40.000 kontanthjælpsmodtagere er meget svære at få i job

Narkotika, alkohol og psykiske lidelser gør det svært at få alle kontanthjælpsmodtagere jobparate.

Omkring fire ud af ti kontanthjælpsmodtagere er svære at få i job. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Kommunernes Landsforening vurderer, at omkring fire ud af ti kontanthjælpsmodtagere - eller 40.000 fuldtidspersoner - vil have svært ved at komme tilbage på arbejdsmarkedet inden for minimum seks måneder til et år, fordi de bokser med svære psykiske problemer, alkohol- eller narkotika-problemer.

- Det er folk med psykiske lidelser, store sociale problemer og misbrug af alkohol og stoffer, siger chefkonsulent Brian Siggaard fra Kommunernes Landsforening, KL.

I øjeblikket er regeringens kontanthjælpsreform på vej gennem Folketinget, og den ventes at træde i kraft 1. april. Det grundlæggende mål er, at man ved at stramme kontanthjælpsreglerne kan få flere i arbejde.

Samtidig mener Dansk Arbejdsgiverforening i en analyse, at kommunerne skal gøre mere for at sikre, at så mange kontanthjælpsmodtagere som muligt står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Efterlyser et mere rummeligt arbejdsmarked

Jann Sjursen , der er formand for Rådet for Socialt Udsatte mener, at mange kommuner ikke har de rigtige tilbud til kontanthjælpsmodtagerne, så de kan komme ud af deres misbrugsproblemer.

Og så er et moderne arbejdsmarked ikke skræddersyet til folk med problemer i bagagen, siger han:

- For at få flere kontanthjælpsmodtagere i arbejde vil det være helt afgørende, at der er de rigtige tilbud til borgere, der slås med psykiske- og misbrugs-problemer. Og på den anden side, at vi også får skabt et mere rummeligt arbejdsmarked, som rent faktisk kan rumme borgere, der ikke er 100 procent effektive, og ikke kan levere 37 timers arbejde om ugen, siger Jann Sjursen.

Ifølge KL var der 107.000 fuldtidspersoner over 30 år på kontanthjælp i 2015. De færreste af dem - nemlig 27.000 - var arbejdsparate, mens flertallet omkring 80.000 var såkaldt aktivitets-parate - dvs. ude af stand til umiddelbart at tage et job inden for tre måneder. Heraf vurderer KL altså, at omkring 40.000 skal bruge endnu længere tid - minimum et halv til et helt år på at blive arbejdsparate.