48.000 boligejere løber tør for afdragsfrihed næste år

Næsten halvdelen af de mange boligejere, hvis afdragsfrihed udløber næste år, er tvunget til at begynde at afdrage.

For mange år har lykken været afdragsfrie lån. Næste år udløber 48.000 af dem. (Foto: Peter Frandsen Siggaard - P4 Trekanten © DR)

Omkring 48.000 boligejere står i den situation, at deres afdragsfrie boliglån udløber næste år. Det viser tal fra landets fire store realkreditinstitutter, som DR Nyheder har indsamlet.

Mange af boligejerne vil uden større besvær kunne få et nyt afdragsfrit lån, hvis de ønsker det, vurderer eksperter og branchen selv. Det gælder især dem, der bor i områder med stigende boligpriser og hvor deres gæld er under 80 procent af boligens aktuelle værdi.

20.000 skal afdrage

Men for næsten halvdelen af de berørte boligejere er situationen anderledes penibel. For mere end 20.000 af dem har en belåningsgrad over 80 procent. De skal som minimum til at afdrage på den del af gælden, der ligger over 80 procent af boligens aktuelle værdi.

- Så skal vi sætte os ned og kigge på, hvad vi så gør. Det kan være, man skal straks-afdrage den del, der ligger over 80 procent. Det kan være, man skal afdrage på hele lånet. Men det er en konkret vurdering, siger Sune Worm Mortensen, der er områdedirektør i Nykredit, til DR Nyheder.

Forsker: Voldsom stigning

De stigende udgifter til lånet vil ramme nogle boligejere hårdt, vurderer en forsker.

- Det kan blive en ganske voldsom stigning. Det kan være langt mere end en fordobling af det, de har betalt hidtil, siger Morten Skak, der er lektor i boligøkonomi ved Syddansk Universitet, til DR Nyheder.

Realkreditsektoren: Nogle vil få problemer

Brancheforeningen Realkreditforeningen erkender, at der vil være boligejere, der ender med at komme i klemme.

- Der vil være en mindre gruppe der ikke har råd til at betale afdrag, og så er det at realkreditinstitutterne skal ud og finde nogle individuelle løsninger for de kunder. Det lykkes i langt de fleste tilfælde, men en gang imellem lykkes det ikke og så ender man på tvangsauktion, siger Karsten Beltoft, der er direktør i Realkreditforeningen, til DR Nyheder.

300.000 flere udløber frem til 2020

Fra 2016 til og med 2020 er der yderligere knap 300.000 afdragsfrie lån der udløber. Omkring 160.000 af dem har lige nu en belåningsgrad over de kritiske 80 procent.

Alligevel er Nykredits områdedirektør ikke nervøs for de kommende års udløb af afdragsfrihed.

- Vi er relativt komfortable ved de kommende år. Der kommer en del lån hvor afdragsfriheden udløber, men jeg tror at effekten vil blive begrænset, siger Sune Worm Mortensen.