50.000 gældsramte kan have fået indkrævet penge på kant med loven

Forbrugerombudsmand fastslår, at inkassofirmaer ikke kan overtage gamle betalingsaftaler uden nyt samtykke.

Skyldnere kan have oplevet, at inkassofirmaer automatisk trækker fra deres bankkonto ved hjælp af gamle betalingsaftaler. Men skifter gælden ejer, kræver det et nyt samtykke, fastslår Forbrugerombudsmanden. (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

Hvis du har gæld til et firma, og gælden overdrages til en anden for eksempel et inkassofirma, så kan inkassofirmaet ikke bare fortsætte med at trække betalinger fra din konto.

Det kræver nemlig et nyt samtykke, har Forbrugerombudsmanden fastslået i en ny afgørelse.

- Når du bliver overdraget til et inkassofima, er det en ny virksomhed. Den virksomhed har du ikke givet samtykke til, og de kan ikke forlade sig på det samtykke, du har givet til den første virksomhed, siger Jacob Linkis, der er kontorchef ved Forbrugerombudsmanden, til P1 Morgen.

Inkassoformand: Folk risikerer flere rykkere

Gælden forsvinder ikke, men inkassofirmaer og andre, der overtager gælden, er nødt til at indhente et nyt samtykke for fortsat at kunne benytte sig af automatiske trækninger gennem for eksempel betalingsservice.

Claus Spedtsberg, formand for Dansk Inkasso Brancheforening, der selv har bedt om at få sagen afgjort, er ikke glad for afgørelsen.

Både på kreditorernes og de gældssattes vegne.

Han mener, at flere skyldnere, der er i gang med at afdrage på deres gæld, risikerer, at gælden igen vokser, fordi de ikke får givet det nye samtykke.

- Får man ikke aktiveret den igen, kan man reelt set komme derhen, hvor der kommer en misligholdelse, og det kan være, at det betyder rykkergebyrer, siger han.

Skal sikre kontrol over egen pengepung

Men netop de forbrugere, hvis gæld er vokset dem over hovedet, har brug for at kunne gå ind og prioritere, siger Jacob Linkis fra Forbrugerombudsmanden.

For måske er det vigtigere, at man betaler sin husleje, end at man lige nu betaler af på sin gæld til Netflix?

- Lige præcis i en inkassosituation bliver det meget tydeligt, at den her beskyttelse skal sikre, at man har kontrol over sin egen pengepung, siger han.

I Dansk Inkasso Brancheforening siger formand Claus Spedtsberg dog, at man hele tiden har haft muligheden for at vælge til og fra, hvilken gæld man vil afdrage på automatisk.

- Den eneste forskel er, at hvor man tidligere aktivt har skullet gå ind og sige nej, skal man nu gå ind og sige aktivt ja, siger han.

Foreningen har i øjeblikket ingen planer om at prøve afgørelsen fra Forbrugerombudsmanden ved en domstol, men Claus Spedtsberg kan ikke udelukke, at nogen af medlemsvirksomhederne kunne finde på at gå videre med sagen.

Tænk: Firmaer skal give gældssatte valget

I Forbrugerrådet Tænk, som varetager forbrugernes interesser, glæder cheføkonom Morten Brun Petersen sig over afgørelsen.

- Selvom man har gæld, har man også ret til at bestemme over sine egne midler, siger han.

Afgørelsen beskytter de gældsramtes rettigheder, mener han.

- De her forbrugere er ofte ude i tovene rent økonomisk. Det påvirker ens situation. Og mange af dem kender måske ikke reglerne. Har man overskud til at stå på sin ret, når man er gældsramt? Det kunne jeg godt stille spørgsmålstegn ved, siger han.

Han opfordrer de firmaer, der har overtaget en gæld fra andre og indkrævet penge gennem "gamle" betalingsaftaler uden at hente et nyt samtykke, til at kontakte de gældsramte.

Er gælden vokset dig over hovedet? Så læs denne guide: Sådan kommer du ud af dit gældshelvede.