94.000 spritnye vurderinger er landet: Se, hvordan husene i dit nabolag vurderes

Tusindvis af ejere kan nu se, hvor meget deres bolig i fremtiden kan blive beskattet af.

Det har næsten taget 10 år, men nu er et nyt vurderingssystem så småt blevet sparket i gang.

De første ejere har nu fået spritnye vurderinger af, hvor meget, skattevæsnet mener, deres boliger er værd.

Senest er omkring 94.000 af de nye ejendomsvurderinger landet.

I alt er cirka 146.000 ejerboliger nu blevet vurderet i det nye system.

Her kan du selv gå på opdagelse i de nye vurderinger sammenholdt med de gamle vurderinger.

Det har næsten taget 10 år, men nu er et nyt vurderingssystem så småt blevet sparket i gang.

De nye, offentlige ejendomsvurderinger er vigtige, fordi de er med til at bestemme, hvor meget man som boligejer skal spytte i stat- og kommunekassen.

I første omgang er det kun et nøje udvalgt udsnit af landets enfamilieshuse, der har modtaget en ny vurdering.

Der vil løbende komme flere punkter på kortet, når Vurderingsstyrelsen offentliggør flere af de nye ejendomsvurderinger.

Hvad skal jeg betale i skat?

Det er endnu for tidligt at sige med sikkerhed, hvad de nye vurderinger konkret kommer til at betyde for boligskatten, når nye skatteregler efter planen skal træde i kraft fra 2024.

Men allerede nu kan du smugkigge og få et praj om, hvad det nye system kan komme til at betyde for de fremtidige boligskatter i din kommune ved at prøve beregneren her.

Det er forventningen, at man særligt i og omkring de store byer vil se væsentligt højere vurderinger og dermed højere boligskatter. Især på lejligheder.

Men i nogle kommuner har vurderingen af mange huse og lejligheder været for høje indtil nu, og dér vil man kunne se lavere skatter.

En højere vurdering vil dog ikke nu og her have betydning for alle.

Er du allerede boligejer, eller køber du en bolig før 31. december 2023, vil du i første omgang få en skatterabat, så du ikke skal betale mere i skat, selvom din bolig stiger i værdi i den nye vurdering.

Rabatten gælder ifølge skattevæsnet, så længe du ejer boligen og er altså til for at skåne dem, der allerede har købt en bolig.

Stiger din bolig i årene efter 2024 endnu mere i værdi, kommer du som nuværende ejer til kun at betale ekstra skat af de nye stigninger.

Men skal du i stedet ud at købe en ny bolig efter årsskiftet 2024, så kommer du som køber til at betale skat af hele den nye vurdering på boligen.

Og vil du til den tid også sælge din bolig, så skal en potentiel køber altså være klar til at betale ekstra i skat for at eje boligen.

Det kan betyde, at boligmarkedet flere steder kan komme under pres, når det samlede regnestykke i fremtidige bolighandler skal gøres op.

Hvorfor skal jeg have en ny vurdering?

Det gamle ejendomsvurderingssystem har været fyldt med fejl, og derfor har det siden 2013 været sat ud af drift.

Imens har udviklingen af et nyt system givet hovedpine de sidste mange år. Systemet er gang på gang blevet ramt af forsinkelser og højere omkostninger.

Men nu er de første, nye ejendomsvurderinger sendt ud, og mange hundrede tusinde vil følge efter.

Nogle boligejere vil få en lavere vurdering, mens andre kan forvente en højere vurdering.

Det vil især være huse og lejligheder i og omkring de større byer, der stiger i værdi, har Vurderingsstyrelsen tidligere meldt ud.

Og jo højere en vurdering er, jo mere er der som udgangspunkt at betale skat af.

Hvad gør jeg, hvis jeg er uenig?

Når du modtager det første brev i din digitale postkasse, vil der være tale om en såkaldt deklaration, der viser en række oplysninger om din bolig.

Det er altså ikke din endelige ejendomsvurdering, men i stedet en oversigt over alle de oplysninger, som skattevæsnet har tænkt sig at bruge til at vurdere din bolig med.

Hvis du er uenig i oplysninger om, hvordan din bolig eller grund er indrettet, så kan du starte med at sige det til Vurderingsstyrelsen ved at gøre indsigelse.

Styrelsen kan så enten rette fejlen eller holde fast i sine oplysninger om din bolig. Du har i alt fire uger til at råbe op om mulige fejl. Og du skal kunne bevise, at styrelsen tager mindst fem procent fejl i sin vurdering af din bolig.

Højst 10 uger efter at du har modtaget deklarationen, skulle din nye ejendomsvurdering gerne lande i din digitale postkasse.

Uanset om du gør indsigelse eller ej, så kan du også klage til Skatteankestyrelsen. Det koster dog 1.100 kroner. Hvis du får helt eller delvist ret i din klage, får du klagegebyret tilbage.

Her har du i alt tre måneder til at klage. Du skal ved at klage kunne bevise, at styrelsen tager mindst 20 procent fejl i sin vurdering af din bolig.

Du kan læse mere om, hvordan du gør indsigelse og klager over din nye ejendomsvurdering i guiden her.