45 konkurrenter støtter trussel fra rejsebureauer: 'Vi skal undgå et kollaps'

Låneordning til rejsebranchen skal laves om, da et totalt kollaps er nærtstående, lyder det.

Et billede fra ferieøen Mallorca, dengang der stadig var masser af turister. (Foto: © Enrique Calvo, Scanpix)

De otte store danske rejseselskaber, der i går truede med at forlade den danske rejsegarantifond, hvis en låneordning til milliarder ikke bliver lavet om, står langt fra alene med deres kritik af erhvervsminister Simon Kollerup (S).

I et brev sendt til ministeren, til Folketingets Erhvervsudvalg og til Rejsegarantifonden bakker 45 små og mellemstore rejseselskaber op om den barske kritik.

- Vi støtter fuldkomment op om indholdet og de nødvendige konsekvenser heraf og beder derfor indtrængende erhvervsministeren og det øvrige Folketing om at revurdere ordningen og dermed undgå et nærtstående totalt kollaps af den danske rejsebranche, mistede indtægter i milliardklassen for statskassen og væsentlig dårligere forbrugerbeskyttelser i fremtiden, lyder det brevet, som DR Nyheder er i besiddelse af.

Brevet kommer i kølvandet på, at otte store rejseselskaber - heriblandt Apollo, Albatros og Kilroy - i et desperat nødråb til ministeren i går truede med at trække sig ud af den danske rejsegarantifond, hvis rejseselskaberne stadig skal hæfte kollektivt for de milliardlån, som branchen er nødsaget til at tage under krisen.

Tidligere håndboldstjerne er medunderskriver

De otte selskaber omsætter for 6,5 milliarder kroner årligt og står dermed ifølge eget udsagn for næsten halvdelen af den omsætning, der er grundlaget for Rejsegarantifondens indtægter.

- Problemet med hjælpepakken er, at vi som branche skal hæfte solidarisk for hinanden. Selv om jeg ikke får et lån, så skal jeg betale tilbage for mine konkurrenter. Det er et meget svært at gøre i det marked, som er nu, sagde Bjarke Hansen fra Primo Tours, der var medunderskriver af brevet i går.

Blandt de 45 rejseselskaber, der nu støtter nødråbet er den tidligere håndboldstjerne Camilla Andersen, der i dag ejer rejseselskabet Travel Sense.

Selskabet Höjskolendk, som arrangerer højskoleophold i udlandet, taler på vegne af de 45 selskaber.

- Der er en dyb frustration i rejsebranchen lige nu, og den er vi rigtig mange, der deler. Der er mere eller mindre ingen rejseselskaber, der vil finde sig i "støtteordningen", siger medejer og direktør Thomas Frese Carslen.

- Vi har forsøgt alt, men det kan simpelthen ikke lade sig gøre at trænge igennem. Der er en ulighed og en konkurrenceforvridning. Blandt andet dækker den ikke afbrudte rejser, siger han.

Rejsebranchen er svær at forstå

Rejsedirektøren tror ikke, at det er ond vilje fra politisk hold, der betyder, at man har skruet loven sammen, så rejseselskaberne hæfter kollektivt for gæld.

- Rejsebranchen er svær at forstå, men solidaritetslån er simpelthen ikke den rigtige model. Det er vi svært enige om i branchen, og det skal simpelthen laves om, siger Thomas Frese Carlsen.

Har I tænkt jer også at melde jer ud af Rejsegarantifonden, hvis reglerne ikke bliver lavet om?

- Vi bliver tvunget til at melde os ud, hvis reglerne ikke bliver lavet om - ligesom de otte store rejseselskaber. Hvis vi ikke laver ordningen om, så bliver der en masse konkurser i branchen, siger han og forklarer, at han i forhold til en udmelding af garantifonden kun kan tale på vegne af sit eget selskab og ikke alle medunderskrivere af brevet.

Minister: Foreslået ordning vil føre til stor byrde

Brancheforeningen Danmarks Rejsebureau Forening (DRB) har også været ude med en støtteerklæring til de otte store rejseselskaber, der nu truer med at forlade det danske garantifællesskab.

- Det er jo ren desperation over, at man ikke bliver hørt, sagde administrerende direktør Lars Thykier i går til Finans.dk, hvor han dog advarede selskaberne om at melde sig ud, da det vil forværre situationen for de tilbageværende selskaber i ordningen.

DR Nyheder ville gerne have interviewet erhvervsminister Simon Kollerup om oprøret fra rejsebranchen. Ministeren har dog valgt at sende et skriftligt svar via sin presseafdeling, hvor han afviser, at de enkelte selskaber udelukkende skal hæfte for deres egne lån.

- Vi foreslår en tilbagebetalingsmodel, der både består af en kollektiv og af en individuel del. Når regeringen ikke foreslår en ren individuel tilbagebetalingsordning, skyldes det, at det vil betyde en uforholdsmæssig stor byrde på enkelte medlemmer af Rejsegarantifonden, som får udbetalt dækning af deres tilbagebetalinger til kunderne, lyder det fra ministeren.