45-årig velhaver mistænkt for milliard-svindel mod Skat

Meget tyder på, at en 45-årig forretningsmand fra Dubai har spillet en hovedrolle i Danmarkshistoriens største skattesvindel.

Skat er siden 2012 blevet franarret 6, 2 milliarder kroner i forbindelse med udbytteskat. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

En 45-årig britisk finansmand og velhaver med bopæl i Dubai ved navn Sanjay Shah er ifølge DR Nyheders oplysninger en af bagmandspolitiets centrale mistænkte i sagen om de 6,2 milliarder kroner, som Skat siden 2012 og frem til i sommer er blevet franarret gennem forfalskede ansøgninger om tilbagebetaling af udbytteskat.

I går kom det frem, at bagmandspolitiet har beslaglagt 1,7 milliarder kroner i sagen samt med hjælp fra britisk politi foretaget en række ransagninger mod virksomheder i London.

Blandt de virksomheder, som britisk politi ransagede i går, er ifølge DR Nyheders oplysninger en investeringsvirksomhed, der kontrolleres af den 45-årige forretningsmand fra Dubai.

Briter efterforsker dansk skattesvindel

Det drejer sig om en investeringsvirksomhed ved navn Solo Capital Partners.

Virksomheden nægter at kommentere oplysningerne om ransagningen over for DR Nyheder, men det britiske finanstilsyn bekræfter over for DR Nyheder, at man har assisteret de danske myndigheder i sagen.

- FCA (det britiske finanstilsyn, red.) har assisteret de danske myndigheder i deres efterforskning. På dette tidspunkt kan vi ikke oplyse videre, skriver tilsynet i en mail.

Sagen trækker tråde til Tyskland

Ifølge DR Nyheders oplysninger har bagmandspolitiet den 23. og 24. september beslaglagt en række værdier i sagen i en mindre privat tysk bank i Hamburg, Varengold Bank AG.

Den 45-årige forretningsmand i Dubai er aktionær i den tyske bank, der også har afdelinger i London og Dubai. Så sent som i august overtog han sammen med et netværk af partnere kontrollen med banken, oplyser kilde til DR Nyheder.

Banken afviser at kommentere sagen overfor DR Nyheder. Det samme gør det danske bagmandspoliti SØIK.

- Jeg ved ikke, hvor du har de oplysninger fra, men jeg har ingen kommentarer, siger Morten Niels Jakobsen, der er chef for bagmandspolitiet.

Forretningsmand er tavs

DR Nyheder har indtil videre forgæves forsøgt at få en kommentar fra Sanjay Shah på mail.

Ifølge DR Nyheders oplysninger har forretningsmanden britisk statsborgerskab, men har siden 2009 boet i Dubai.

Af artikler på nettet fremgår det, at han er aktiv i kampen mod autisme og blandt andet har trukket internationale rock- og popstjerner som Prince og Snoop Dogg til støttekoncerter i ørkenstaten.

Artiklen er rettet den 6/11. Ændringer i teksten om Sanjay Shahs ejerskab og kontrol med Varengold Bank. I den oprindelige artikel stod der, at Sanjay Shah og to partnere havde købt 99,9% af aktierne i banken. Dette er ændret til, at Sanjay Shah sammen med et netværk af partnere overtog kontrollen med banken.