3F: Høj stemmeprocent øger risikoen for overenskomst-nej

Landets største fagforening forventer en høj stemmeprocent om den nye overenskomst.

Demonstration mod de nye overenskomster i Aalborg i dag. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

På tirsdag efter påske er det sidste chance for at stemme om de nye overenskomster på LO-området.

Omkring en halv million privatansatte LO-medlemmer kan stemme. Og det er der tilsyneladende rigtig mange, der allerede har gjort.

I hvert fald forudser 3F, der er landets største fagforening, at stemmeprocenten blandt deres medlemmer ser ud til at blive højere end i mange år. Det fremgår af et brev, som 3F har sendt ud til alle sine afdelinger, og som DR Nyheder har fået adgang til.

- Det fremgår af de oplysninger, forbundet har adgang til, at stemmeprocenten vil være højere ved OK17, end den har været i mange år. Det er selvfølgelig positivt, men på den baggrund kan det ikke udelukkes, at en konflikt kan komme på tale, står der i brevet.

Stemmeprocenten er vigtig

Stemmeprocenten kan blive afgørende for udfaldet, fordi der ”kun” skal et simpelt flertal af nej-stemmer til for at aftalen bliver forkastet, hvis stemmeprocenten vel at mærke er over 40 procent.

Hvis stemmeprocenten er under 40, skal der en højere nej-andel til, for at sende parterne ud i en storkonflikt.

Det er 17 år siden, at stemmeprocenten sidst var over 40, men med udmeldingen fra 3F tyder noget på, at det kan blive tilfældet i år.

- Når stemmedeltagelsen ser ud til at være større, så bliver muligheden for at forkaste aftalen større. Dermed skærper vi lige opmærksomheden, sådan at der er et beredskab klar til at håndtere situationen omkring en eventuel konflikt, forklarer forbundssekretær Henning Josefsen Overgaard fra 3F til DR Nyheder.

3F forbereder sig på eventuel konflikt

Brevet forbereder afdelingerne på, hvad der vil ske i de første dage, hvis medlemmerne stemmer nej og der dermed udbryder en storkonflikt. For eksempel står der, at ”afdelingerne skal udarbejde en plan, hvor medlemmerne aktivt bliver brugt til for eksempel at blokere konfliktramte virksomheder”.

Men den del er helt normal praksis, understreger forbundssekretær Henning Josefsen Overgaard, der er afsender på brevet.

- Det er en del af vores arbejde altid at være forberedt på ethvert scenarie. Det er helt normal procedure, siger han til DR Nyheder.

Forsker: Det ligner et ja

Arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet ser ikke nogen stor risiko for, at det ender i en konflikt.

Han forklarer, at det især er folk fra byggebranchen, der har luftet utilfredshed med de nye overenskomster.

- Der er et godt stykke vej, før at den utilfredshed rent faktisk kan blive så omfattende, at det samlet set bliver et nej. Så umiddelbart peger det på et ja, siger Søren Kaj Andersen til DR Nyheder.

Afstemningen løber frem til på tirsdag, og på torsdag i næste uge kommer resultatet.

Facebook
Twitter