45-årig kvinde sigtet for hvidvask af 105 millioner

Kvinden er blevet varetægtsfængslet i fire uger. Hun er sigtet efter en ny paragraf, der skærper kursen i forhold til hvidvask.

En 45-årig kvinde er blevet varetægtsfængslet i fire uger ved Retten på Frederiksberg. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

En 45-årig kvinde er blevet varetægtsfængslet, efter at hun er blevet sigtet for en ny paragraf i straffeloven. Kvinden er mistænkt for hvidvask af cirka 105 millioner kroner-

Det er første gang, at Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kendt som Bagmandspolitiet, rejser sigtelse efter en ny paragraf, der markant skærper kursen i arbejdet med bekæmpelse af hvidvask.

Ifølge politiinspektør Thomas Anderskov fra SØIK ledte en særlig fremadrettet efterforskning mod en stribe selskaber og personer tirsdag til, at den 45-årige kvinde samt en 59-årig mand og en 22-årig mand blev anholdt og sigtet for hvidvask og forsøg på hæleri af særlig grov beskaffenhed.

- Hun mistænkes for at have deltaget i nogle omfattende transaktioner, hvor man flytter penge fra forskellige konti.

- Det specielle er, at vi mistænker, at de her mange, mange penge hidrører fra kriminalitet, siger politiinspektøren.

Varetægtsfængslet i fire uger

Kvinden blev onsdag formiddag varetægtsfængslet i fire uger ved et lukket grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg. De to mænd blev sigtet og løsladt efter endt afhøring.

Det er første gang, at den nye skærpede hvidvaskbestemmelse i straffeloven, bliver taget i brug, og den giver politiet nogle nye muligheder, fortæller Thomas Anderskov.

- Vi har haft mulighed for nogle indgreb, som vi traditionelt ikke har haft på det her område. Nu er der kommet en ny bestemmelse i straffeloven, som gør, at vi kan bruge nogle af de værktøjer, som vi kender fra rocker/bande-kriminalitet. Det kan være aflytning, det kan være en lang række redskaber, som gør det nemmere for at følge forbrydelsen, mens den foregår. Og det har vi haft lejlighed til i denne sag.

Politiinspektøren nævner, at man nu kan foretage Indgreb i meddelelseshemmeligheden. Det vil sige, at politiet kan følge den kommunikation, som de mistænkte har med hinanden eller med nogle udenforstående, og de aktiviteter, som de foretager sig.

- Det gør vores arbejde noget nemmere, når vi skal opsamle beviserne - dels i forhold til grundlovsforhøret, og når vi skal tage til tiltalespørgsmålet, siger Thomas Anderskov og tilføjer:

- Efterforskningen er forløbet over en periode, hvor vi følger den tæt og ser om det kunne lede til den aktion, som vi havde i går, hvor vi slog til og anholdt de her tre personer. Og det har ført til en fængsling i foreløbig fire uger for den enes vedkommende.

Hvidvaskunderretning til SØIK

Der mangler fortsat en del efterforskning. Derfor er der endnu ikke grundlag for at træffe beslutning om, hvorvidt mistanken i sidste ende fører til en tiltale og dermed straffesag.

- Men sigtelserne understreger, at vi nu har fået et ekstra redskab i vores jagt på de kriminelles formuer. Jeg forventer, at vi også i andre sager vil kunne slå endnu mere effektivt til og følge de kriminelle pengestrømme – allerede når SØIK får underretninger om mistænkelige aktiviteter, siger politiinspektøren.

Ifølge anklagemyndigheden udspringer de aktuelle sigtelser af en hvidvaskunderretning til SØIK gennem et fast setup, hvor banker, revisorer og andre finansielle aktører skal indberette mistænkelig adfærd.

Af hensyn til sagens videre opklaring er grundlovsforhøret afholdt for lukkede døre. SØIK oplyser dog, at de mistænkelige forhold strækker over en periode på halvandet år. Det drejer sig om systematisk opdigtede handler gennem en række selskaber med fiktive udenlandske kunder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk