500-eurosedlen er på vej ud

Terrorister og andre kriminelle bruger hovedsageligt kontanter til deres handlinger - derfor arbejder Den Europæiske Centralbank på at udfase den mest værdifulde euroseddel.

Embedsmænd undersøger lige nu, hvordan man nemmest kan få udfaset den værdimæssigt store seddel. (Foto: MATTHIAS BALK © Scanpix)

Den Europæiske Centralbank (ECB) er klar til at afskaffe 500- eurosedlen for at bekæmpe kriminalitet og terrorisme.

- Vi ser oftere og oftere, at 500-eurosedler bliver brugt i kriminelle sammenhænge, og det er derfor vi overvejer at gøre noget, siger Mario Draghi, der er chef for Centralbanken ifølge Reuters.

De værdimæssigt store sedler gør det nemt for kriminelle at hvidvaske penge, da sedlerne er nemme at flytte rundt, uden at man bliver opdaget.

En rapport fra Europol sidste år viste, at kontanter var terroristers foretrukne valg, og at 500-eurosedlerne var særdeles eftertragtede for de kriminelle.

Plan klar inden for to-tre måneder

Det er da også påfaldende, at 500-eurosedlen udgør næsten 30 procent af de 1.000 milliarder euro, der er i cirkulation, men at den langt fra er den foretrukne seddel i hverdagen for de 19 lande, hvor man har euro.

Centralbankchef Mario Draghi siger ifølge CNN, at embedsmænd nu er i gang med grundigt at undersøge, hvordan man nemmest rent teknisk kan få udfaset sedlen.

Det forventes, at der vil ligge en udfasningsplan klar inden for to-tre måneder.

Draghis udtalelser kommer efter, at eurozonens finansministre fredag sendte en henvendelse til Centralbanken for at få undersøgt, hvordan man kan formindske risikoen for, at 500- eurosedlerne bruges til at finansiere terrorisme.

500 euro svarer til cirka 3.700 kroner.