400.000 bilister mangler at betale afgifter: Gældsstyrelsen opfordrer til at ringe ind

Mange af de 400.000 bilister, som skylder Skat penge, er formentlig slet ikke klar over det, siger ekspert.

Hvis man er tvivl om, hvor meget man skylder i Skat, kan man altid kontakte Gældsstyrelsen, lyder det fra den nyoprettede styrelse, som er sat i verden for at inddrive gæld for det offentlige. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

Tusindvis af danskere fik sig i november en overraskelse, da de modtog et brev i deres e-boks om omvendt torskegilde hos Skattestyrelsen.

På grund af det totalt kuldsejlede it-system Efi ville Skattestyrelsen eftergive mindre gældsposter til en halv million danskere, som med et pennestrøg fik eftergivet 5,8 milliarder kroner i gæld.

En positiv overraskelse for mange, hvoraf et stort antal dog slet ikke var klar over, at de skyldte penge til Skat.

Det vurderer Henning Boye Hansen, der er chefkonsulent med speciale i skat fra revisionsvirksomheden BDO.

- Det er et ufatteligt højt tal. Og det er jo simpelthen utroligt. For det er jo folk, som i udgangspunktet ikke har betalt deres regninger, siger Henning Boye Hansen.

- Når det er sagt, så er vi en befolkning, som overvejende prøver at betale det, vi skylder i skat. Mange af disse tusindvis af skattefordringer må i mange tilfælde være resultater af gebyrer og renter, som er vokset i det skjulte, uden borgerne selv har været klar over, at de skylder penge til det offentlige, fortsætter han.

Gældsstyrelsen: Kontakt os

Hvis du er bilejer og i tvivl, om du skulle være én af de tusindvis af bilister, som skylder penge i bilafgifter, så er telefonen åben hos Gældsstyrelsen.

Sådan lyder budskabet fra Ulrik Pedersen. Han er underdirektør i Gældsstyrelsen, som er en af de syv nye styrelser, som Skat i sommer blev splittet op i.

- Man er altid velkommen til at kontakte Gældsstyrelsen, hvis man har spørgsmål til sin gæld eller er i tvivl om, hvorvidt man har gæld, der er sendt til inddrivelse, siger Ulrik Pedersen i et skriftligt svar til DR Nyheder.

- Man kan finde vores kontaktoplysninger på Gældsstyrelsens hjemmeside. Vores medarbejdere kan også hjælpe, hvis man gerne vil betale den inddrivelsesparate gæld og få den ud af verden, fortsætter han.

Nummeret til Gældsstyrelsen er 7015 7304. Det er også muligt at stille spørgsmål til sin gæld ved at logge ind på Tastselv og sende Skat en mail.

- Giv arbejdsro

DR Nyheder kunne i aftes fortælle, at der med indkøringen af det Digitale Motorregister i 2012 opstod en række problemer, fordi nye og gamle it-systemer ikke kunne tale sammen.

Den manglende 'systemunderstøttelse' er årsag til, at Skattestyrelsen mangler at sende 200.000 nummerplader til klipning hos politiet. Efter planen vil de første blive sendt videre til politiet inden sommerferien.

Men selvom Gældsstyrelsen opfordrer til at henvende sig, hvis man er i tvivl om sin gæld til det offentlige, så er Henning Boye Hansen ikke sikker på, at man kan få et klart svar fra Gældsstyrelsen.

- Det kan jo ikke hjælpe noget, at alle nu lægger Gældsstyrelsens telefoner ned. Og jeg vil også mene, at vi efterhånden har fået bevis for, at der er utroligt meget gæld, som Gældsstyrelsen simpelthen ikke kan redegøre for. Derfor er det ikke sikkert, du kan få et klart svar, hvis du spørger, hvad du skylder i Skat, siger han.

I stedet skal man give skattevæsenet arbejdsro. Der er nemlig ikke noget alternativ til at stole på de indgribende planer, som politisk er sat i søen for at rette op på en skatteforvaltning i knæ:

- Jeg vil opfordre til, at man prøver at skrue den samme optimisme på, som skatteminister Karsten Lauritzen har. Der er nemlig ikke noget alternativ, siger Henning Boye Hansen.

- Der er iværksat en stor plan til 13 milliarder kroner, som i 2021 skal udmønte sig i et skattevæsen, som fungerer. Vi, som borgere, er nødt til at vise planerne og Skat tillid og så krydse fingre for, at politikere og skatteforvaltning har lært af fortidens fejl.

Facebook
Twitter