29 topchefer går sammen: Vi skal have flere udlændinge til Danmark

Mens DF arbejder på at gøre det svært for virksomheder at hyre udenlandsk arbejdskraft, forsøger topchefer nu at tiltrække endnu mere af den.

DI Consortium for Global Talent vil gøre det mindre bureaukratisk for virksomheder at ansætte udenlandske medarbejdere. (© DR)

Det skal være lettere for virksomheder at tiltrække og fastholde højtkvalificerede udenlandske medarbejdere.

Sådan lyder det fra Dansk Industri, som nu slår sig sammen med en lang stribe danske topchefer, for at gøre Danmark til et af verdens mest attraktive lande at studere, forske og gøre karriere i.

Det fremgår af en pressemeddelelse, som DI har udsendt.

- Som et lille land er det vigtigt, at vi tager godt imod de udenlandske studerende og de medarbejdere, de danske virksomheder henter hertil. Der er kamp om de gode hænder og hoveder i hele verden, og den kamp kan vores virksomheder ikke kæmpe alene, siger adm. direktør Karsten Dybvad fra Dansk Industri.

Højtuddannede udlændinge skaber vækst

Det nye projekt er et samarbejde mellem Dansk Industri og Consortium for Global Talent, som er en sammenslutning for de 20 største danske og internationale virksomheder i Danmark.

Her indgår virksomheder som blandt andre: A.P. Møller Mærsk, Arla Foods, Bestseller, Danfoss og Lego Group.

Det er ikke første gang, at Dansk Industri melder ud, at de vil have flere udlændinge til at arbejde i Danmark, men det er første gang, at de indgår i så stort et samarbejde – DI Consortium for Global Talent – for at få det til at lykkes.

Dermed lægger topcheferne også pres på de regeringsforhandlinger, der er i gang.

Ifølge Tine Horwitz, som er chef for det nye projekt og underdirektør i DI, er det både den højtuddannede arbejdskraft, de vil trække til, og den faglærte.

- Det er over en bred kam, vi mangler arbejdskraft. Der er rigtig mange store og mellemstore virksomheder, der leder efter dygtige folk, siger hun

Karsten Dybvad bakker op:

- Danske virksomheder kan blive tvunget til at sige nej til ordrer og flytte produktion ud af Danmark, hvis de ikke kan få de medarbejdere, de har brug for. Det vil koste vækst og arbejdspladser i Danmark og i sidste ende betyde, at der bliver mindre råd til velfærd, siger han.

DF: Vi har allerede for mange

Det nye samarbejde vil blandt andet arbejde for at gøre det mindre bureaukratisk for virksomhederne at ansætte udenlandske medarbejdere, skriver Dansk Industri i deres pressemeddelelse.

Men dét går stik imod det, som Dansk Folkeparti, Folketingets næststørste parti, har talt for under hele valgkampen.

Står det til partiet, skal virksomheder nemlig fremover kunne dokumentere, at de ikke vil kunne få besat deres stillinger med danske lønmodtagere, før de får lov til at benytte ordninger, der giver mulighed for at importere arbejdskraft fra lande uden for EU-området.

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, stiller sig derfor meget kritisk over for det nye samarbejde, da han synes, der allerede er for meget udenlandsk arbejdskraft i Danmark.

- Der er ikke noget i vejen med, at dem, der bor her i forvejen, arbejder. Men hvis DI arbejder på helt bevidstløst at hente udlændinge til Danmark, bare fordi de har et godt eksamensbevis, så er det helt galt. Der skal være en fornuftig balance, han.

I faktaboksen til venstre kan du se, hvilke store virksomheder der indgår i det nye samarbejde med Dansk Industri.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk