40.000 danskere nu godkendt til Arne-pension: Helt rimeligt, mener fagbosser

HK og FOA peger på, at folk har efterlyst muligheden for at gå tidligere fra.

Bryggeriarbejderen Arne Juhl fra Fjelstrup har lagt navn til pensionsordningen, der giver ret at trække sig fra arbejdsmarkedet op til tre år tidligere end den ellers gældende pensionsalder. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Knap 40.000 danskere har indtil videre fået at vide, at de opfylder kravene til at modtage tidligere pension – også kendt som Arne-pensionen.

Formand for FOA’s over 170.000 medlemmer, Mona Striib, er ikke overrasket over, at så mange har søgt og fået retten til den tidligere pension.

I FOA har 4.096 medlemmer fået ret til tidligere pension.

- Vi har gennem flere år set, at et stort antal FOA-medlemmer har søgt eksempelvis seniorpension og fået afslag. Mange andre har haft behovet, men ikke kendt til muligheden for seniorpension.

- I stedet er de blevet på arbejdsmarkedet i tre til fem år med mange sygemeldinger til følge. Samtidigt er der manglende personale, hvilket fører til et højere arbejdstempo, så mange har haft brug for at gå fra før tid, siger hun.

FOA: Boom i antal af ansøgere

I aftaleteksten forventede regeringen, at 41.000 ville blive berettiget og 24.000 vil bruge retten til tidligere pension i år.

1. august 2021 åbnede man for søgningen, hvis man kunne dokumentere, at man levede op til kravene.

Siden har 53.300 søgt, 39.300 er godkendt og indtil videre har 7.317 personer fået udbetalt Arne-pension i år, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Ifølge Mona Striib viser det, at mange har ventet på muligheden, og derfor ser vi et boom i antallet af ansøgninger og godkendelser.

- Det viser, at der er rigtig mange, som gerne vil gå tidligere på pension, selv om de måske ikke vil gøre brug af retten lige nu.

Hos landets næststørste fagforening, HK, har 4.889 medlemmer søgt og fået retten til at gå tidligere på pension.

Ifølge HK’s formand Anja C. Jensen er muligheden noget, medlemmerne efterspørger:

- Jeg synes, det er en rigtig fin ordning, især fordi pensionsalderen bliver ved med at stige. Det er helt rimeligt, at dem der har været flest år på arbejdsmarkedet, kan trække sig tilbage.

HK: Arne-penge er ikke en guldmine

Anja C. Jensen kan ikke vurdere, om de knap 5.000 HK-medlemmer, der har fået retten til at gå på Arne-pension, er højt eller lavt.

Hun understreger dog, at en stor del af HK’s medlemmer har haft hårde arbejdsliv, både fysisk og psykisk, og at det er den gruppe, der har brug for en mulighed for at trække sig tilbage noget tidligere.

- Det er ikke en guldmine, der venter dem, så man vælger kun at gå fra før tid, hvis man har brug for det, siger HK-formand Anja C. Jensen.

I aftaleteksten forventede regeringen, at 24.000 personer i år vil bruge retten til at gå tidligere på pension.

De 40.000 dækker dog over folk fra flere årgange, der har fået retten, men ikke nødvendigvis har ret til at gå fra i år.