50 Banker vil bruge bankpakke to

50 banker har tilsammen søgt om hjælp for 63 milliarder kroner fra regeringens bankpakke nummer to.

(© stock.xchng)

50 banker og realkreditinstitutter beder om hjælp hos statens bankpakke II. I alt er der søgt om lån for 63 milliarder kroner ud af puljen på 100 milliarder - heraf er de 35 milliarder kroner allerede udbetalt, oplyser Økonomi- og Erhvervsministeriet.

I en pressemeddelelse understreger økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K), at bankpakken vil hjælpe virksomhederne og danskerne.

Undgå kreditklemme

- Målet med kreditpakken er at undgå en kreditklemme i Danmark, således at sunde virksomheder og husholdninger kan få opfyldt deres finansieringsbehov. Med de ansøgninger, vi har fået i hus, vil langt størstedelen af det danske lånemarked nyde godt af ordningen, skriver hun.

Flere erhvervsorganisationer har de seneste måneder klaget over, at bankerne stadig holder på pengene. Trods ministerens optimisme tvivler man hos Dansk Erhverv på, at det vil ændre sig.

- Indtil videre kan vi konstatere, at der ikke er kommet penge fra bankpakke II ud til virksomhederne. Vi frygter, at de midler her primært bliver brugt til at konsolidere bankerne. Det er helt entydigt, at selv virksomheder med sunde projekter også bliver afvist af bankerne, siger cheføkonom Jens Brendstrup og beder regeringen hurtigst muligt komme i arbejdstøjet og lave tiltag, som kanaliserer penge direkte ud i virksomhederne.

Organisationer på ministerbesøg

Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra Lene Espersen, men i pressemeddelelsen pointerer ministeren, at hun har indbudt erhvervsorganisationerne, Nationalbanken og Forbrugerrådet til et møde i august for at gøre status.

Økonomi- og erhvervsministeriet oplyser, at hvis der ses bort fra storbanken Nordea, der har hentet penge via en aktieudvidelse, og de banker, som det seneste år har knækket nakken og er overtaget af staten, er langt største parten af det danske marked dækket. Ministeriet vil dog ikke ud med navnene på de banker, som har bedt staten om hjælp. Det mener bankekspert Bjarne Jensen er en stor fejl.

Hemmeligheds-kræmmeri undrer

- Jeg forstår ikke, hvorfor det skal være hemmeligt, hvem der har søgt om offentlig støtte. Det er jo ikke uden betydning for aktionærer og kunder, hvordan bankens økonomi har det, siger Bjarne Jensen fra BJ Consult.

Han mener, at den manglende information fra ministeriet kan gå ud over bankernes aktier.

- Hvis man vil have aktionærer i tale, skal de have nogle ordentlige betingelser med tilstrækkelig information. Og det får de ikke her. Jeg troede, at det netop var hemmelighedskræmmeriet i banksektoren, vi skulle til livs, siger Bjarne Jensen.

Facebook
Twitter