterfølgende et af de punkter, vi har revurderet for netop at undgå disse scenarier fremadrettet, lyder det i et skriftligt svar.

Her kan du møde Stefan, der fik sin Aston Martin stjålet i 2017, og tre år efter opdagede, at den blev leaset hos Agilease.

Leasingsvindel for 100 millioner kroner afsløret

Historien om Agilease stopper dog ikke her.

Pengejægerne kommer nemlig på sporet af flere virksomheder, som mistænkes for at have svindlet med leasingbiler.

Men mens Pengejægerne er på jagt, så sker der en dramatisk udvikling. Politiets Særlig Efterforskning Vest anholder i september 10 personer og sigter dem for groft momssvig og svindel med registreringsafgifter for i alt cirka 100 millioner kroner.

Og her dukker Agilease pludselig op igen.

Klaus Johannesen er tidligere politimand, og nu er han direktør og medejer af det succesrige leasingselskab, som han selv har stiftet. Men den tidligere politimand har også andre ting på sin samvittighed.

Han er nemlig blandt de anholdte, og han sigtes og fængsles for at have begået momssvindel for flere millioner kroner. Klaus Johannesen nægter sig skyldig.

Ifølge anklageskriftet fra december mener anklagemyndigheden, at leasing-bossen har begået momssvig med i alt 16 biler, der har en værdi på over ti millioner kroner. Det skulle blandt andet have været i ledtog med et danskejet selskab i Tyskland.

Og yderligere lyder anklagen, at den tidligere politimand efterfølgende skulle have forsøgt at svindle med fem biler. Audien, som forulykkede på Langebro, er ikke en del af sagskomplekset og tiltalen mod Klaus Johannesen.

Her ses Klaus Johanessen, der er tidligere politbetjent. Foto: Preben Madsen, Viborg Stifts Folkeblad

Endnu en gang forsøger Pengejægerne at få et interview med Agilease om sagen for at høre dem om, hvad de tænker om, at deres direktør sidder fængslet for groft momssvig.

Men igen ønsker leasingselskabet kun at svare på skriftlige spørgsmål, hvor de flere gange påpeger, at Agilease ikke er sigtet i den omfattende sag om momsvindel.

- Vi vil gerne understrege, at vi har valgt at suspendere den omtalte medarbejder, og i øvrigt at Agilease A/S i hele sagskomplekset har været yderst behjælpelig og haft en åben dialog med efterforskerne, skriver virksomheden.

Fælden klapper for direktøren

Klaus Johannesen har igennem sagen nægtet sig skyldig.

Men det har ikke hjulpet ham i sagen, der blev ført ved Retten i Viborg. I forrige uge blev han dømt i fuldt omfang for anklagerne og idømt halvandet års fængsel. Tre måneder af disse skal afsones, lød dommen.

Han har desuden fået en bøde på over to millioner kroner og skal udføre 200 timers samfundstjeneste.

De tre måneder er dog allerede afsonet med varetægtsfængslingen, og Klaus Johannesen er nu en fri mand.

DR Nyheder har efter dommen interviewet Agileases økonomichef, Stefan Mørn Mikkelsen. Han oplyser, at bestyrelsen har valgt at fyre Klaus Johannesen, og at man har indledt en proces, hvor han bliver tvunget til at sælge sine ejerandele.

Agilease-stifterens advokat, Jakob Dalsgaard-Hansen, fortalte i sidste uge, at de har udbedt sig betænkningstid i forhold til, om sagen skal ankes.

Advokaten ønsker ikke at udtale sig om den klonede Audi fra Langebro, da sagen ikke har været en del af sagskomplekset mod Klaus Johannesen.

Det er ikke lykkedes DR Nyheder at få en en udbybbende kommentar fra advokaten op til deadline.

Anklager på sagen, Lars Pedersen fra Særlig Efterforskning Vest ved Østjyllands Politi, oplyser, at det ikke tyder på, at anklagemyndigheden vil anke sagen til landsretten.

Der er i alt tre personer, som indtil videre er dømt i sagen. To af Klaus Johannesens medgerningsmænd - der begge havde tilstået deres roller i sagen - er hver blevet idømt et år og tre måneders fængsel. Tre måneder er straffen skal afsones, lyder dommene.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk