3F tager afstand fra ny chikane-sag fra lufthavnen: Mobning er uacceptabelt

Besøg fra Arbejdstilsynet viser hårdt arbejdsmiljø i lufthavnen.

- Jeg må stadig sige, at jeg ikke har oplevet noget lignende, siger lokalformand for 3F Kastrup Henrik Bay-Clausen, efter ny sag om chikane har set dagens lys.

- Det er noget rigtig skidt, og det skal vi komme til livs.

Nye oplysninger, som DR Nyheder har fået aktindsigt i hos Arbejdstilsynet, viser, at ansatte hos virksomheden Aviator Airport Services i 2012 begyndte en hidsig mobning af to medarbejdere.

I en rapport fra Arbejdstilsynet fremgår det, at baggrunden for mobningen var uenighed om overenskomstforhandlinger. Men i følge DR Nyheders oplysninger var chikanesagen hos Aviator udløst af en overenskomststridig strejke, som enkelte 3F-medlemmer ikke ville deltage i.

Sagen ærgrer Henrik Bay-Clausen.

- Mobning dur ikke. Det er uacceptabelt, uanset om det er fra ledelse til medarbejdere eller internt mellem medarbejdere, siger han.

3F: En anden sag

Den nye sag om dårligt psykisk arbejdsmiljø i Københavns Lufthavn kommer kort efter striden blandt SAS' bagagemedarbejdere, der nedlagde arbejdet, fordi en sæsonansat ikke ville organisere sig i 3F.

I et lydklip kom det frem, at den sæsonansatte var blevet intimideret af sine kollegaer til at melde sig ind i 3F.

I den forbindelse udtalte Henrik Bay-Clausen, at han 'aldrig havde set sådan noget før'.

Over for DR Nyheder fastholder han dog, at sagen med lydklippet var særlig.

Også selv om den nye sag dokumenterer deciderede bølle-metoder over for to medarbejdere, der dog rent faktisk var medlemmer af 3F, da de var udsat for chikanen.

- Jeg må stadig sige, at jeg ikke har oplevet noget lignende, og sådan var den her sag heller ikke, siger han.

De bliver kaldt ludere og bliver mødt af fuckfingre. Der er vel tale om voksenmobning, så hvad tænker du om de metoder?

- Mobning er på alle måder uacceptablet. Det er det mellem medarbejdere og mellem ledelse og medarbejdere. Mobbekulturen på arbejdspladsen er uacceptabel, siger Henrik Bay-Clausen.

Flere sager om dårligt arbejdsmiljø

Den nye sag kombineret med lydfilen giver et indtryk af et hårdt arbejdsmiljø blandt bagage-medarbejderne. Hvilke konklusioner drager du?

- Både fysisk og psykisk skal arbejdsmiljøet være i orden på alle virksomheder. Det italesætter vi, og det er noget, vi skal blive ved med at gøre. Vi bruger store ressourcer på det psyskisk arbejdsmiljø, og det er vigtigt, fordi der hele tiden er små og store historier rundt omkring i landet, og mobning er uacceptabelt.

Dukker der flere sager op om dårligt arbejdsmiljø og intimidering af kollegaer?

- Der er helt bestemt sager, hvor vi er inde over det psykiske arbejdsmiljø. Det er ikke noget, jeg har konkret kendskab til, men det vil der være.

Hvad gør I for at undgå, at medarbejderne i lufthavnen ikke ender i en situation, hvor de bliver mobbet?

- Når der popper noget op, tager vi det alvorligt, og vi har allerede indkaldt tillidsfolk til et ekstraordinært kursus lige præcis om det her, siger Henrik Bay-Clausen