5 gode råd: Sådan undgår du gældsfælden

Alt for mange unge ved for lidt om økonomi.

Den bedste vej til at undgå gæld er at skrue ned for forbruget og køber billigere tøj og telefoner.

Mange unge har så dårlig økonomi, at de ikke er i stand til at betale deres regninger.

Det er især unge uden en uddannelse, som risikerer at lande i en gældsfælde.

Michael Nielsen er bankuddannet og frivillig gældsrådgiver hos KFUM. Han bliver ofte overrasket over, hvor lidt de unge ved om økonomi.

- Det er lidt skræmmende. Ofte virker det som om, at det at lægge et budget næsten er som en helt ny verden for dem. Mange af de unge, jeg taler med, har aldrig prøvet at lægge et budget og dermed heller ikke forholdt sig til de udgifter og indtægter, man reelt har, siger Michael Nielsen, gældsrådgiver hos KFUM.

Snak med nogen

Man kan ikke optage gæld, når man ikke er myndig. Så når man er 18 år gammel, kan man ikke være i registret over dårlige betalere, som hedder RKI.

Men Michael Nielsen kan se, hvordan flere og flere strander i registret, når de bliver ældre.

- Fra 18 til 27 år stiger antallet af unge, der er i RKI helt op til 6,75 procent, når de bliver 27 år. Og når først man er i RKI, kan det være være en meget svær spiral at komme ud af, siger han.

Når man først har gældsat sig op over ørene kan det være pinligt at fortælle sine venner og familie, at man skylder penge til højre og venstre. Men den eneste måde at løse den onde spiral på, er ved at tale med nogen, der kan hjælpe.

- De er rigtigt flove over den situation, de er havnet i. Så går vi ind og sætter et budget op. Når vi har fået sat det sammen og fået et overblik, viser det sig ofte, at der kommer en kæmpe lettelse, og det ikke er så slemt, som man måske troede, siger Michael Nielsen.

Han anbefaler, at unge generelt skruer ned for udgifterne. Det er den nemmeste vej til at undgå gæld.

- Vi ved alle sammen, at vi skal have en mobil. Men vi kan godt kigge på, hvilken type mobil vi så skal have, om det behøver at være den dyreste, man kan finde.