3F'er bag trusler og bøllemetoder i lufthavn står frem: 'Jeg tabte både sut og kasket'

'Jeg er fra Amager, ikke fra Holte,' siger udskældt SAS-medarbejder efter ballade i lufthavn.

Københavns Lufthavn har i den seneste tid været ramt af strejke tre gange som følge af en fagforeningsstrid. Nu står hovedpersonen frem og erkender sine fejl i sagen. (Foto: © Claus bech, Scanpix)

Efter flere ugers fagforeningsstrid i Københavns Lufthavn står en udskældt og nu tidligere tillidsmand frem og erkender sine fejl.

Michael Marstrand var en af de SAS-bagagemedarbejdere, der truede en sæsonansat ingeniør, fordi vedkommende nægtede at bøje sig for et krav om at melde sig ind i 3F Kastrup.

En lydfil har afsløret, at Michael Marstrand blandt andet siger til den sæsonansatte, at "jungleloven lever herude", og at "der kun er ét sted at være organiseret herude".

Men ifølge dansk lov kan det ikke kræves, at en medarbejder er medlem af en bestemt fagforening for at have et bestemt job.

Og nu lægger Michael Marstrand sig altså fladt ned, blandt andet i kølvandet på at den sæsonansatte ingeniør har sygemeldt sig.

- Jeg tabte både sutten og kasketten og håndterede sagen meget uprofessionelt. Jeg reagerede ud fra en følelse og tænker ikke så meget over det i situationen. Det var langt over stregen, det er der ingen tvivl om, siger Michael Marstrand til Fagbladet 3F.

DR Nyheder har forsøgt at få et interview med Michael Marstrand, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.

Til Fagbladet afviser han, at episoden er et udtryk for, at 3F bruger bøllemetoder og grundlæggende har en rådden kultur, som flere kritikere har fremført.

- Det har intet med bøllemetoder at gøre. Det var et udbrud, en frustration. Og der hvor jeg kommer fra, er det sprog altså meget normalt. Jeg er fra Amager, ikke fra Holte, siger Michael Marstrand.

Alvorlig påtale

På den meget omtalte lydoptagelse, som Berlingske er i besiddelse af, kan man høre, at den sæsonansatte bliver konfronteret af to kollegaer, der beder ham rette ind og melde sig ind i 3F.

- Jeg vil skide loven et stykke. Jeg er pisseligeglad. Der er kun én forening, du er medlem af herude, siger Michael Marstrand, efter at den sæsonansatte medarbejder har gjort opmærksom på, at loven tillader ham at være medlem af en anden fagforening end 3F.

Om sit grimme sprog siger Michael Strand til Fagbladet 3F:

- Jeg blev provokeret, da han holdt sin telefon helt op i hovedet på mig og hev fat i mit havnekort (id-kort, red.), som jeg havde i en snor om halsen og holdt det op 10 centimeter foran mit hoved. Men det skal jeg ikke gøre. Jeg skal ikke lade mig intimidere, siger han.

Efter episoden i lufthavnen gik Michael Marstrand til sin chef og fortalte om det. SAS indledte efterfølgende en personalesag og forsøgte at fyre ham, men det er endt med, at han har fået en alvorlig påtale og er fratrådt sin post som næstformand i Ekspeditionsarbejdernes Klub, der er en faglig klub.

3F: En skidt sag

Den sæsonansatte medarbejders fagforening, Ingeniørforeningen i Danmark (IDA), meddelte for få dage siden, at han som følge af sagen var sygemeldt.

- De personlige omkostninger i den her sag har overskredet niveauet for, hvad der er acceptabelt, udtalte IDA-formand Thomas Damkjær Petersen.

Sagen har også skabt politisk røre, og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er nu kaldt i samråd i Folketinget. Hør hvad han mener om sagen herunder:

Mens sagen verserede strejkede SAS' bagagemedarbejdere tre gange, hvilket medførte forsinkelser og flere aflysninger af flyafgange i Københavns Lufthavn.

Ifølge SAS har strejkerne været relateret til, at IDA-medlemmet ikke ønskede at være del af samme fagforbund som andre ansatte bagageportører.

Formanden for 3F i Kastrup, Henrik Bay-Clausen, har forklaret, at det snarere handler om "grænseoverskridende adfærd" fra den sæsonansatte medarbejder, der ifølge mandens kollegaer i SAS Ground Handling har optaget videoer af dem uden deres samtykke.

Henrik Bay-Clausen tog i sidste weekend afstand fra de trusler, IDA-medlemmet er blevet udsat for. Han kalder hele forløbet "en skidt sag".

3F holder lørdag kongres i Aalborg.