3 eksempler: Sådan foregår fusk med kinesiske kokke i Danmark

Myndighederne har blandt andet set eksempler på ægtepar, der har arbejdet til én løn.

34-årige Huashan Hong arbejdede på en dansk restaurant til 30 kroner i timen på vagter, der strakte sig over 10-14 timer. (© (c) privatfoto)

Kinesere lokkes til Danmark med et job i restaurationsbranchen.

Men Styrelsen for International Rekruttering og Integration, Siri, kender til flere eksempler, hvor kinesere udnyttes.

Typisk får de danske myndigheder at vide, at de tilrejsende kinesere tjener mindst 35.500 kroner om måneden. Dermed lever de op til beløbsgrænsen og har ret til at arbejde i Danmark.

I hvert fald på papiret. Men ofte er virkeligheden anderledes og langt fra løn- og arbejdsvilkårene i Danmark.

Sidste år arbejdede 582 kinesere inden for beløbsordningen i den danske hotel- og restaurationsbranchen.

- Vi modtager et stadig større antal ansøgninger for kinesiske kokke, og vi ser samtidig eksempler på, at reglerne bliver omgået, og på den baggrund går vi i gang med at styrke vores sagsbehandling, siger Frederik Gammeltoft, kontorchef hos Siri.

Her er tre eksempler, som DR Nyheder og Fagbladet 3F har fået bekræftet fra flere kilder og eksperter, herunder Siri.

1

Nem-id og bankkonto styres af andre

Når de kinesiske kokke kommer til Danmark, sker det ofte, at de ikke råder over deres eget nem-id. Det gør det nemmere for arbejdsgiveren at fuske med beløbsordningen.

- Der kan være tale om, at den pågældende kok ikke har rådighed over sin egen lønkonto og dermed ikke har adgang til sin egen løn, siger Frederik Gammeltoft.

2

Tilbagebetaler løn til arbejdsgiveren

Der er også situationer, hvor der flyttes penge ind og ud af en konto tilhørende en kineser, hvorved betalingsordningen - på papiret - overholdes.

- Vi har også set eksempler på, at kokken er blevet pålagt at betale en del af sin løn tilbage til arbejdsgiveren, siger Frederik Gammeltoft, kontorchef hos Siri.

3

2 for 1’s pris

En anden udbredt metode til at omgå beløbsgrænsen er ved, at en kok, der har fået opholdstilladelse, tager sin kone med, og de to arbejder til én persons løn.

- Vi har set eksempler på at kokke der fået opholdstilladelse her i landet ikke får den løn de er blevet lovet. Der kan for eksempel være tale om, at den pågældende kok kan tage sin ægtefælle med, og så arbejder de så at sige to for én, siger Frederik Gammeltoft.

Kravene i beløbsordningen

  • Idéen med ordningen er, at Danmark kun accepterer højtkvalificeret arbejdskraft fra lande uden for EU.

  • Beløbskravet er i år på mindst 426.985 kroner årligt eller omkring 35.582 kroner om måneden.

  • Det kræver ikke en bestemt uddannelse, og jobbet behøver ikke være inden for et bestemt fag eller erhverv.

  • Løn op til og med beløbsgrænsen skal udbetales til en dansk bankkonto i en bank, der driver lovlig bankvirksomhed i Danmark.

  • Det er en betingelse, at løn- og ansættelsesvilkår er efter danske forhold og ikke ringere end det normale på området.

  • Kilde: Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI)