350.000 pensioner ramt af kaos: 'Folk ved ikke, om de har fået for meget eller for lidt'

En langvarig strid om en pensionslov er strandet i et enormt administrativt oprydningsarbejde.

(Foto: Philip Davali © Scanpix)

Det er ikke kun rensdyret Rudolfs tud, der er rødglødende i disse dage.

Også lommeregnerne hos udbetalingsmyndigheden Udbetaling Danmark er på voldsomt overarbejde.

Udbetaling Danmark, der er ansvarlig for de løbende udbetalinger til landets 1,3 millioner pensionister, har nemlig fået besked på at genberegne cirka 350.000 pensioner.

Omkring 100.000 pensioner skal genberegnes manuelt.

Det koster tusindvis af arbejdstimer og giver lange udsigter til en afklaring for de mange berørte pensionister.

Meget utilfredsstillende, lyder det fra pensionisternes talerør, Ældre Sagen:

- Vi synes jo først og fremmest, at det er et kæmpe rod. Man ved jo ikke, om den pension, man har fået udbetalt, var den rigtige pension, om man skal betale noget tilbage eller have noget mere i pension, siger Claus Blendstrup, der er chefkonsulent i Ældre Sagen.

Strid om en lovfortolkning

Den pludselige overbebyrdning af Udbetaling Danmark skyldes en længerevarende strid om en pensionslov, der trådte i kraft i 2015.

De nye regler introducerede den såkaldte kalenderårsmodel, som gjorde det nemmere for pensionisten at forstå sin pension, og samtidig blev pensionen koblet sammen med forskudsopgørelsen fra Skat.

Med loven ændrede Udbetaling Danmark praksis og bestilte et nyt, dyrt it-system.

Men nogle år senere - i juli 2018 - blev der kastet grus i maskineriet, da en styrelse under Beskæftigelsesministeriet kendte Udbetaling Danmarks fortolkning af reglerne ulovlig.

Siden har skiftende regeringer på den ene side og kommunerne, Ældre Sagen og Udbetaling Danmark på den anden ligget i tovtrækkeri om reglerne.

- Vi synes, det er helt skørt: Loven blev administreret på en måde, som, alle mente, var den rigtige, og så sidder der nogle jurister og spekulerer på, om den lov nu er lavet helt efter det bogstav, som var intentionen, siger Martin Damm (V), der er borgmester i Kalundborg Kommune og næstformand i Kommunernes Landsforening (KL).

Tidligere på året slog beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) så i bordet og beordrede Udbetaling Danmark til at rette ind efter den nye fortolkning.

- Den her sag er en rigtig, rigtig gigantisk stor sten i skoen, som vi desværre ikke kan trylle væk, men som skal håndteres både bagudrettet og fremadrettet, siger Peter Hummelgaard.

- Det handler om at følge loven. Det har Udbetaling Danmark så ikke gjort i en årrække, og der er vi nødt til at sige, at vi kan ikke have, at pensionisterne bliver snydt, fortsætter han.

Ældre Sagen er dog ikke enig i ministerens udlægning.

- Udbetaling Danmark har bygget deres pensionssystem ud fra en model, som alle troede var rigtig. Og så kommer man pludselig flere år senere og siger hovsa, det var forkert, siger Claus Blendstrup, chefkonsulent i Ældre Sagen.

60.000 pensionister mangler en årsopgørelse

Siden Udbetaling Danmark fik at vide, at beregningerne muligvis var ulovlige, er tusindvis af pensioner sat i bero.

Derfor står cirka 60.000 pensionister nu og mangler en opgørelse over, om de har fået for lidt eller for meget i pension. Det beklager Udbetaling Danmark.

- Det er ikke optimalt, at nogle pensionister skal vente på deres opgørelse. Vi arbejder så hurtigt, vi kan, for at sikre, at alle opgørelser bliver beregnet korrekt efter den nye praksis, lyder det i et skriftligt svar fra Kristian Lolk-Hansen, der er underdirektør i Udbetaling Danmark.

En af dem, der mangler sin pensionsopgørelse, er Niels Fjeldberg, der i 2019 blev førtidspensioneret.

I flere måneder har han rykket Udbetaling Danmark for sin årsopgørelse.

- Man vil jo gerne have afsluttet tingene på samme måde, som man gerne vil have afslutning på skat. Så vil jeg jo også gerne have en afslutning med min pension hvert eneste år.

Niels Fjeldberg er tidligere advokat. Nu har han som førtidspensionist sat gang i en klage over Udbetaling Danmark.

For nylig fik han at vide, at han måtte væbne sig med tålmodighed. Der kan gå lang tid, før han får sat to streger under sin pension for 2019.

- Jeg forstår ikke, at man ikke kan sætte sig ned og lave en simpel beregning, det er jo helt ude i skoven, siger Niels Fjeldberg.

Han reagerer som mange andre pensionister i samme situation, lyder det fra Ældre Sagen:

- Den typiske reaktion er frustration. Hvorfor kan vi ikke fået noget at vide? Hvad er det, de ikke kan finde ud af? Vores medlemmer har meget, meget svært ved at forstå, hvorfor de ikke kan regne det her ud, siger han.

Næstformand for KL og borgmester i Kalundborg Kommune Martin Damm ærgrer sig:

- Det giver jo rod for alle mennesker, det her. Alle dem i den anden ende kan jo ikke vide: skylder vi, eller har vi noget til gode? Mange mennesker kan ikke få deres årsopgørelser. Så det koster mange penge, og det rammer rigtigt mange mennesker, siger han.

Hvad med min pension?

Selv om hundredtusindvis af pensioner altså er under lup hos Udbetaling Danmark, vurderes det, at omkring 5.000 pensionister vil opleve at få en beregning, som 'gør en forskel' for deres økonomi.

De tekniske detaljer i striden handler om, hvordan man periodeopgør pensionen. Dør en ægtefælle, eller har man på et tidspunkt en indtægt ved siden af pensionen, vil man være omfattet af genberegningen.

Men det ventes kun at være pensionister med relativt store indkomster ved siden af pensionen, som kommer til at kunne mærke genberegningen på pengepungen. De har enten fået for meget eller for lidt.

- Det er ikke mange pensionister, hvor det er store beløb. Vi har hørt fra medlemmer, at de selv mener, at de skal have 30.000 kroner tilbage. Om de har regnet rigtigt, kan vi ikke vide, før Udbetaling Danmark får deres maskine til at virke. Men der er altså nogle, der forventer ret store beløb, siger Claus Blendstrup.

- Men den mest udbredte pensionist vil overhovedet ikke blive berørt økonomisk af det her. Det vil typisk være meget få kroner, som det her drejer sig om, fortsætter han.

Koster en kvart milliard kroner

At skulle omlægge et administrativt apparat og genberegne tusindvis af pensioner er ikke en gratis omgang.

Ifølge Udbetaling Danmark koster beslutningen cirka 250 millioner kroner - eller cirka 50 kroner per dansker.

Blandt andet skal 100 millioner kroner bruges på, at it-selskabet Netcompany ombygger et ellers spritnyt it-system, så det kan beregne efter den nye ordning.

Dertil kommer forventede 150 millioner kroner til ekstraarbejde med at komme ned i sagsbunken.

Regningen lander i første omgang hos kommunerne. Det er nemlig dem, der betaler Udbetaling Danmarks omkostninger.

- En kvart milliard i en velfærdsstat vil jeg hellere bruge på de ældre end på administration. Det er også grunden til, at vi hele tiden har anbefalet, at man lod det ligge og fik rettet loven ind, siger Martin Damm.

- Det havde måske været en nødvendighed, hvis det var store summer for pensionisterne. Men det er det ikke, og så skal der i stedet bruges en masse penge på unødig administration, fortsætter KL's næstformand.

KL næstformand Martin Damm (V) opfordrer regeringen til at lave loven om, så man slipper for det administrative bøvl. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

KL kræver, at staten samler regningen op.

- Vi tager selvfølgelig den regning med til finansministeren og beder om at få den betalt, for ellers skal vi ud og skære ned på ældreplejen eller skoler eller børnehaver, siger Martin Damm.

Beskæftigelsesordfører for SF Karsten Hønge opfordrer også regeringen til at betale regningen. Han vil nu tage sagen op i Folketinget.

- Beskæftigelsesministeriet må bære omkostningerne ved at rydde op efter den her skandale og ikke tørre regningen af på andre, siger han.

Peter Hummelgaard (S) inviterer kommunerne til dialog:

- Vi har ikke konkluderet på, hvem og hvordan regningen skal betales. Det er til gengæld Udbetaling Danmark og dermed kommunernes ansvar, at der er blevet administreret mod loven, så pensionister bliver snydt.

- Men vi kommer til at have en god og konstruktiv drøftelse med kommunerne om, hvordan vi bedst håndterer den her regning, siger han.

Hvad med bare at lave loven om, som både kommuner og Ældre Sagen foreslår?

- Det er ikke muligt at springe over, hvor gærdet er lavest, og det er slet ikke muligt at gå tilbage i tid og ændre loven, så det passer til den måde, vi administrerer efter. Vi har diskuteret i lang tid og overvejet det nøje, og der er ikke anden mulighed end at sluge den snegl.

Udbetaling Danmark forventer at være igennem den første bunke af sager i løbet af næste år.

Derefter skal tusindvis af allerede afgjorte sager fra 2015 og 2016 genoptages. Det ombyggede it-system ventes klar i 2022.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter