454 aktionærer taber mod staten i retssag om Amagerbankens konkurs

Finanstilsynet og Finansiel Stabilitet frifindes for at have hemmeligholdt oplysninger om kriseplaget københavnsk bank.

Amagerbanken gik konkurs i februar 2011. (Foto: Esben Salling © Scanpix)

Der var høje forventninger til sagens udfald. Men de 454 aktionærer, der i en redningsaktion kastede 30,5 millioner efter Amagerbanken, får ikke deres penge at se igen.

Det har Østre Landsret netop afgjort.

Sagen har kørt som gruppesøgsmål under Foreningen Amagerinvestor, og foreningens formand, Peer Nørkjær, er overrasket over dommen:

- Vi er dybt skuffede og frustrerede over det her tekniske knockout, siger han til DR Nyheder.

De mange aktionærer har krævet erstatning for deres tab ved Amagerbankens krak, fordi de mener, at Finansiel Stabilitet og Finanstilsynet har tilbageholdt oplysninger om, hvor dårlig bankens økonomi var, da de i august og september 2010 forsøgte at sikre dens overlevelse med nye investeringer.

Et tab på 3,5 millioner

Afgørelsen ærgrer også John Hansen fra Amager, der næsten havde 800.000 kroner på spil i retssagen. Han havde forventet en erstatning.

- Jeg synes afgørelsen er noget svineri. Jeg havde forventet et andet udfald. Mig bekendt var der penge i Amagerbanken. Driften af banken var garanteret i 2 år af staten, men blev lukket efter 88 dage uden nogen former for advarsler. Det forstår jeg ikke er lovligt, og man føler sig lidt bondefanget, siger han.

John Hansen, der driver flytte- og vognmandsforretning, har sammenlagt tabt 3,5 millioner kroner på Amagerbankens konkurs.

Ført bag lyset

Den kriseplagede Amagerbank anmodede i 2009 om en statsgaranti på 13,5 milliarder kroner. I sommeren 2010 sagde Finansiel Stabilitet ja på den betingelse, at banken selv skulle rejse 750 millioner kroner.

Og det er i den forbindelse, at aktionærerne føler sig ført bag lyset. Det var nemlig prospekter om aktieemissionen, der fik dem overbevist om at investere.

De private aktionærer henviser til et notat fra april måned samme år. I det vurderede Finansiel Stabilitet, at behovet for nedskrivning lå mellem 1,7 og 2,5 milliarder kroner, hvilket var langt fra den aktieemission på knap 900.000, der blev gennemført et halvt år senere.

Aktionærerne mener ikke, at emissionen ville være blevet en realitet, hvis bankens ledelse var blevet præsenteret for notatet med Finansielt Stabilitets vurdering.

Alene bankens ansvar

Landsretten gav dog i dag ikke aktionærerne under Foreningen Amagerinvestor medhold i, at statens selskaber er skyldige i deres tab.

Tilsynet havde ifølge landsrettens dom ikke pligt til at dele egne vurderinger, og retten fandt det bevist, at Finansiel Stabilitet flere gange havde meddelt Amagerbankens bestyrelse, at der var betænkeligheder ved økonomien.

- Amagerbanken vidste således, at Finansiel Stabilitet fandt bankens nedskrivninger for lave, skriver Østre Landsret i domsresuméet.

Hos Finansiel Stabilitet er dagens frifindelse ingen overraskelse.

- Det var helt som vi havde forventet, så det er vi naturligvis tilfredse med. Jeg mener stadig ikke, at vi på noget tidspunkt har garanteret, at banken kunne fortsætte, siger administrerende direktør i selskabet, Henrik Bjerre-Nielsen.

Amagerbanken gik konkurs i februar 2011. Det var landets 11. største bank.

Facebook
Twitter